Stropers op heterdaad betrapt

11 januari 2012

Stropers op heterdaad betrapt

Verslag van Lies Dieben, coördinator vertalingen Sea Shepherd Nederland

Veel van het vrijwilligerswerk dat ik doe voor Sea Shepherd bestaat uit lange uren achter mijn bureautje, driftig wegtikkend aan pagina’s vol tekst. Niet bepaald het beeld dat veel mensen hebben van een Sea Shepherd-vrijwilliger na het kijken naar ‘Whale Wars’. Maar toch moet ook dit gebeuren om de supporters van het laatste nieuws op de hoogte te houden.

Daarmee is echter niet gezegd dat je als doorsnee burger nooit de kans zal krijgen om ook eens actie te ondernemen en zo direct levens te redden.  Een paar weken geleden kreeg ik op mijn vakantie in Panama de kans om ook eens directe actie te ondernemen. Er kwamen weliswaar geen waterkanonnen aan te pas, maar toch wilde ik graag met jullie delen hoe een paar simpele handelingen hebben geleid tot de arrestatie van een boot vol stropers in een zeereservaat aan de westkust van Panama.

Ik ben al jaren een fervent duiker, met een bijzondere voorliefde voor haaien. Bij het plannen van mijn vakantie kon ik dan ook niet om een meerdaagse duiktrip heen naar een bijzonder en ongerept gebied voor de kust van Panama. Op Isla Coiba, een Panamees eiland in de Stille Oceaan, stond meer dan honderd jaar lang een streng bewaakte gevangenis.

Er mochten geen buitenstaanders in de buurt komen, en dat is de belangrijkste reden dat het gebied zo goed als onaangetast is. De gevangenis is inmiddels opgedoekt, maar Isla Coiba en de zee eromheen zijn nog steeds ongerept, voornamelijk omdat het vrij lastig is om er te komen. De wateren om het eiland zijn dan ook rijkbevolkt met roggen, haaien, walvishaaien, walvissen, noem maar op.

Op onze tweede duikdag kwamen we na de ochtendduik boven naast de boot, en ontwaarden in de verte al snel een andere boot. Onze kapitein deelde met een somber gezicht mee dat hij gezien had hoe de bemanning van de tweede boot een ‘longline’, een lange vislijn vol haken met aas, had uitgezet in dit beschermde gebied. Met een boot vol verontwaardigde duikers gingen we op zoek naar de boei die het begin van de lijn markeerde. Gelukkig hadden we die al snel gevonden, en de bemanning begon de lijn snel binnen te halen. We wisten niet hoe lang de lijn zou zijn, maar het besluit was unaniem: we zouden de lijn inhalen tot het einde, ook al zou dat betekenen dat we de overige duiken van die dag zouden missen. Meer dan een uur lang kwam haak na haak boven, het aas nog vers, en gelukkig in bijna alle gevallen verder volkomen leeg. Het enige dodelijke slachtoffer dat de lijn gemaakt had was een kleine murene. Een triest gezicht, maar met alle haaien en andere prachtige dieren die we zo kort daarvoor nog persoonlijk hadden ontmoet in mijn achterhoofd, was het toch een opluchting dat er niet nog meer slachtoffers waren.

De gehele tijd dat wij daar ronddobberden bleef de stropersboot in de buurt, en na pakweg 45 minuten begon hij langzaam dichterbij te komen. Ik pakte mijn camera en begon zoveel mogelijk foto’s te maken van de boot. Ondertussen probeerde onze duikgids Julie met de radio de parkwachters te bereiken die permanent op het eiland gestationeerd zijn, maar de andere kant van de lijn bleef frustrerend stil. Gelukkig bereikten we het einde van de lijn vrij snel en na terugkomst op het eiland meldden we het gebeuren bij de parkwachters. Deze bekeken mijn foto’s en herkenden de boot onmiddellijk. Ze waren al meerdere malen aangehouden en de boot was de toegang tot het reservaat al ontzegd, dus de klopjacht werd onmiddellijk ingezet.

De stropers bleken stom, arrogant of brutaal genoeg te zijn om, zelfs nadat ze ons de illegale lijn in hadden zien halen, in de buurt te blijven rondhangen, en dus lag de aangehouden boot vol stropers die avond aan de ketting in de baai van Isla Coiba, waarvandaan de stropers de volgende dag naar het vasteland werden getransporteerd en de boot in beslag werd genomen. Helaas vonden ze in de ruimen al vele slachtoffers, waaronder 5 hamerhaaien, een zeer ernstig vergrijp. Dit nieuws kwam hard aan, omdat dit een van de dieren was die ik nog hoog op mijn lijstje heb staan van dieren die ik graag wil zien. Levend en in het wild, dan welteverstaan!

Bij onze terugkeer naar het vasteland heb ik de foto’s aan de parkwachters ter beschikking gesteld als bewijsmateriaal. Het laatste nieuws dat ik hierover ontvangen heb is dat al het bewijsmateriaal is verwerkt, maar dat de uitspraak nog wel een maand op zich kan laten wachten. Omdat de stropers al vaker betrapt zijn en dit als een ernstig vergrijp wordt gezien, is de verwachting dat de boot in beslag wordt genomen, of dat de opgelegde boetes zo hoog zullen zijn dat ze deze niet terug zullen kunnen krijgen. Ook is er een zeer reële mogelijkheid dat de stropers gevangenisstraf opgelegd zullen krijgen.  Hoe het ook mag aflopen, voor mij was het een zeer bevredigende oppervlakte-interval, en een goed voorbeeld van hoe iedereen een kans kan krijgen om het verschil te maken! We hebben een uurtje van onze tijd ingeruild voor tientallen haken die nu geen slachtoffers meer zullen maken, en hopelijk ook een paar stropers minder!

Lies1 

Stropers naderen onze boot

Lies2

Het inhalen van de lijn  

 Lies3

Het enige slachtoffer van de lijn wordt door Julie losgemaakt

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: