Haaienvinnensoep: Verslag van een bezorgde burger

11 januari 2012

Haaienvinnensoep: Verslag van een bezorgde burger

Door: Bas Dieben

Mijn eerste bezoek aan Toronto beviel me goed. Ik genoot van de stad en besloot mezelf te verwennen met een bezoekje aan een restaurant dat op het internet aanbevolen werd.

Toen ik binnenstapte dacht ik dat het restaurant waarschijnlijk aan de dure kant was voor mijn budget, maar ik besloot toch te gaan zitten en bekeek het menu. Ik bestelde een pot Silver Needle Oolong thee, maar toen de serveerster ermee aankwam gaf ik haar nauwelijks een bedankje, want mijn aandacht was afgeleid door wat ik op het menu zag: Haaienvinnensoep...

Nu ben ik geen vegetariër, maar ik weiger toch om bedreigde dieren te eten, die ook nog op een wrede manier zijn behandeld. De reden daarvoor is dat ik denk dat de mens, als de meest invloedrijke soort op deze planeet, zou moeten leven naar het gezegde: “met veel macht komt grote verantwoordelijkheid”. Het is hoog tijd dat we ophouden ons te gedragen als kleine verwende kinderen. Tijd om volwassen te worden. Ik bleef even zitten om te bedenken wat ik zou doen. Uiteindelijk kwam de serveerster naar me toe en vroeg me wat ik wilde eten.

“Verbeter de wereld, begin bij jezelf”, bedacht ik me, en vertelde de serveerster dat ik niets te eten wilde bestellen, en legde haar ook mijn redenen daarvoor uit. Natuurlijk bood ik wel aan de thee te betalen. Hierop verdween ze richting de keuken, waarop ik me inbeeldde dat het personeel me daar wel hartelijk uit zou lachen. Even later hoorde ik daadwerkelijk gelach, en ik probeerde niet te oordelen. Nu vind ik het geen probleem om uitgelachen te worden, het was alleen het idee dat, als ze me uitlachten, dat betekende dat ze zodanig waren geïndoctrineerd dat ze geloofden dat ik iets lachwekkends had gezegd.

Enige minuten later kwam de serveerster weer tevoorschijn en vertelde me dat het geen probleem was en dat de thee van het huis was. Ik had een kort gesprek met haar waarin ze te kennen gaf mijn redenen te begrijpen. Ze gaf me op geen enkel moment het idee dat ze me belachelijk vond, en dit stemde me hoopvol voor de toekomst van de mensheid. Toen ik opstond zag ik de manager tevoorschijn komen, en ik liep naar hem toe. Hij vertelde me dat er binnenkort een nieuwe wet van kracht zou gaan in Toronto die het serveren van haaienvinnensoep zou verbieden.

De mensheid is klaar voor haar volwassenheid, maar de puberteit zal nog wel een tijdje voortduren.

Meer info: http://www.cbc.ca/news/canada/toronto/story/2011/10/25/shark-fin-ban-vote.html

Gordon Ramsay over haaienvinnensoep: http://zaplog.nl/zaplog/article/gordon_ramsay_over_haaienvinnensoep_not_pretty

 haaievinnen_1

Haaienvinnen worden gedroogd

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: