Nederlandse Sea Shepherd vrijwilliger Erwin Vermeulen onterecht gearresteerd in Japan

23 december 2011

Nederlandse Sea Shepherd vrijwilliger Erwin Vermeulen onterecht gearresteerd in Japan

De Nederlandse Erwin Vermeulen is vorige week gearresteerd in Taiji toen hij foto’s probeerde te maken van dolfijnen. In het kustplaatsje Taiji in Japan worden jaarlijks duizenden dolfijnen op gewelddadige wijze een baai in gedreven waar vervolgens dolfijnentrainers van over de hele wereld voor veel geld de beste exemplaren komen uitzoeken voor hun dolfinaria. De overgebleven dolfijnen worden op gruwelijke wijze afgeslacht.

Volgens de Japanse wet kan Erwin 23 dagen vastgehouden worden alvorens contact te mogen hebben met een advocaat en afgelopen maandag werd zijn voorarrest met 10 dagen verlengd. Hij heeft inmiddels contact gehad met de Nederlandse ambassade in Japan.

Uit compassie voor de dolfijnen in Taiji, reisde Erwin op eigen kosten naar Japan om zich daar aan te sluiten bij de Cove Guardians van Sea Shepherd. Het doel van de Cove Guardians is om voortdurend aanwezig te zijn, verslag uit te brengen van de activiteiten, de wacht te houden en constant de dolfijnenslachters te confronteren met hun aanwezigheid. De campagne is vredig van aard en de vrijwilligers van Sea Shepherd begaan geen overtredingen. De authoriteiten grijpen dus elke kans aan om hen te verbannen uit Taiji.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren heeft de Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) gisteren gevraagd alles op alles te zetten voor de spoedige vrijlating van Erwin Vermeulen. Dit deed zij in het wekelijkse vragenuurtje. De minister zei dat hij niet van plan is om de Japanse autoriteiten op de zaak aan te spreken.

“Verbijsterend,”aldus Esther Ouwehand “Alles wijst erop dat de Japanse autoriteiten redenen zoeken om actievoerders te dwarsbomen. Dat hebben we vaker gezien.” De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen dat er geen sprake is van een eerlijk proces. Vermeulen is gearresteerd zonder dat er een duidelijke aanklacht tegen hem is geformuleerd. Esther Ouwehand heeft de minister van Buitenlandse Zaken een dvd van The Cove overhandigd, zodat hij zelf de beelden kan bekijken van de dolfijnenslachtingen waar Vermeulen een einde aan probeert te maken.

Vorige week is er nog een video opgedoken waarin een woordvoerder van een zelfverklaarde "ultrarechtse privé-militie" de vrijwilligers van Sea Shepherd de oorlog verklaart en eerder kwam aan het licht dat Japan 30 miljoen dollar uit het rampenfonds, bestemd voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami van maart dit jaar, inzet ter bescherming van de walvisvloot.

Geert Vons, Directeur Sea Shepherd Nederland: “Bovenstaande feiten zijn voor mij drie signalen om serieus te nemen en mijn bezorgdheid te uiten over een toenemende verharding en mogelijke agressie door de Japanse overheid en walvisvaarders.”

De drie Sea Shepherd schepen zijn momenteel op weg naar Antartica om walvissen te beschermen tegen de Japanse walvisvloot. De walvisvangst is bij wet verboden maar Japan zegt wetenschappelijk onderzoek te doen. Dit is echter een dekmantel voor de commerciële walvisvangst. Dit jaar heeft Japan het voorzien op 950 walvissen.

Taiji_1 

Dolfijnen worden afgeslacht in Taiji, Japan. (Foto: Adventurejournal.com)

 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: