Boekpresentatie De Joik

15 september 2011

Boekpresentatie De Joik

Op zondag 18 september 14:30 uur zal Sjosjana Esther Roozendaal haar debuutroman de Joik presenteren in Restaurant Marimba in Amersfoort. Hierbij zal aanwezig zijn Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland.

De Joik is een eigentijdse sage welke verhaalt over de verbinding tussen mens en zeezoogdier.
Het verhaal dat de Joik vertelt, houdt direct verband met de idealen waar Sea Shepherd voor staat en is opgedragen aan de zeezoogdieren die zijn omgekomen tijdens de jacht.

Sjosjana Esther schreef de Joik in de jaren negentig en raakte in contact met Geert die haar betrokkenheid met het zeeleven deelde. Hij was toen al werkzaam voor Sea Shepherd. Toen Sjosjana uit Amersfoort vertrok verloren ze het contact. Dit werd hersteld nadat Geert een hapje kwam eten in het Amersfoortse restaurant Marimba, waar haar zoon werkte en het gesprek als vanzelf over walvissen ging. Het contact werd hersteld en Geert moedigde Sjosjana aan de Joik alsnog uit te geven. De zoektocht naar een uitgever begon.

De Joik speelt zich af in Noorwegen en vertelt het verhaal van de jongen Hjalmar wiens vader Vidkun een harpoenier is op een walvisvaarder.

De walvis Aeger kijkt de harpoenier in de ogen en wil een band tussen hen creëren om zo het moorden te stoppen. Vidkun weigert deze band, de draad, die daardoor een andere weg moet vinden. De draad vindt de zoons, het mensenkind Hjalmar en de jonge walvis Olaf. Vanaf dat moment zijn de twee kinderen door een levensdraad met elkaar verbonden. Wat de ene voelt, voelt de ander en andersom. Wanneer Olaf op zee geraakt wordt door de harpoen van Vidkun, ontstaat ook bij Hjalmar een niet te stelpen wond. Vidkun moet een keuze maken, want alleen wanneer Olaf gered wordt zal Hjalmar kunnen leven.

Zondag 18 sept 14:30 uur.
Restaurant Marimba
Achter het Oude Stadhuis 3
3811 CH Amersfoort
033 4655784

 Klik hier voor meer informatie en om het boek te bestellen.

VOORWOORD  DE JOIK

Walvissen en dolfijnen, zijn deze dieren enkel en alleen een bron van voedsel, een publiekstrekker in dolfinaria of zijn het hogere spirituele wezens? Veel verschillende opvattingen. Feit is dat voor haar voortbestaan de mensheid onder andere afhankelijk is van voedsel en dat er om deze reden al eeuwenlang wordt gejaagd op walvissen. Gevolg is dat door toedoen van de mens de walvispopulaties wereldwijd enorm zijn teruggelopen. Ook nu de walvisjacht niet meer noodzakelijk is om te voorzien in de behoefte aan voedsel worden er nog steeds walvissen gedood.

Sinds 1986 bestaat een moratorium op de commerciële walvisjacht; een overeenkomst op papier die het verbiedt om vanuit commercieel oogpunt walvissen te doden. Decennialang bestaan er ook al talloze verdragen en internationale afspraken ter bescherming van bedreigde dieren, waaronder enkele walvissoorten. Het ontbreekt de verscheidene overheden vaak aan wil om bestaande weten regelgeving te handhaven en daadkrachtig op te treden tegen overtreders. Politieke motieven en diplomatieke drijfveren lijken vaak lijnrecht te staantegenover de publieke opinie en democratisch genomen besluiten.

Helaas is de walvisjacht nog steeds actueel en om te voorkomen dat walvisjagers op open zee en buiten het zicht van de wereld vrij spel hebben, treedt Sea Shepherd op op plaatsen waar autoriteiten de naleving van bestaande wetten en verdragen niet afdwingen. Illegale activiteiten en gesignaleerde overtredingen worden onderzocht, geregistreerd en onder andere op video vastgelegd. Het foto en filmmateriaal wordt als bewijs zowel aan de bevoegde autoriteiten overgedragen als via de media openbaar gemaakt.

Het is zo’n vijftien jaar geleden dat ik Esther voor het eerst ontmoette. Meteen was ik onder de indruk van haar krachtige manier van illustreren. Vanwege onze artistieke achtergrond spraken we elkaar geregeld en Esther liet me weten een verhaal te willen schrijven; een soort van legende of mythe over een jongen en zijn band met een walvis. Goed kan ik mij nog herinneren dat ik iedere keer uitkeek naar het moment dat Esther het volgende hoofdstuk af zou hebben. Vereerd was ik toen ze vroeg of ik de illustraties zou willen maken. We zijn elkaar uit het oog verloren en de illustraties ben ik kwijt geraakt. Het verhaal is gelukkig bewaard gebleven.

Wat is de waarde van de wetenschap wanneer het verworden is tot slechts een instrument ter rationele rechtvaardiging van het afslachten van levende wezens? Waarom is het de wetenschappelijke visie die over het algemeen wordt geaccepteerd als de norm die de waarde van het leven bepaalt zonder ruimte te laten voor respect? Wie bepaalt wat werkelijkheid is en wat fantasie?

‘Imagination is more important than knowledge.’(Albert Einstein)

De wereld is doordrenkt van rationele verklaringen die binnen een stramien van, vaste van tevoren afgesproken, regels en afspraken heel klinisch, zogenaamd, zijn bewezen en vastgelegd in de dode cijfers en letters van zielloze statistieken en rapporten. Waar zijn de verbeelding en het respect gebleven die spreken uit de woorden van de mythen en legenden van oude beschavingen en culturen? De kracht van hoop en vertrouwen.

Talent om te schrijven wordt een gave op het moment dat het gedeeld wordt met de wereld en anderen inspireert.

Geert Vons
Director Sea Shepherd Netherlands

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: