Twee goede berichten

15 februari 2011

Twee goede berichten

Geert-Jan Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland neemt dit jaar deel aan onze zevende Antarctische campagne ter verdediging van de walvissen, Operatie "No Compromise".
Hij houdt een blog bij van zijn "avonturen" op campagne. Hier volgt deel 24.

Het is avond, 21.00 uur. Ik ben op de brug en het leek me goed om even snel een update te geven. Sinds 9 februari zitten we al achter het fabrieksschip de Nisshin Maru aan. Sinds een gisteren worden we niet meer gevolgd door het harpoenschip de Yushin Maru 3.

De reden is me niet helemaal duidelijk, maar het heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat we al meer dan ruim voorbij de oosterlijke grens van het door de Japanse walvisvaardersvloot zelf gestelde jachtgebied zijn. Sterker nog, we zijn aardig in de buurt van Zuid Amerika. We hebben de Nisshin Maru bijna uit de Stille Oceaan gejaagd en zullen, als het zo doorgaat, weldra de Atlantische Oceaan binnenvaren. Tenzij…

Vanmiddag om een uur of vijf kregen we hier aan boord te horen dat de Chileense autoriteiten het niet zullen toestaan wanneer de Nisshin Maru Chileense wateren kruist. In geval van overtreding zullen arrestatie en inbeslagname van het Japanse fabrieksschip tot de mogelijkheden behoren. Klinkt allemaal niet verkeerd. Chili lijkt aardig resoluut te zijn. De Australische en Nieuwzeelandse autoriteiten lijken af en toe iets minder resoluut.

Daarbovenop komt ook nog het bericht dat  in Australië de ronde doet dat de Japanse walvisvaarders mogelijkerwijs op zeer korte termijn hun vloot zullen terugtrekken en zullen terugkeren naar Japan. Deze berichten moeten nog bevestigd worden. Maar in ieder geval gaat de telefoon hier aardig tekeer. Met name de Australische pers maar ook Nieuw Zeeland en de BBC hebben al van zich laten horen.

Eén van de verslaggevers wist al te vertellen dat er op het Japanse Minsterie van Visserij inderdaad gesproken wordt over terugtrekking van de walvisvaardersvloot op zeer korte termijn.

We wachten ongeduldig af. Zou fantastisch zijn als dit het laatste jaar is dat de Japanse walvisvaarders jagen in de Antarctische wateren. Dit jaar bestond de walvisvaardersvloot uit slechts vier schepen en had Sea Shepherd drie schepen. Indien nodig zal Sea Shepherd eind van dit jaar weer terugkeren om de illegale Japanse walvisjacht proberen te stoppen. Met misschien wel vier schepen! We zullen zien.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: