Een noodoproep ?

7 februari 2011

Een noodoproep ?

Geert-Jan Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland neemt dit jaar deel aan onze zevende Antarctische campagne ter verdediging van de walvissen, Operatie "No Compromise".
Hij houdt een blog bij van zijn "avonturen" op campagne. Hier volgt deel 22.

We varen over de uitgestrekte Antarctische wateren en de zon spiegelt over het gladde wateroppervlak. De laatste dagen hebben we niet veel walvissen gezien. Wel pinguins en zeehonden. Vanochtend eerst weer brugdienst gehad tot 12 uur; veel met de verrekijker speurend de horizon langs gegleden. De zon schitterde aardig, maar als om dat te willen compenseren zorgde deze ook voor een aangename temperatuur.

Inmiddels is het namiddag en zit ik weer in m’n hut achter m’n laptop. Heb zojuist weer gewerkt aan een campagne verslag en een paar andere teksten. De Japanse overheid heeft bij de Nederlandse overheid  geklaagd over het gedrag, of eigenlijk beter gezegd een ‘niet-gedrag’ van Sea Shepherd richting de walvisvaarders van het ICR. Deze keer was de klacht dat er door schepen van Sea Shepherd niet zou zijn gereageerd zijn op een noodoproep van de Yushin Maru 3, afgelopen vrijdag 4 februari.

Het gevolg was dat ik om 01.20 uur ’s nachts werd wakker gemaakt, of ik over 10 minuten op de brug kon zijn omdat er dan iemand vanuit Nederland, van het Minsterie,  zou terug bellen. Het bleek dat er ook al een email was gestuurd, maar die zou ik echter  pas later ontvangen. Een satelietverbinding heeft toch een paar haken en ogen is inmiddels gebleken. Neemt niet weg dat het ik het eigenlijk nog steeds ongelooflijk vindt dat het mogelijk is om gewoon vanachter je computer in de Antarctische wateren email te versturen. Misschien ben ik wel een beetje ouderwets…

Terugkomend op de beschuldiging van de Japanse autoriteiten. Voor de vierde keer is er een filmploeg van Animal Planet aan boord i.v.m. de opnames van Whale Wars. Aardig professionele club, en laat die ploeg nou net de hele brug voorzien hebben van opname apparatuur en ook nog ’s de hele tijd rondlopen met camera’s.

Kortom, alles is op band (of eigenlijk digitaal) opgenomen; en er is ruimschoots bewijsmateriaal dat er vanaf de Bob Barker herhaaldelijk gereageerd is op de noodoproep van de Yushin Maru 3. Niet alleen in het Engels, maar ook nog in het Japans! Verder konden wij op de brug van de Bob Barker ook horen hoe de Gojira over het VHF radio kanaal ook heeft gereageerd op de oproep van de Yushin Maru 3. Ook dit is opgenomen door de geluidsman van Animal Planet.

In géén van alle gevallen dat er door Sea Shepherd is gereageerd op de noodoproep van de Yushin Maru 3, door zowel de Bob Barker als de Gojira, is er geantwoord door de Japanse walvisjager.

Het komt er dus op neer dat de Yushin Maru 3 in eerste instantie een noodoproep heeft uitgezonden en alle schepen die in de nabijheid waren heeft opgeroepen, maar vervolgens zelf nergens op reageert.

Een noodoproep op zee dient altijd serieus te worden genomen. De Bob Barker bevond zich op geruime afstand, maar de Gojira was dichter bij, en is tot het moment dat ze van Nieuwzeelandse autoriteiten officieel bericht kreeg dat de noodoproep was ingetrokken, vlakbij de Yushin Maru 3 gebleven, om indien nodig toch nog assistentie te kunnen verlenen.

De Nederlandse overheid heeft zeer correct contact opgenomen met de Bob Barker, om onze zijde van het verhaal te horen. Het moge duidelijk zijn dat de Japanse beschuldiging inmiddels met duidelijke tegenbewijs is weerlegd en Sea Shepherd heeft op haar beurt de Nederlandse autoriteiten gevraagd om bij Japan te klagen over het uiten van valse beschuldigingen door de woordvoerders van het ICR.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: