Spanning aan boord

27 januari 2011

Spanning aan boord

Geert-Jan Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland neemt dit jaar deel aan onze zevende Antarctische campagne ter verdediging van de walvissen, Operatie "No Compromise".
Hij houdt een blog bij van zijn "avonturen" op campagne. Hier volgt deel 20.

Het is vandaag een prachtige dag. Blauwe heldere lucht, zon, weinig wind en lekker fris.
Vlak na de lunch hebben we buiten op het dek een groepsfoto gemaakt. De sfeer aan boord is prima en de campagne is tot nu toe zeer goed verlopen.

De Japanse walvisvaardersvloot heeft maar heel weinig kunnen jagen doordat de drie harpoenschepen veelal bezig zijn geweest met het achtervolgen en het in de gaten houden van zowel de Steve Irwin als de Bob Barker.

Er hebben een paar confrontaties plaats gevonden tussen de schepen van de Japanse walvisjagers en de schepen van Sea Shepherd. Op dergelijke momenten heerst er altijd een zeer goed voelbare spanning. Een spanning die een sterke band vormt tussen alle mensen aan boord. Het is duidelijk waarom we hier zijn, zover afgezonderd van de wereld.

No Compromise is de zevende Sea Shepherd campagne tegen de illegale walvisjacht in de Antarctische wateren. Door de jaren heen is de sfeer grimmiger geworden. Vorig jaar heeft één van de japanse walvisvaarders, de Shonan Maru 2, de Ady Gil geramd met als uiteindelijke gevolg dat de Ady Gil is gezonken. Door de japanse authoriteiten is géén onderzoek gestart, en er is ook géén gehoor gegeven aan de verzoeken van zowel Australië als Nieuw Zeeland om mee te werken  aan onafhankelijke onderzoeken naar de oorzaken en precieze gang van zaken van dit incident.

De kapitein van het Japanse schip, de Shonan Maru 2, die verantwoordelijk was voor het rammen van de Ady Gil vorig jaar, is nu de kapitein van de Yushin Maru3. Dit is het schip dat op dit moment de Bob Barker achtervolgt. We weten inmiddels waartoe deze gezagvoerder toe in staat is en we weten ook dat geen enkel land actie heeft ondernomen tegen zijn gedrag.
Met zowel deze gedachte als de ervaringen uit het verleden in het achterhoofd, is het erg onwaarschijnlijk dat Sea Shepherd deze campagne kan rekenen op de steun van de overheid van landen als Australië, Nieuw Zeeland of vlaggestaat Nederland.

De Japanse overheid heeft al weer herhaaldelijk geklaagd bij, vlaggestaat, Nederland over het gedrag van Sea Shepherd. De relatie met de Nederlandse overheid m.b.t. de registratie van de Sea Shepherd schepen de Steve Irwin en de Bob Barker in Nederland valt onder mijn takenpakket.
Eén van de belangrijkste redenen dat ik nu aan boord ben van de Bob Barker, is om persoonlijk verslag te kunnen uitbrengen aan de Nederlandse autoriteiten, om een verslag uit de eerste hand te kunnen overbrengen.

In voorgaande jaren, tijdens vorige campagnes hebben de Japanse authoriteiten ook herhaaldelijk aangeklopt bij Nederland om te klagen. Nooit is er echter ingegaan op de daaropvolgende verzoeken van Nederland om ‘bewijs’ materiaal of ‘feiten’ tegen Sea Shepherd te overhandigen die de Japanse klachten onderbouwden.
Sea Shepherd daarentegen heeft iedere keer volledig meegewerkt an alle verzoeken. Heel bewust is er deze campagne dan ook besloten dat ik mee zou gaan aan boord, om nog een stap verder te gaan en te laten zien dat we alle medewerking zullen verlenen die we kunnen en ook dat het belang van deze hele kwestie door Sea Shepherd uiterst serieus wordt genomen en hoog geacht.

Sea Shepherd is trots dat twee van haar schepen mogen varen onder Nederlandse vlag en hecht daar enorm veel waarde aan.  Nederland heeft het officiële standpunt ingenomen tégen de walvisjacht te zijn. Daar ben ik blij om en ik zal m’n uiterste best doen om namens Sea Shepherd een goede relatie op te bouwen en te onderhouden met de Nederlands overheid.
We delen hetzelfde standpunt als het gaat om de walvisjacht.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: