Eerste ontmoeting met de Japanse walvisvaardersvloot

2 januari 2011

Eerste ontmoeting met de Japanse walvisvaardersvloot

Geert-Jan Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland neemt dit jaar deel aan onze zevende Antarctische campagne ter verdediging van de walvissen, Operatie "No Compromise".
Hij houdt een blog bij van zijn "avonturen" op campagne. Hier volgt deel 12.

Op oudjaarsdag om 13.20 uur kregen we op de radar een schip te zien, binnen de grenzen van het Southern Ocean Whale Sanctuary, op 64°08’ Zuiderbreedte, 148°18’ Westerlengte. Dit zou ons uiteindelijk leiden tot de eerste ontmoeting met een schip van de Japanse walvisvaardersvloot; de Yushin Maru, één van de drie jagerschepen. De Bob Barker zet in eerste instantie de achtervolging in om het schip te kunnen identificeren, maar besluit later toch haar eigen koers te vervolgen. We zetten koers in de richting van waar we hadden afgesproken met de Steve Irwin.

De jagerschepen van de Japanse walvisvaardersvloot zijn de schepen die daadwerkelijk op de walvissen jagen en deze doden. Vervolgens wordt iedere dode walvis langszij gebonden en moet voor verwerking naar het fabrieksschip, de Nisshin Maru, worden getransporteerd. De afstand tussen de jagers en het fabrieksschip is natuurlijk afhankelijk van waar de walvisvaardersvloot vaart en waar de walvissen zwemmen. Het hangt er verder vanaf uit hoeveel schepen de  walvisvaardersvloot bestaat. Voorgaande jaren waren er naast het fabrieksschip drie jagerschepen; de Yushin Maru 1, 2 en 3 en een apart ‘spotter vessel’ , een verkenningschip om de walvissen op te sporen. Normaalgesproken bevinden de jagerschepen zich niet meer dan zo’n 60 zeemijl van de Nisshin Maru, het fabrieksschip van de Japanse walvisvaardersvloot.

Door de aanwezigheid van Sea Shepherd schepen wordt de situatie iets minder voor de hand liggend. De Japanse walvisvaarders willen namelijk ondanks alle bestaande afspraken en verdragen toch op walvissen blijven jagen en Sea
Shepherd doet haar best om de bestaande verdragen te handhaven en het doden van walvissen te voorkomen. Komt er dus in het kort op neer dat de walvisvaarders zowel walvissen willen vinden als Sea Shepherd schepen vermijden. Sea Shepherd wil daarentegen juist de walvisvaarders vinden.

De meest effectieve manier is namelijk om zo snel mogelijk de Nisshin Maru te vinden en zo te voorkomen dat de jagerschepen gedode walvissen kunnen afleveren aan het fabriekschip. Een gedode walvis is onderhevig aan ontbindingsprocessen en moet zo snel mogelijk worden afgeleverd. Op het moment dat de gedode walvis niet meer kan worden afgeleverd, hebben de jagers een probleem. Ze kunnen de gedode walvis niet kwijt en kunnen ook niet door blijven jagen.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: