Noodgevallen en improviseren als tandarts

24 december 2010

Noodgevallen en improviseren als tandarts

Geert-Jan Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland neemt dit jaar deel aan onze zevende Antarctische campagne ter verdediging van de walvissen, Operatie "No Compromise".
Hij houdt een blog bij van zijn "avonturen" op campagne. Hier volgt deel 11.

We varen alweer enige tijd over de oceaan. De Japanse walvisvaardersvloot is dit jaar veel later dan gewoonlijk vertrokken uit Japan, en een confrontatie tussen Sea Shepherd en de illegaal opererende walvisvaardersvloot heeft nog niet plaats gevonden. Inmiddels hebben we een aantal belangrijke trainingen aan boord gehad. Wat te doen in geval van brand, wat te doen als er iemand in het water is gevallen; "Man Overboord" en wat te doen in het uiterste noodgeval wanneer we om welke reden dan ook het schip moeten verlaten.

Allemaal situaties waarvan je hoopt dat je het nooit zal meemaken, maar die wel belangrijk zijn om rekening mee te houden, en om voorbereidingen te treffen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Iemand die 's avonds even alleen het dek op gaat om voor het slapen gaan een luchtje te scheppen, uitglijdt en in het water valt..... Onderkoeling is één van de meest voorkomende doodsoorzaken. De lichaamstemperatuur daalt razend snel in het ijskoude zeewater en heeft verlies van bewustzijn als gevolg, mogelijk gevolgd door verdrinking.

Nu even een minder extreem geval van ongemakkelijkheden aan boord. Door het eten van een toffee was een paar dagen geleden de kroon in het gebit van een bemanningslid losgekomen. Was vrij duidelijk dat hij er onder leed en pijn had. De dokter aan boord liet weten dat hij geen tandarts was en dat we het beste advies konden opvragen bij een bevriende specialist tandheelkundig arts.  Verder liet hij ook weten dat hij niet echt happig was om zelf deze klus te klaren.

Na zo´n vijftien ervaring met het zetten van tatoeages heb ik een redelijk vaste hand en weet wat het is om mensen pijn te doen, toch geconcentreerd te blijven, en door te gaan waar je mee bezig bent. Kortom, of ik de losgekomen kroon opnieuw wilde plaatsen. De email van de bevriende specialist was helder en gaf een paar duidelijke aanwijzingen. De scheepsarts had gekeken naar ontstekingen, zwelling etc en had de nodige pijnstillers gegeven. Van een mengsel van vaseline en bloem als bindmiddel werd verteld dat het goed zou zijn om de kroon weer op z´n plek te bevestigen. Zelf zou ik dit niet bedacht hebben, maar omdat we beide ingrediënten aan boord hadden, was het het proberen waard. Na een paar testjes die positief uitvielen, en veel verbazing, besloten om deze tijdelijke oplossing maar gewoon te proberen. Was een beetje improviseren, maar de operatie is uiteindelijk, in eerste instantie, wel geslaagd.

De volgende ochtend kreeg ik echter te horen dat de kroon tijdens het flossen weer was losgekomen. Had hem nog wel gezegd dat het mij verstandig leek om voorzichtig te zijn met tanden poetsen en vooral niet te flossen.

Inmiddels hebben we de hele procedure herhaald, en de kroon zit nu vast met het tweede door de bevriende tandarts gegeven alternatief, twee componenten epoxy. Lijkt te werken, maar heb de patient nogmaals verteld dat hij toch maar beter even kan wachten met flossen.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: