Strategie en onverwacht bezoek

9 december 2010

Strategie en onverwacht bezoek

Geert-Jan Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland neemt dit jaar deel aan onze zevende Antarctische campagne ter verdediging van de walvissen, Operatie "No Compromise".
Hij houdt een blog bij van zijn "avonturen" op campagne. Hier volgt deel 8.

Sea Shepherd staat met name bekend om haar daadkrachtige optreden als het gaat om handhaven van internationale afspraken en verdragen m.b.t. de bescherming en het behoud van de ‘marine environment’. Door de uitzendingen van Whale Wars zijn de afgelopen drie Sea Shepherd campagnes tegen de illegale Japanse walvisjacht duidelijk in beeld gebracht. Letterlijk de hele wereld heeft kunnen volgen wat er gebeurd in de wateren van Antarctica. De camera is het sterkste wapen; het laat de buitenwereld zien wat zich te lang verborgen heeft afgespeeld in de afgelegen wateren van Antarctica en de Stille Zuidzee. Een actie die niet gefilmd, niet gefotografeerd of verslagen wordt, is bijna gelijk aan een actie die niet heeft plaats gevonden.

Het doel van de ‘direct action’ aanpak van Sea Shepherd is tweeledig. Ten eerste, direct handelen op het moment, en op die manier proberen te voorkomen dat op papier beschermde walvissen worden afgeslacht. Het tweede punt is meer langere termijn gericht en heeft als doel de publieke opinie en de houding van de verschillende overheden te beïnvloeden; aan te zetten tot toezicht op handhaving en naleving van bestaande afspraken.

De campagnes vereisen altijd veel voorbereiding en planning. Om puur praktische redenen zal ik dan ook de komende tijd heel vaag gaan doen over alles wat te maken heeft met onze positie en die van de Steve Irwin en de Gojira. Vanuit strategisch en tactisch oogpunt is het belangrijk om onze locatie zo lang mogelijk geheim te houden en de verassingsfactor zo groot mogelijk te houden.

De Japanse walvisvaarders hebben Japan verlaten en zijn onder weg richting Antarctica. Het vertrek was te volgen via het zogenaamde AIS; Automatic Identification System. Uit veiligheidsoverwegingen zijn grote schepen verplicht een zend-apparaat aan boord te hebben dat gegevens uitzendt m.b.t. de coördinaten en positie van het desbetreffende schip. Op deze wijze kan de route van ieder schip met AIS aan boord gevolgd worden. Kort na vertrek zijn er echter geen AIS signalen meer opgevangen, hetgeen kan betekenen dat de zend-apparatuur door de Japanse walvisvaarders bewust is uitgeschakeld.

Gisteren kregen we in de namiddag onverwacht bezoek. Een groep orca’s heeft een paar uur lang rond de Bob Barker gezwommen. Op sommige momenten vlak voor de boeg en op nog geen 15 meter afstand aan stuurboord. Dit soort momenten voelen altijd speciaal en zijn een unieke ervaring om deze prachtige dieren van zo dichtbij in het wild te kunnen zien.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: