19 mei wereldpremière ‘Sea the Truth’ in Tuschinski

12 mei 2010

19 mei wereldpremière ‘Sea the Truth’ in Tuschinski

Op  woensdagochtend 19 mei a.s. zal de wereldpremière plaatsvinden van ‘Sea the Truth’, de nieuwe documentaire van de Nicolaas G. Pierson Foundation.

De film gaat over alles waar we binnen Sea Shepherd voor vechten! Het leegtrekken van onze oceanen. Sea the truth gaat over de misverstanden die er bestaan over het eten van vis en de noodzaak de visstand op peil te houden en op dit moment waarschijnlijk meer het weer op peil brengen hiervan.

Op 19 mei gaat deze film in premiere in Tuschinski, Amsterdam en via deze site willen wij mensen aansporen daar naar toe te gaan.  Heel goed als je wilt uitdragen waar we voor staan, je kennis up-daten en (nog meer) weten waar je over praat.

Dus komen allemaal!!!

Hieronder de volledige uitnodiging en het "mission statement"

Uitnodiging wereldpremière ‘Sea the Truth’

Heel graag nodigen wij u uit om op woensdagochtend 19 mei a.s. de wereldpremière bij te wonen van ‘Sea the Truth’, de nieuwe, spraakmakende documentaire van de Nicolaas G. Pierson Foundation (het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren). Na het wereldwijde succes van Meat the Truth hebben we ditmaal direct gekozen voor een Engelstalige documentaire. Meat the Truth is inmiddels beschikbaar in 11 taalversies, meer taalversies zijn in bewerking.

Het is hoog tijd om de waarheid onder ogen te zien: als we in het huidige tempo vis blijven vangen en eten zijn over 40 jaar de oceanen en zeeën leeggevist. Wetenschappers verkondigen deze boodschap al jaren, maar dit heeft nog niet geleid tot maatregelen die het tij kunnen keren.

De jacht op vis is een uit de hand gelopen economisch monster: met grote sleepnetten worden de bodems van de zeeën leeg geschraapt, alles wat leeft met een vernietigende kracht met zich meenemend. De massale bijvangst gaat verminkt of dood terug de zee in. En is het echt wel nodig zoveel vis te vangen en te eten? De fabel van de gezonde visolie is hardnekkig. Vissen krijgen de gezonde Omega-3 alleen binnen doordat zij algen eten, ze maken ze niet zelf.

Dus waarom niet rechtstreeks de algen eten in plaats van grote hoeveelheden vissen doden voor een lepeltje visolie?

De oplossing wordt gezocht in duurzame visserijprojecten. Maar vooraanstaande wetenschappers zeggen dat iedere vis die nu uit de oceaan wordt gehaald, er één te veel is. Met deze documentaire willen we aandacht vragen voor het feit dat er helaas geen ‘verantwoorde’ vis meer bestaat.

De feestelijke première van Sea the Truth is in Pathé Tuschinski (Reguliersbreestraat 26-34 in Amsterdam). De film begint om 10.00 uur ‘s ochtends. Het is de bedoeling dat u voor 9.45 uur aanwezig bent.

De dresscode op deze vroege woensdagochtend is feestelijk!

Wij horen graag vóór 14 mei a.s. of u bij de première aanwezig zult zijn. Wij zetten u dan op de genodigdenlijst. Meld u snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt.

Uw aanmelding voor de wereldpremière kunt u sturen naar premiere@seathetruth.nl.

Zonder bericht gaan wij er van uit dat u niet komt en gezien de beveiliging en de locatie is het niet mogelijk na 14 mei nog te boeken.

Ik zie er naar uit u bij de première van Sea the Truth te mogen begroeten.

Met vriendelijke groet,

Karen Soeters
Directeur Nicolaas G. Pierson Foundation

Mission Statement Sea the Truth:

Als we in het huidige tempo vis blijven vangen en eten zijn over 40 jaar de oceanen en zeeën leeggevist.

Wetenschappers verkondigen deze boodschap al jaren, maar wie luistert? Niet de mensen die er voor kunnen zorgen het tij te keren. Politici hechten te veel aan de economische belangen van de visserij. En dus blijven vissers subsidie krijgen om door te kunnen blijven vissen en krijgen rijke landen toestemming de zeeën voor de kusten van arme landen zoals in West-Afrika leeg te vissen met hun enorme visfabrieken op zee. Zijn politici dan helemaal doof en blind?

Natuurlijk niet. Er worden beschermde gebieden in zee vastgesteld waar niet gevist mag worden en de vissers krijgen quota opgelegd. En er worden tal van duurzame visserijprojecten opgezet. Maar deze goed bedoelde pogingen zijn een wassen neus: slechts 0,1 procent van de wereldzeeën is een beschermd gebied en vangstquota worden stelselmatig te hoog vastgesteld of overtreden. De ernst van de situatie blijkt niet door te dringen. En lessen uit het verleden worden aan de kant geschoven. In het water voor de kust van Newfoundland stak je voeger je hand in het water en je ving een kabeljauw. Twintig jaar geleden werd daar de laatste kabeljauw gevangen. Het betekende het einde van een florerende visindustrie.

De jacht op vis is een uit de hand gelopen economisch monster: met grote sleepnetten worden de bodems van de zeeën leeg geschraapt, alles wat leeft met een vernietigende kracht met zich meenemend. De massale bijvangst gaat verminkt of dood terug de zee in. En hoe absurd kan het zijn: een groot deel van de vis wordt vermalen tot vismeel om te dienen als voer voor varkens en kippen. Ooit een varken of een kip een vis zien vangen? Omdat er steeds minder wilde vis rondzwemt, ontstaan er grote viskwekerijen. Ondertussen wordt de kweekvis weer gevoed met gevangen wilde vis.

Het is water naar de zee dragen.

Is het nodig zoveel vis te vangen en te eten? Voedingsdeskundigen propageren twee keer in de week vis te eten, maar vergeten er bij te vertellen dat in vooral vette vissen ontoelaatbare hoeveelheden giftige stoffen zitten. De fabel van de gezonde vette vis is hardnekkig, net zoals de fabel van de visolie. Zeker, er is wetenschappelijk bewijs dat visolie gezond is voor hart-en bloedvaten. Maar die gezonde werkzame stoffen die in visolie zitten, hebben vissen niet van zichzelf. Door het eten van algen krijgen ze deze stoffen binnen. Waarom niet rechtsreeks de algen eten in plaats van een druppeltje visolie?

De oplossing wordt gezocht in duurzame visserijprojecten. Duurzaam gevangen, dan is het goed! En dus kopen bewuste consumenten met een viswijzer in de hand „goede‟ vis: wilde, eerlijke vis zonder bijvangst of duurzaam gekweekte vis. Helaas bestaat er geen „goede‟ vis meer. Iedere vis die nu uit de oceaan wordt gehaald, is er één te veel.

Dat zeggen vooraanstaande wetenschappers. In New Foundland is twintig jaar geleden de laatste kabeljauw gevangen. Ondanks alle hoopvolle verwachtingen dat de visstand zich wel zal herstellen, is er sindsdien geen kabeljauw meer gesignaleerd. “Het is onze eigen schuld. We zagen het best aankomen, maar waren hebzuchtig”, zegt een voormalige visserman. Wat in New Foundland kon gebeuren, gebeurt straks wereldwijd op grote schaal. Als we nu niet stoppen met vis vangen, is er straks geen economisch belang meer te verdedigen: dan is alles op. Ook voor duurzame visserij is het te laat. In de film hebben we twee verhaallijnen die door elkaar heen gemonteerd worden. Onderwaterfotograaf Dos Winkel werpt zich op als pleitbezorger van de zee. Hij maakt zich zorgen omdat hij na dertig jaar duiken met eigen ogen ziet dat het lelijker en leger wordt onder water. De film volgt Dos in zijn aktiviteiten.

Daarnaast zijn er twee jonge maritiem biologen die hun eigen research doen. Alles wat Dos vertelt, roept vragen op en die willen we beantwoord zien door wetenschappers, beroepsmensen, ervaringsdeskundigen, politici en andere betrokkenen. Hun rondgang langs verschillende plekken en mensen wordt in de film doorsneden met het persoonlijke verhaal van Dos Winkel. Thema‟s die aan bod komen in haar rondgang zijn: visquota, subsidies, illegale visserij, kweekvis, gezondheid en duurzaamheid.

Aan het eind hopen we een afgewogen antwoord te hebben op onze vraag: kan wat in Newfoundland is gebeurd, zich herhalen? Of is de wereld genoeg wakker geschud en kan de volgende generatie met alle pogingen om duurzamer met de oceanen om te gaan, blijven genieten van de prachtige natuur onder water en van een eerlijk gevangen vis?

 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: