Afdrukken

Wat u kunt doen 

galapagos_tortoise_03

Sea Shepherd en de parkwachters van het Galapagos National Park strijden tegen stropers, om het maritieme reservaat te beschermen. Maar dit is niet Sea Shepherd’s enige gevecht… En daarom is hulp nodig van iedereen, die om de toekomst van het maritieme reservaat van de Galapagos geeft, zodat deze klus geklaard en dit gevecht gewonnen kan worden.

De situatie in de Galapagos had niet meer gespannen kunnen zijn, noch de belangen groter. Het moment dat de wereld slaagt óf faalt in de poging één van ’s werelds meest dierbare en unieke ecosystemen te redden, lijkt nabij.

Begin jaren negentig ontstond er een soort “goudkoorts”, die mensen van het vasteland van Ecuador naar de eilandengroep deed trekken. Een Aziatische clientèle, die bereid was veel geld neer te leggen voor zeekomkommers en haaienvinnen, droeg er mede aan bij dat er een ‘word-snel-rijk’ mentaliteit ontstond die een zware tol begon te eisen.

De machtige Ecuadoriaanse visserijsector is eraan gewend zijn zin te krijgen in de Galapagos. Als dit niet gebeurt, komen de vissers in opstand, vermoorden ze reuzenschildpadden, schieten ze parkwachters neer en vernielen of verbranden ze parkfaciliteiten en onderzoeksstations, totdat de overheid bakzeil haalt en een steeds grotere exploitatie van het maritieme reservaat toestaat.

Vaker nog knijpen vrienden van de visserijsector in de regering en het leger - vaak ook financiële partners - een oogje toe als de wetten die de Galapagos tegen overexploitatie moeten beschermen worden overtreden. Ondanks grote tegenstand werd in 1998 de “Wet voor het Speciale Regime voor de Bescherming en Duurzame Ontwikkeling van de Galapagos Provincie”, beter bekend als de “Speciale Wet voor de Galapagos”, aangenomen. Het maritieme reservaat van de Galapagos werd tot 60 kilometer voor de kust uitgeroepen tot beschermd gebied, waarbij voor overtreders zware straffen werden vastgesteld.

Na in januari 2001 geassisteerd te hebben bij de opruiming van de vervuiling door een lekkende tanker was de Sea Shepherd patrouilleboot Sirenian op 7 maart de eerste boot met buitenlandse vlag die mocht patrouilleren in de wateren van het Galapagos reservaat..

galapagos_01In de eerste vijf dagen van patrouilleren en samenwerken met de parkwachters van het Galapagos National Park had de Sirenian al drie commerciële vissersboten aangehouden in het maritieme reservaat. Een vierde werd door een patrouilleschip van de parkwachters gepakt.

Wij hebben de mogelijkheid om de wetten te laten werken – wetten, die door de bevolking van Ecuador worden geëist, om hun natuurlijke erfgoed, dat tevens het erfgoed van de gehele wereld is, te beschermen.

De moed van de parkwachters van het Galapagos National Park en de Sea Shepherd vrijwilligers kan niet genoeg benadrukt worden. Ze moeten het opnemen tegen het grote geld en machtige, gevestigde belangen met een gewelddadige geschiedenis. Ze riskeren hun leven, om één van de laatste schatten der aarde te beschermen. Ze moeten weten dat de internationale gemeenschap achter hen staat.

We hebben de kans een grote overwinning te behalen voor het behoud van onze natuur. Maar die overwinning is alleen mogelijk als iedereen die deze woorden leest de tijd neemt om Ecuador te laten weten dat de wereld meekijkt.

Herinner de regering eraan dat ze de parkwachters van het Galapagos National Park niet moet belemmeren bij het vervolgen van overtreders die ze vangen in het maritieme reservaat:

  • De Speciale Wet voor de Galapagos moet nageleefd worden.
  • Het moet regerings- of legerleiders niet toegestaan worden de vrijlating van gevangen vissersboten op te kunnen leggen.
  • cuador heeft een groot economisch belang bij het beschermen van de Galapagos, die jaarlijks 70 miljoen Amerikaanse dollars aan buitenlandse gelden in het laatje brengen.

Neem contact op met de regering van Ecuador en moedig ze aan om Sea Shepherd en de parkwachters van het Galapagos National Park te steunen in hun strijd tegen de illegale visactiviteiten in het maritieme reservaat :

Consulate of Ecuador USA
2535 15th Street, NW
Washington, D.C.  20009
Tel: (202) 234-7166
Fax: (202) 667-3482
email: consuladodc@ecuador.org
website: http://www.ecuador.org

Embassy of Ecuador UK
Flat 3, 3 Hans Crescent
London
SW1X 0LS
United Kingdom
Tel: +44 (0)20 75842648
Fax: +44 (0)20 78239701

Consulate of Ecuador Canada
50 O'Connor Street, Suite 113
Ottawa, ON K1P 6L2
Tel: (613) 563-8206
Fax: (613) 235-5776

 


Steun Sea Shepherd Galapagos :

In 2006 heeft Sea Shepherd een permanent kantoor geopend op de Galapagos om de parkwachters van het Galapagos National Park te helpen bij de bescherming van het maritieme reservaat. Uw financiële steun is hard nodig om het ons mogelijk te maken dit werk voor te zetten. Dank voor uw steun en hulp!
 

Sea Shepherd Nederland
Postbus 58055 -- 1040 HB Amsterdam
Info@seashepherd.nl -- Tel. Nr. +31 06 1259 3445
Kvk – nr. : 41158702

All contents copyright ©2012 Sea Shepherd Conservation Society
Hosting and other web services donated by EStreet
Sea Shepherd Belgium vzw
Postbus 65 - 1840 Londerzeel België
Info@seashepherd.be

Home     |     Site Map     |     Privacy Policy     |     Copyright     |     Contact