Afdrukken

Vessel Monitoring System (VMS) en Automatisch Identificatie Systeem (AIS)

Galapagos AIS Sites

Ondanks de toegenomen controles blijft stroperij tot op de dag van vandaag de grootste bedreiging voor het Galapagos zeereservaat (GMR). Voor de vloot van het nationaal park is het reservaat te uitgestrekt om alles te controleren; dat zou tientallen schepen vergen. Alleen ’volledige scheepsverkeerscontrole' kan illegaal vissen in het GMR verminderen.

Sinds 2009 is het Vessel Monitoring System (VMS - een satellietvolgsysteem), operationeel in het GMR. Het VMS werkt als volgt:

  • Alle Ecuadoriaanse visserschepen met een brutotonnenmaat (BT) van 20 of meer hebben een satellietzender aan boord.
  • Daarmee worden de scheepsposities doorgezonden aan de autoriteiten, die zo op computerschermen de scheepsbewegingen kunnen volgen.
  • Zodra er via dit systeem verdachte scheepsbewegingen worden waargenomen (denk aan ongeoorloofde toegang tot het reservaat of inconsistente bewegingen die duiden op verboden visactiviteit) worden er patrouilleboten op af gestuurd om de schepen te controleren.

Begin 2010 waren hierdoor al drie sleepnetboten en enkele tientallen beugvissers in het GMR aangehouden tijdens illegaal vissen. De marine en de Galapagos Nationaal Park Service (GNPS) bewaken alle scheepsbewegingen binnen het GMR vanuit hun eigen controlecentra. De GNPS opereert zowel vanuit haar kantoor in het hart van de archipel als vanuit het controlecentrum van de marine in Guayaquil. Sea Shepherd draagt bij aan deze bewaking door twee technici in te huren die in Guayaquil voor de GNPS werken. Hun informatie is essentieel om de stropers in het GMR op te sporen.

Hoewel de controle en surveillance door deze maatregelen sterk zijn verbeterd, blijven buitenlandse en kleinere schepen vooralsnog onopgemerkt en onbewaakt. Een van de problemen met VMS is de dure dataverbinding met de satelliet. Deze kosten zijn vaak onbetaalbaar voor de eigenaren van kleine schepen. Daarbij komt dat de positiemelding slechts eenmaal per uur geschiedt, redelijk traag om een helder beeld te scheppen van de scheepsbewegingen, zeker van de kleine en snelle schepen.Postcode Lottery

Om zowel de scheepsbewegingen beter te kunnen volgen als de scheepvaart rondom de Galapagos veiliger te maken (denk aan olielekkages, schepen in nood) is de volgende stap de installatie van een Automatisch Identificatie Systeem (AIS) netwerk. Sea Shepherd heeft speciaal hiervoor een bijdrage ontvangen van de Nederlandse Postcodeloterij.

In 2010 zullen we een netwerk van AIS steunzenders bouwen, verspreid over de hele archipel.

solar panelsDe installatie van steunzenders op zonne-energie op 8 vaste locaties en aan boord van de GNP schepen verzekert een volledige dekking in het hele reservaat. De meeste stations in dit netwerk worden op afgelegen locaties geplaatst. De apparatuur is volledig zelfvoorzienend en heeft zowel zonnepanelen als accubanken. Alle verkregen informatie wordt in de GNPS controlecentra verzameld en op een computerscherm weergegeven, zoals bij het VMS, maar dan geavanceerder.
Het grootste voordeel van dit systeem is dat ALLE schepen gevolgd kunnen worden zodra het systeem operationeel is. Kleinere vissersschepen worden uitgerust met AIS-B transceivers, gevoed door zonnepanelen.Deze kleinere schepen hebben immers vaak geen energietoevoer
De GNPS zal op huurbasis AIS transceivers ter beschikking stellen aan buitenlandse schepen die de parkgrenzen binnenvaren. Het uiteindelijke doel is dat er geen enkel schip meer het GMR in mag varen zonder een transceiver. De meeste zeegaande schepen hebben al AIS en het is een kwestie van tijd voordat dit netwerk wereldwijd operationeel is.
Sea Shepherd is er trots op om de leidende organisatie van dit project te zijn, omdat het een vitaal element is van de bestrijding van deze uit de hand gelopen stroperij, die funest is voor het leven in zee. Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven van ons succes!

 

ais sites display

repeaterrepeaterrepeater

Galapagos AIS Sites

 

Sea Shepherd Nederland
Postbus 58055 -- 1040 HB Amsterdam
Info@seashepherd.nl -- Tel. Nr. +31 06 1259 3445
Kvk – nr. : 41158702

All contents copyright ©2012 Sea Shepherd Conservation Society
Hosting and other web services donated by EStreet
Sea Shepherd Belgium vzw
Postbus 65 - 1840 Londerzeel België
Info@seashepherd.be

Home     |     Site Map     |     Privacy Policy     |     Copyright     |     Contact