Afdrukken

Sea Shepherd en de Galápagoseilanden

De Galápagos-archipel, zo’n 960 kilometer buiten de kust van Ecuador gelegen, is wereldberoemd vanwege haar unieke plant- en diersoorten.

Sea Shepherd ziet de Galápagos-archipel als een van de laatste onaangetaste natuurgebieden ter wereld. Maar zelfs in dit afgelegen deel van de wereld eist menselijk ingrijpen zijn tol ten aanzien van dit kwetsbare ecosysteem. Voor Sea Shepherd betekenen de Galápagoseilanden een doorlopende campagne, mogelijk zelfs een van de belangrijkste in onze geschiedenis, en in die van het voortbestaan van de mensheid. Immers, als we zoiets belangrijks en unieks als de Galápagoseilanden niet kunnen beschermen, zijn we verdoemd als soort.

Geschiedenis:

1936 – Het Galapagos Nationaal Park (GNP) opgericht middels Uitvoeringsbesluit 31.

1959 – Grens geratificeerd door Besluit 17, met inbegrip van alle eilanden behalve de gekoloniseerde.

1968 – Grenzen vastgelegd, begin van effectief management.

1971 – Basisgebied van het zeereservaat (7.990.000 ha), dat de buitenste punten van de eilanden verbindt, bekrachtigd middels Officieel Register 265

1984 – Eilanden aangewezen als UNESCO (United Nations Educational and Cultural Organisation) Biosfeerreservaat.

1986 – Het Galapagos Biological Marine Resources Reserve (GMRR) opgericht door Uitvoeringsbesluit 1810-A, met inbegrip van alle wateren binnen 15 zeemijl van het basisgebied. Ook worden er een quarantainesysteem en een immigratiecontrole opgezet.

1987 – Bestemmingsplan opgesteld.

1992 – Goedkeuring van beheerplan voor de GMRR.

1998 – De Speciale Wet voor de Galápagoseilanden 278 gepubliceerd, die de GMRR uitbreidt tot 40 zeemijl buiten het basisgebied

2001 – Het reservaat toegevoegd aan de VN Werelderfgoedlijst

2002 – De moerasgebieden aan de zuidkant van het eiland Isabela tot Ramsar watergebied verklaard.

2007 – De Galápagoseilanden toegevoegd aan de UNESCO-lijst van bedreigde gebieden vanwege ongecontroleerde immigratie, toerisme en een gebrek aan bescherming tegen geïntroduceerde soorten.

2010 – De Galápagoseilanden verwijderd van de UNESCO-lijst van bedreigde gebieden dankzij enkele ingrijpende verbeteringen. Het gebied blijft echter kwetsbaar en vereist een blijvende en intensievere gezamenlijke inspanning om een terugval te voorkomen.

Het is een wonder dat de natuur op de unieke en kwetsbare Galápagoseilanden tot op de dag van vandaag in stand is gebleven.

Vanaf het einde van de achttiende eeuw gebruikten walvisvaarders de eilanden honderd jaar lang als uitvalbasis en jachtgebied. Als aanvulling op hun walvisjacht verkochten ze het bont van de lokale zeehonden voor extra inkomsten en voedden ze zich met de schildpaddenpopulatie.

iguanas
Zeeleguanen warmen zichzelfop in de zon na het foerageren

Rond 1900 was de Galápagos-zeehond zo goed als uitgestorven en lagen de stranden bezaaid met de schilden van afgeslachte reuzenschildpadden. De eerste wetgeving ter bescherming van de Galápagos-fauna kwam in 1934 tot stand, maar de leguanen op het eiland Baltra overleefden de aanleg van een Amerikaanse vliegbasis tijdens de Tweede Wereldoorlog niet. In het begin van de jaren ’70 rukten Japanse vissersvloten op in de wateren om illegaal zeeschildpadden af te slachten. Sindsdien vinden er regelmatig plunderingen plaats door drijfnet- en beugvissers (longliners).

De Galapagos National Park Service (GNPS) werkt, met hulp en advies van het Charles Darwin onderzoeksstation, aan het beschermen van de eilandengroep tegen misbruik en illegale exploitatie. In 1995 publiceerden we het eerste Sea Shepherd onderzoeksrapport over de stroperij in de Galápagos-archipel (Sea Shepherd Log, 3e-4e kwartaal 1995), en boden we Ecuador hulp aan bij het patrouilleren van de Galapagos met onze snelle patrouilleboot Edward Abbey (later omgedoopt tot Sirenian, en daarna tot Yoshka).

In maart 1997 uitten Fabricio Valverde en de technische afdeling van de GNPS hun duidelijke interesse in gezamenlijke patrouilles met ons.

De GNPS patrouilleerde de wateren van het nationaal park en het zeereservaat met de boten Guadalupe River en de Belle Vie, en geloofde dat het natuurbehoud rond de eilanden.zeer gebaat zou zijn met de toevoeging van de Edward Abbey (Sirenian) 

tortoise
Galápagos-schildpadden in het broedcentrum van Puerto Ayora, Santa Cruz

Er volgden jarenlange onderhandelingen met wisselend resultaat, waarop de overheid van Ecuador op een gegeven moment zei dat een buitenlands vaartuig simpelweg niet in het park mocht patrouilleren. De tijd verstreek en we moesten ons richten op campagnes elders in de wereld. Maar we konden de Galápagos-archipel niet opgeven, de eilanden zijn uniek in de wereld: een toevluchtsoord voor soorten die nergens anders ter wereld voorkomen en die onder alsmaar toenemende druk staan door menselijke exploitatie en illegale visserij.

Sirenian
Sea Shepherds Yoshka op patrouille

Uiteindelijk deden kapitein Watson en de bemanning van de Ocean Warrior (later hernoemd tot R/V Farley Mowat) de Galápagoseilanden in maart 2000 aan, op weg van de viering van de ondergang van het zoutwinningsproject in de San Ignacio-lagune in Baja, Californië, en vlak voor de overtocht van de Atlantische Oceaan naar de Faeröereilanden voor de walviscampagne daar.

De leidinggevenden aan boord van de Ocean Warrior gingen om de tafel zitten met het personeel van het nationaal park en stelden in korte tijd een voorlopige gezamenlijke patrouille-overeenkomst op. In augustus volgde een definitieve overeenkomst en werden de voorbereidingen om de Edward Abbey klaar te maken voor haar eerste jaar in de Galápagos-archipel in gang gezet.

Ons geduld en doorzettingsvermogen werden meer dan beloond. De Sirenian ging onder een vijf jaar geldende overeenkomst aan de slag om de GNPS te helpen illegale commerciële visserij tot 40 mijl (65 km) rondom de eilanden tegen te gaan. De Sirenian werd een onmisbaar onderdeel van de GNPS, en daarom tekende kapitein Watson in oktober 2005 een nieuwe overeenkomst met de directeur van de GNPS om het schip permanent in de Galápagos-archipel te houden. 

Sea Shepherd office
Het Galápagos-kantoor van Sea Shepherd  aan de hoofdweg in Puerto Ayora

In juli 2006 opende Sea Shepherd officieel een kantoor in Puerto Ayora op het eiland Santa Cruz. Door die permanente aanwezigheid op de eilanden kunnen we onmiddellijk ontdekken waar onze hulp het hardst nodig is.Begin 2010 gingen we ons tiende jaar van samenwerking met de GNPS in. Om dit te vieren werd een overeenkomst getekend tussen Sea Shepherd en de GNPS, die onze band verder versterkte en een stevige fundering legde voor de volgende tien jaar.Ondanks alle reglementen en het feit dat er sinds 1997 een verbod op commerciële visserij van kracht is, zien we nog steeds regelmatige overtredingen door de visserijvloot van Ecuador, buitenlandse schepen en onafhankelijke exploitanten. Longliners die achter zeilvissen en haaien aanzitten, richten flinke schade aan.We hebben uw blijvende hulp nodig. Sea Shepherd Galápagos maakt het verschil in het behoud van ’s werelds belangrijkste natuurgebied.

Iguana and Farley Mowat
de Farley Mowat tijdens haar bezoek aan de Galápagos in 2002
 

Sea Shepherd Nederland
Postbus 58055 -- 1040 HB Amsterdam
Info@seashepherd.nl -- Tel. Nr. +31 06 1259 3445
Kvk – nr. : 41158702

All contents copyright ©2012 Sea Shepherd Conservation Society
Hosting and other web services donated by EStreet
Sea Shepherd Belgium vzw
Postbus 65 - 1840 Londerzeel België
Info@seashepherd.be

Home     |     Site Map     |     Privacy Policy     |     Copyright     |     Contact