Afdrukken
Galapagos
klik op de kaart voor een uitvergroting

Feiten over de eilanden

• De Galapagoseilanden bestaan uit 6 hoofdeilanden, 12 kleinere eilanden en een stuk of 50 nog kleinere eilandjes.

• 97% van de oppervlakte is erkend als nationaal park, en de overige 3% wordt geëxploiteerd door mensen.

In het nationale park zelf is kleinschalig vissen op traditionele wijze bijna overal toegestaan.  Er zijn momenteel ongeveer 1.000 vislicenties toegekend, waarvan er ongeveer 350 daadwerkelijk gebruikt worden. Daarnaast is toerisme binnen het park toegestaan, maar wel in een beperkt aantal gebieden.

Hoe hebzucht bijna een soort uitroeide – De Galapagoseilanden kenden in de jaren '90 een flinke bevolkingsaanwas tijdens de hoogtijdagen van de zeekomkommervisserij, voordat strenge immigratieregels van kracht werden. Veel vissers kwamen van het vasteland, aangetrokken door de hoge winst die deze handel opleverde. Het is dan ook geen verrassing dat dit leidde tot overbevissing van dit gebied, en tot de complete instorting van de enige zeekomkommerpopulatie die commercieel werd gevangen. Sindsdien is er een jaarlijks zeekomkommerseizoen ingesteld van 2-3 maanden. Ondanks de verdwijning van de zeekomkommers bestaat het uitgebreide netwerk van stropers en smokkelaars buiten dit toegestane vangstseizoen nog steeds.

Wij zelf zijn de oorzaak van de alsmaar groter wordende problemen - 3% van de Galapagoseilanden wordt door mensen geëxploiteerd en hier ligt de oorzaak van de meeste problemen waar deze eilanden momenteel mee kampen. Nieuw geïntroduceerde plantensoorten verspreiden zich vanuit de akkers, en agressieve soorten zoals braamstruiken verstikken de oorspronkelijke plantensoorten. Nieuw geïntroduceerde (huis)dieren zorgen ervoor dat de oorspronkelijke vogels en zeehagedissen deze bewoonde gebieden ontvluchten. Het constante vervoer van goederen tusen het vasteland en de eilanden brengt een ongekend aantal ratten en insecten naar het kwetsbare ecosysteem.  Dit vervoer is nodig om de constant groeiende bevolking van al het nodige te voorzien, aangezien de lokale boerderijen dit niet langer kunnen bijbenen. Steeds meer wegen worden geasfalteerd, waardoor meer vogels sterven. Daarnaast worden zo afgelegen locaties beter bereikbaar, waardoor de verspreiding van uitheemse soorten wordt bespoedigd.

De noodzaak onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen - De bewoners van de Galapagoseilanden kennen een relatief hoog welvaartsniveau. Dit leidt tot buitensporige uitgaven, en tegenwoordig kun je van alles kopen op deze eilanden. Veel keukens zijn uitgerust met alle apparatuur die je ook zou vinden in een huis op het vasteland, en steeds meer huizen beschikken over airconditioning.  Aangezien de Galapagoseilanden nog steeds afhankelijk zijn van een op diesel gestookte generator, zou men zich af moeten vragen of zulke vormen van luxe wel verantwoord zijn. Enorme olietankers vervoeren de diesel vanaf het vasteland, en hoewel dit moderne schepen zijn, zit een ongelukje toch in een klein hoekje.

Grote projecten voor groene energie zijn echter in ontwikkeling. Op een van de eilanden, San Cristobal, voorzien windmolens inmiddels in de helft van de gebruikte energie.Dit project is dan ook een groot succes.  Op een ander eiland, Floreana, worden de zonnepanelen die de dieselgenerator zouden vervangen, inmiddels naast deze generator gebruikt. De bewoners is verteld dat zij dankzij de zonnepanelen nu allemaal airconditioning en electrische apparaten konden gebruiken. Dit heeft gezorgd voor een verdubbeling in de energieconsumptie, waardoor dit project praktisch nutteloos is gebleken.

article_separator_480x1

Er zijn vier bewoonde eilanden in de Galapagosarchipel:

(klik op de kaart voor een uitvergroting)

Santa Cruz islandSanta Cruz (ca. 24.000 inwoners)

Santa Cruz is het eiland met de grootste bevolking, geschat op 24.000 in 2008. Het eiland huisvest onder meer de hoofdkantoren van het Galapagos Nationaal Park, de Charles Darwin Foundation en de meeste NGO's, waaronder Sea Shepherd. Het is daarnaast de grootste uitvalsbasis voor toeristen, aangezien de meeste cruises vanaf Santa Cruz vertrekken. Ook ligt de vloot van het Nationaal Park hier.

Sea Shepherd projecten:

San Cristobal island

San Cristobal (ca. 10.000 inwoners)

Op dit eiland is de regering gevestigd, evenals de hoofdkantoren van de politie en marine. Het kustwachtschip San Cristobal (er is slechts één schip dat de wateren van het nationale park controleert) ligt hier voor anker. San Cristobal is het enige bewoonde eiland met een eigen aanvoer van voldoende drinkwater.

Sea Shepherd projecten:

Isabela islandIsabela (ca. 3.000 inwoners)

Dit eiland is minder toegankelijk aangezien het niet direct aan te vliegen is vanaf het vaste land, in tegenstelling tot Santa Cruz en San Cristobal. Dit heeft het eiland waarschijnlijk behoed voor een even sterke bevolkingsgroei als op de andere twee eilanden.  Er zijn echter momenteel plannen om directe vluchten op te zetten naar het vasteland. Ook heeft de lokale politiek flink geinvesteerd in havens, hotels en excursies voor toeristen.

Sea Shepherd projecten:

Floreana islandFloreana (ca. 200 inwoners)

Dit is het eiland met de kleinste populatie. Er is hier zeer weinig ontwikkeld voor toerisme.

Sea Shepherd projecten:

 

article_separator_480x1

Sea Shepherd projecten die het gehele Galapagos Nationaal Park en het zeereservaat omvatten:

  • Wetsproject
  • AIS
  • Tiburon Martillo
  • Daarnaast ondersteunt Sea Shepherd het Nationaal Park op alle mogelijke manieren om de stroperij en illegale visserij in de beschermde wateren van de Galapagoseilanden tegen te gaan.

Naast de bovenstaande projecten zijn we iedere keer als we met ons schip, de Farley Mowat, uitvoeren, gestuit op vissersschepen die illegaal aan het vissen waren in de beschermde wateren. Bemanningsleden van Sea Shepherd hebben honderden meters aan vislijnen verwijderd uit deze wateren, en enorme aantallen schildpadden, roggen, tonijn en ander zeeleven bevrijd. Al het bewijsmateriaal is overgedragen aan de GNPS (Galapagos National Park Service).

 

Sea Shepherd Nederland
Postbus 58055 -- 1040 HB Amsterdam
Info@seashepherd.nl -- Tel. Nr. +31 06 1259 3445
Kvk – nr. : 41158702

All contents copyright ©2012 Sea Shepherd Conservation Society
Hosting and other web services donated by EStreet
Sea Shepherd Belgium vzw
Postbus 65 - 1840 Londerzeel België
Info@seashepherd.be

Home     |     Site Map     |     Privacy Policy     |     Copyright     |     Contact