Afdrukken

Bemanningsleden van Sea Shepherd riskeren hun leven voor de dolfijnen van Taiji

Nadat ze vanuit verscholen posities op de klippen de baai gedurende verschillende weken in de gaten hadden gehouden, hebben Sea Shepherd medewerkers op 6 oktober 2003 gefilmd en gefotografeerd hoe vissers in de haven van Taiji dolfijnen afslachtten.

The bay runs red with dolphin blood

 

De bemanning werd aangevallen, geïntimideerd en met de dood bedreigd door leden van de lokale gemeenschap omdat ze het had aangedurfd om deze wreedheden openbaar te maken.

Enkele van de foto's die zij namen, staan op deze pagina's. U kunt zien dat het bloed van de dolfijnen de zee rood kleurt. Net voor publicatie verklaarde AP Photo Japan dat de foto’s op geen enkele manier waren bewerkt.

SSCS Crewmember photographing slaughter Taiji fishermen on rocks

De Sea Shepherd bemanning hield gedurende anderhalve maand stand in Taiji, ondanks de toenemende vijandigheden van de lokale vissers. Ze hielden de wacht bij de haven en filmden en fotografeerden wanneer dat maar mogelijk was. BEKIJK DE VIDEO

Op 18 november 2003, doken twee medewerkers, Allison Lance Watson en Alex Cornelissen, de baai in om 15 dolfijnen te bevrijden die men daar vasthield om ze de volgende ochtend af te slachten. BEKIJK DE VIDEO

Dramatic footage of SSCS intervention

Gedurende meer dan een uur haalden ze, al zwemmend, de netten neer en maakten zo vluchtroutes voor de dolfijnen. Een voorbijganger op de kust belde de politie van Taiji, die op haar beurt verscheidene vissersboten in de haven contacteerde. Na een moedige strijd in het water zwommen de Sea Shepherd medewerkers naar de kust, waar ze onmiddellijk gearresteerd werden. Zij werden 23 dagen lang vastgehouden in afzonderlijke gevangenissen, zonder mogelijkheid tot borgtocht of communicatie met de buitenwereld. Hiertegen werden door Sea Shepherd, met behulp van andere organisaties, protestacties georganiseerd in 28 steden.

De wereld, en daarmee ook vele Japanse burgers, was voor het eerst getuige van het afschuwelijk wrede afslachten van deze mooie schepsels. De beelden haalden internationaal de voorpagina's en schokten de wereld. Wereldwijd waren liefhebbers van dolfijnen verbolgen en veroordeelden ze de Japanse overheid omdat ze dit doodsritueel toelaat.

De Japanse autoriteiten reageerden hierop door in het dorp en langs de klippen borden te plaatsen met de boodschap dat het filmen of fotograferen van de dolfijnenslachting onwettig is. Dit jaar hebben zij grote zeildoeken boven de baai gespannen om te verbergen wat ze doen, en wachters worden opgesteld om potentiële dolfijnbeschermers op afstand te houden en te verhinderen dat er op foto wordt vastgelegd wat er met de dieren gebeurt.

Ondanks de duizenden brieven, e-mails en protesten die vorig jaar werden verzonden, geeft de Japanse overheid weer toestemming voor de jacht, waarbij meer dan 23.000 dolfijnen worden gedood. Onze reactie daarop kan niet anders zijn dan de zaak nog grotere bekendheid te geven en de druk op de Japanse overheid te verhogen om deze jaarlijkse slachting te stoppen.

crewmember, Nik Hensey, keeps an eye on the dolphin killers

 

Soorten met uitsterven bedreigd

Japanse vissers maken geen onderscheid: zij doden om het even welke soort die de kust nadert.
De Sea Shepherd bemanning was getuige van de moord op:

  • Gestreepte dolfijnen
  • Tuimelaars
  • Grienden*
  • Zwarte zwaardwalvissen
  • Witlipdolfijnen 
Striped dolphin Bottlenose dolphin Pilot whale False killer whale Melon-headed whale

Deze lijst is niet volledig. Ze doden om het even welke soort die de kust nadert, met inbegrip van de hierboven vermelde lijst, evenals Risso dolfijnen.

*Met het doden van grienden overtreedt Japan de verdragen die gesloten werden door de Internationale Walvisvaart Commissie.

 

 


Sea Shepherd Nederland
Postbus 58055 -- 1040 HB Amsterdam
Info@seashepherd.nl -- Tel. Nr. +31 06 1259 3445
Kvk – nr. : 41158702

All contents copyright ©2012 Sea Shepherd Conservation Society
Hosting and other web services donated by EStreet
Sea Shepherd Belgium vzw
Postbus 65 - 1840 Londerzeel België
Info@seashepherd.be

Home     |     Site Map     |     Privacy Policy     |     Copyright     |     Contact