Donate Now
Afdrukken

Campagne geschiedenis

2002 -2003 Antarctische walvisbescherming – Eerste expeditie

2002

In december 2002 reisde Sea Shepherd af om de Japanse walvisvloot in de Antarctische wateren op te sporen. Ons doel was erop toe te zien dat zowel de wereldwijde maatregelen tegen de commerciële walvisvangst als de regelgeving ter bescherming van de walvissen binnen de grenzen van het officiële reservaat in de Zuidelijke Oceaan (ook bekend als het Antarctische walvisreservaat), werden nageleefd.

history01 history02

December: De Farley Mowat vertrekt uit Auckland, stopt in Hobart en gaat door naar Antarctica om de Japanse walvisvloot te zoeken.

Het lukt Japan om hun plannen te wijzigen en Sea Shepherd te vermijden en wij hebben een waardevolle les geleerd: de kans dat het lukt om de Japanse vloot op te sporen zonder toezicht vanuit de lucht is klein.

2005 – 2006 Antarctische walvisbescherming – Tweede expeditie

history04 In december 2005 lanceert Sea Shepherd de tweede expeditie naar de uitgestrekte en ijzige wateren van Antarctica om te strijden tegen de illegale Japanse walvisvangst. Ons vlaggenschip, de Farley Mowat vertrekt vanuit Melbourne, Australië, en stopt in Hobart, Tasmanië om een helikopter op te halen die voor luchtverkenning gebruikt gaat worden. De walvisvloot wordt op 22 december getraceerd en slaat voor Sea Shepherd op de vlucht. Op 25 december onderschept de Farley Mowat het Japanse fabrieksschip Nisshin Maru en probeert haar schroeven te blokkeren. De Nisshin Maru gaat er vandoor en de Farley Mowat zet opnieuw de achtervolging in.

history05 history06

De expeditie gaat in januari 2006 door met de drieduizend mijl lange achtervolging van de Farley Mowat op de Nisshin Maru langs de kust van Antarctica. Op 8 januari nadert de Farley Mowat wederom de Nisshin Maru en zet lange lijnen uit die de schroeven moeten blokkeren. De Nisshin Maru stopt met de walvisvangst en slaat op de vlucht. Op 9 januari onderschept en ramt de Farley Mowat het bevoorradingschip van de walvisvloot, de Oriental Bluebird. Het bevoorradingsschip wordt het Antarctische walvisreservaat uitgestuurd en geeft hieraan gehoor. De Oriental Bluebird keert niet terug.

De Farley Mowat voltooide een 50-daagse reis van 8500 mijl tussen Melbourne en hun uiteindelijke bestemming; Kaapstad, Zuid-Afrika. De Japanse vloot werd 15 dagen lang lastig gevallen en er op die manier van weerhouden haar quota te halen.

history09
De Farley Mowat onderschept
de Oriental Bluebird.

history10
Het rammen van de zijkant
van de Oriental Bluebird.

 

2006 – 2007 Operatie Leviathan – Derde expeditie

2006-7
Onze Antarctische walvisbeschermingscampagne van 2006-2007 werd Operatie Leviathan genoemd en was de derde Sea Shepherd expeditie naar de zuidelijke oceanen om in te grijpen tijdens de illegale walvisvangst van de Japanse vloot in het Antarctische walvisreservaat. Bij deze ambitieuze campagne waren twee schepen (de Farley Mowat en de recent gekochte Robert Hunter), een Hughes 300 helikopter (de Kookabura), en 56 bemanningsleden van 14 verschillende landen betrokken.

Oktober: Sea Shepherd koopt het Schotse visserijpatrouilleschip Westra in Rosyth, Schotland. Het vaartuig wordt omgedoopt tot de Robert Hunter, ter ere van de man die journalist, medeoprichter van Greenpeace, vriend van kapitein Watson en lid van de Adviesraad van Sea Shepherd was.

The Farley Mowat prepares for the campaign in Cape Town

De Farley Mowat wordt klaargemaakt
voor de campagne in Kaapstad

The Robert Hunter departing Rosyth

De Robert Hunter
vertrekt uit Rosyth


history13
De Robert Hunter tijdens de
Sea Shepherd Makah-campagne van 1998
.

December: De Robert Hunter vertrekt uit Schotland en reist naar het midden van de Noord- en Zuid-Atlantische Oceaan. De Farley Mowat vertrekt vanuit Melbourne, Australië naar Hobart, Tasmanië.

history14 history15

De Japanse walvisvloot had plannen om 935 dwergvinvissen en 50 gewone vinvissen illegaal te doden. Tijdens operatie Leviathan waren we vijf weken op zee, achtervolgden we de walvisvloot meer dan duizenden vierkante mijl en verstoorden we voortdurend hun walvisvangst. We onderschepten en hielden de vloot op 9 en 12 februari 2007 bezig, waardoor hun walvisvangst werd verstoord en verschillende groepen walvissen werden gered.

history16 history17
history18 history19

 

2007 – 2008 Operatie Migaloo – vierde expeditie

2008

Januari – maart: Het Sea Shepherd schip de Steve Irwin reist tweemaal af naar de kust van Antarctica om de illegale Japanse walvisvangst in de Zuidelijke Oceaan te verstoren. Twee Sea Shepherd bemanningsleden gaan aan boord van een Japans harpoenschip en worden drie dagen vastgehouden voordat ze weer vrijgelaten worden. De Japanse kustwacht gooit percussiegranaten en vuurt op de bemanning van Sea Shepherd. Het eindresultaat is dat er meer dan 500 walvissen gered worden, en winstverlies voor de Japanse vloot.

Op deze campagne werden we vergezeld door een filmploeg van Animal Planet die verslag maakten van onze reis voor de nieuwe televisieserie Whale Wars.

The Japanese crew ties up Sea Shepherd volunteers

De Japanse bemanning bindt de Sea Shepherd vrijwilligers vast

Two Sea Shepherd crewmembers board the Japanese vessel to hand deliver a message to the captain

Twee Sea Shepherd bemanningsleden gaan aan boord van het Japanse schip om een boodschap aan de kapitein te overhandigen

history23 history24
history25 history26
De Japanse kustwacht gooit percussiegranaten

2008 – 2009 Operatie Musashi – Vijfde expeditie

December 2008 – februari 2009: de 2008-2009 Antarctische walvisbeschermingscampagne, operatie Musashi, werd genoemd naar de legendarische Ronin samoerai en meester strateeg Miyomoto Musashi, die voor Japan betekent wat Ned Kelly, Robin Hood en Jesse James voor respectievelijk Australië, Engeland en de Verenigde Staten betekenen.

De campagne ging van start toen het Sea Shepherd schip de Steve Irwin uit de haven van Brisbane, Australië naar het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan vertrok met aan boord een bemanning van 48 internationale vrijwilligers. De bemanning bestond uit 33 mannen en 15 vrouwen; 14 van hen afkomstig uit Australië, 4 uit Nieuw-Zeeland en de rest van de bemanning afkomstig uit Japan, Canada, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Zweden, Nederland, Duitsland, Zuid-Afrika, Hongarije, en Bermuda.

history28 history27

De missie was succesvol – opnieuw werd er ingegrepen tegen de illegale Japanse walvisvloot. De Sea Shepherd boot achtervolgde de vloot dit seizoen meer dan 3200 kilometer door de ijzige wateren van de Antarctische Oceaan voor de vloot zich in februari terugtrok. We redden het leven van 305 walvissen.

We werden wederom vergezeld door de ploeg van Animal Planet, die filmden voor de televisieserie Whale Wars. 

2009 – 2010 Operatie Waltzing Matilde – Zesde expeditie

December 2009 : onze schepen, de Steve Irwin en de Ady Gil, vertrekken naar Antarctica op zoek naar de Japanse walvisvloot terwijl onze nieuwe aanwinst, de Bob Barker, in het geheim uit Mauritius vertrekt om de walvisvloot te traceren en te verrassen.

history29 history30

Januari – maart 2010: drie van onze schepen (de Steve Irwin, Bob Barker en Ady Gil) varen naar het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan om de illegale walvisvangst van de Japanners te verstoren. De Shonan Maru No. 2 ramt de Ady Gil opzettelijk en doet haar zinken. Kapitein Peter Bethune gaat aan board van de Shonan Maru No. 2 om de rekening voor het verlies van zijn gezonken boot te presenteren, wat uitmondt in zijn overplaatsing naar een Japanse gevangenis. Terwijl de Sea Shepherd schepen de walvisvloot achtervolgen wordt er in drie opeenvolgende weken geen enkele walvis gedood. Operatie Waltzing Matilda is een succes met als resultaat het redden van de levens van 528 walvissen. Het kost de Japanners een verlies van tientallen miljoenen dollars.

Voor het derde jaar werden we vergezeld door de ploeg van Animal Planet, die filmden voor de televisieserie Whale Wars.

 

2010 – 2011 Operatie No Compromise – zevende expeditie

Operatie No Compromise was tot nu toe Sea Shepherds meest effectieve campagne tegen de illegale walvisvangst in de Zuidelijke Oceaan. We voeren drie schepen – de Steve Irwin, de Bob Barker en de Gojira (die later omgedoopt werd tot Brigitte Bardot) – en redden achthonderdendrieënzestig (863) walvissen, hetgeen openbaar werd bevestigd door de Japanse ICR.

Voor het vierde jaar werd er gefilmd voor de televisieserie Whale Wars door de ploeg van Animal Planet.

 

Help ons in deze strijd!

btn_donate_sm

 
FacebookTwitterMySpaceYouTubeLinked In
Shop to Support
Photo Gallery
Donate Now