Donate Now

Afdrukken

Toxic Bureaucracy

De Japanse overheid vergiftigt haar eigen burgers

Dolfijnenvlees wordt door winkels in heel Japan verkocht. Sommige pakjes worden correct geëtiketteerd als dolfijnenvlees, andere etiketten spreken van walvisvlees. Wat nooit vermeld wordt op het etiket zijn de gehalten aan kwik, methylkwik, cadmium, DDT en PCB’s. Bijna al het in Japan verkochte dolfijnenvlees bevat één of meer van deze stoffen. Dat het voor menselijke consumptie wordt verkocht is een schande; dat het verkocht wordt zonder waarschuwing van de Japanse overheid dat het eten van dolfijnenvlees gevaarlijk is voor de gezondheid, is onverantwoordelijk en nalatig.

In 1999 analyseerde een internationaal team van wetenschappers die in Japan werken 130 stalen van walvis- en dolfijnenvlees en deelde de bevindingen mee aan de Internationale Walvis Commissie. De analyse van de stalen wees op de aanwezigheid van kwik, methylkwik, cadmium, DDT en PCB’s. Hun samenvatting toont aan dat dolfijnenvlees vaak wordt vermomd als walvisvlees en dat het bijna altijd vervuild is:

  • 24 stalen walvisvlees waren in werkelijkheid dolfijnenvlees of het vlees van kleine walvisachtigen zoals de soorten die in Taiji worden geslacht.
  • Meer dan 91% van de stalen van dolfijnen en kleine walvisachtigen overschreed de maximum toegelaten dosis van één of meerdere verontreinigende stoffen.
  • Eén staal bevatte meer dan 1.600 keer de maximum toegestane hoeveelheid kwik

Tetsuya Endo, een Japanse wetenschapper en leidinggevende van het project uit 1999, gelooft dat de hoge concentraties die in de stalen werden gevonden "hoog genoeg zijn om acute kwikvergiftiging te kunnen veroorzaken” en dat "de producten onmiddellijk uit de rekken zouden moeten worden verwijderd”.

Andere studies trokken gelijkwaardige conclusies. Harvard bioloog Dr. Palumbi, die assisteerde bij gezamenlijk onderzoek van Japan en de Harvard universiteit, schreef een brief aan Japanse ambtenaren met de vraag om onmiddellijk gezondheidswaarschuwingen uit te vaardigen en verzocht om een direct verbod op de verkoop van vervuild vlees:

"We geloven dat de Japanse consumenten ontoereikende en, in sommige gevallen, onnauwkeurige informatie krijgen over de walvisprodukten die zij hebben gekocht. Dientengevolge eten consumenten onbewust sterk vervuilde en potentieel gevaarlijke walvisproducten."

Alle studies tonen duidelijk aan dat dolfijnenvlees niet veilig is, en dat de kwikverontreiniging voor foetussen en kinderen die borstvoeding krijgen bijzonder gevaarlijk is als hun moeder het vlees eet. Maar toch laat de Japanse overheid toe dat dit vervuilde voedsel zonder waarschuwing wordt verkocht , zelfs aan zwangere vrouwen.

dolphin meatwhale meat

Het vlees van dolfijnen en walvissen kan gemakkelijk in Japanse supermarkten worden gekocht.
Het geschilderde teken in het Japans zegt: "Dit is gemarineerd walvisvlees."

 

Gifstoffen gevonden in dolfijnen- en walvisvlees

Door hun dieet, dat alleen uit vis bestaat, slaan dolfijnen en walvissen hoge concentraties chemicaliën in hun weefsel op. Mensen die hun vlees eten kunnen geleidelijk aan vergiftigd worden.

 

  • kwik
  • methyl kwik
  • cadmium
  • DDT
  • PCBs
poison
 
Cove Guardian Reports
What You Can Do
Photo Gallery
Shop to Support
Donate Now