Donate Now

Afdrukken

Feiten over de drijfjacht

 

Doodstraf of levenslange opsluiting

death or imprisonment for life

De drijfjachten op dolfijnen in Taiji houden niet op bij het doden van de dolfijnen. Taiji is immers “ground zero” voor de internationale handel in levende dolfijnen. Het gaat om geld – veel geld – in de entertainmentindustrie die met dolfijnen in gevangenschap werkt. Het is zelfs twijfelachtig of de Taiji Fishermen’s Union (FU) het doden van dolfijnen zou kunnen volhouden zonder de opbrengsten die ze uit de handel in levende dieren haalt. Het is een dure operatie. We hebben begrepen dat de FU 32.000 Amerikaanse dollar verdient voor elke levende dolfijn die ze vangen. Getrainde dolfijnen brengen nog veel meer op. Er is een direct verband tussen de entertainmentindustrie die met levende dolfijnen werkt en de bloedige wateren van de Cove in Taiji. Je steun verlenen aan een dolfijnenshow of zwemmen met dolfijnen in een afgesloten gebied waar dan ook in de wereld is hetzelfde als een dolfijn opensnijden in Taiji. De entertainmentindustrie met dolfijnen veroorzaakt deze jacht. Het doden van de dolfijnen volgt in het kielzog hiervan. Het bloed van onschuldige dolfijnen kleeft aan de handen van trainers van zeezoogdieren, ook al bedoelen ze het goed, en het publiek dat naar dolfijnenshows gaat kijken.

Het leven is afschuwelijk voor de dolfijnen die van hun families weggerukt worden en in gevangenschap worden verkocht. Zelfs de dolfijnen die in gevangenschap geboren worden, leven in omstandigheden die veel weg hebben van een gevangenis. In de Verenigde Staten is het nu illegaal om een in het wild gevangen dolfijn in te voeren, wat heeft geleid tot een grote handel van in gevangenschap geboren dolfijnen. Men zou zich eens moeten afvragen hoeveel van die zogenaamd in gevangenschap geboren dolfijnen, die elk jaar in de VS worden ingevoerd, eigenlijk in het wild gevangen zijn. En zelfs de in gevangenschap geboren dolfijnen hebben zeer waarschijnlijk voorouders die in Taiji gevangen werden.

De link met de afslachting in Taiji is onmiskenbaar en onvermijdelijk.

Drijfboten

banger boats

Taiji is gelegen in een beschutte hoek van een baai. Het rotsachtige vasteland rijst omhoog uit het water langs de kustlijn. In de baai is het water ondiep en er zijn veel rotsachtige uitsteeksels en eilandjes. Dichtbij de ingang van de haven van Taiji is de toegang tot de beruchte Cove. De rotspunten, eilandjes en ondiepten zorgen voor een natuurlijke trechter die recht naar de toegang van de Cove leidt.

Er zijn in Taiji een dozijn kleine vissersbootjes uitgerust met metalen palen op de zijkanten. Bij het ochtendgloren varen deze bootjes de oceaan op voor de kust van Wakayama. Ze verspreiden zich en beginnen te patrouilleren in de bekende migratieroutes van dolfijnen, waarbij ze uitkijken naar scholen van dolfijnen of kleine walvissen. Vaak varen ze tot voorbij de horizon. Ze kijken ook uit naar zeevogels omdat de vogels de dolfijnen volgen zoekend naar een gemakkelijke prooi tussen de vissen die door de dolfijnen achtervolgd worden. Wanneer een jagersboot een school heeft ontdekt alarmeert hij zijn collega’s via de radio. Terwijl de andere boten zich naar de bewuste plek haasten blijft de eerste boot de school volgen. Als er vijf of meer boten ter plekke zijn worden de dolfijnen als een kudde samengedreven door de boten en door met een hamer op de metalen palen te kloppen. We noemen de bootjes dan ook “drijfboten” omwille van die palen. Dit geklop creëert een geluidsmuur waarvan de dolfijnen en kleine walvissen wegzwemmen. Dit is de “drijfjacht”. De drijfboten drijven de school de baai binnen, langs de kust, voorbij de ingang van de haven van Taiji en dan de toegang van de Cove in. Wanneer de dolfijnen de ingang voorbij zijn sluiten andere dolfijnenjagers de ingang af met netten.

Ter dood veroordeelden

death row

Volledige families – scholen – worden op deze manier gevangen. Oudere dieren, volwassen dieren die voor nageslacht kunnen zorgen, zwangere vrouwtjes, jongere dieren en dolfijnenbaby’s worden allemaal de Cove binnen gedreven. Soms kan een school de boten ontglippen of raakt ze verspreid, maar vaker wel dan niet wordt een hele school in de Cove gedreven.

De Cove is een publiek strand. Bovenaan de weg is er een parkeerplatform. Er zijn trappen naar het strand, met uitnodigende, met rotsen geplaveide wandelpaden langs de randen. Er is zelfs een goed onderhouden publiek toilet.

Bovenaan de Cove zijn er publieke uitzichtpunten die ook dienst doen als toevluchtsoord in geval van een tsunami. Het merendeel van de loopbruggen en vergezichten werden gebarricadeerd zodat men niet zou zien wat er met de dolfijnen gebeurt. Het is nu een strafbaar feit om deze barricades te passeren.

Zodra de dolfijnen in de Cove gedreven zijn worden ze naar een uitloper in het zuiden geleid. Dit is een smal en ondiep strand en de plaats waar de slachting plaatsvindt. Dit is tevens de opnameplaats van de documentaire “The Cove”. De barricades houden de activiteiten van de moordenaars uit het zicht. Dikwijls zijn er zeezoogdierentrainers van het naburige dolfinarium (die zwemmen met dolfijnen aanbieden) en van het Taiji Walvis Museum (show met levende dolfijnen) aanwezig. Ze bewegen zich tussen de gevangengenomen dolfijnen en selecteren individuele dieren voor de entertainmentindustrie die met gevangengenomen dieren werkt. Soms worden de andere dieren vrijgelaten maar meestal worden ze allemaal afgemaakt. Grootouders, ouders, zwangere wijfjes en jongen worden allemaal gedood. In de tijd dat de film gemaakt werd, werden ze nog afgemaakt met speerstoten. Dat leidde tot een hoop bloed in het water. In een poging om de hoeveelheid bloed te verminderen drijven de jagers nu een metalen staaf in de ruggengraat van de dolfijnen. Wanneer die staaf wordt weggehaald wordt een houten plug in de opening gehamerd. Soms veroorzaakt het plaatsen van de staaf de dood maar meestal wordt het dier erdoor verlamd. De dolfijnen zijn dan nog steeds in leven en zeer bewust van wat er met hen en hun familieleden gebeurt.

Er wordt een touw rond hun staart gebonden en ze worden door kleine boten naar wachtende verwerkingsboten gebracht. Tijdens het verplaatsen verdrinken de meeste dolfijnen langzaam en sterven ze. Voor de dieren die niet stierven door de staaf in hun ruggegraat of die nog niet verdronken zijn op weg naar de verwerkingsboot, komt een einde aan het leven waneer ze opengesneden worden en hun ingewanden en organen verwijderd worden op de verwerkingsboot. Gigantische hoeveelheden bloed zijn daar onvermijdelijk.

De dolfijnen die uitgekozen worden voor de entertainmentindustrie worden meegenomen door kleine boten en opgesloten in hokken in de haven van Taiji. De geslachtte dolfijnen worden naar het slachthuis in de haven gesleept.

Sluit je aan bij de Cove Guardians en help mee om dit proces van sterven of opsluiting vandaag te stoppen!

 
Cove Guardian Reports
What You Can Do
Photo Gallery
Shop to Support
Donate Now