Donate Now

Afdrukken

De geschiedenis van de moord op walvisachtigen in Taiji

Taiji Japan

De stad zonder medelijden

Taiji, Japan is gelegen aan de oostelijke oever van de Wakayama prefectuur. Het kustgebied is er prachtig maar helaas besmet door het bloed en het leed van vele duizenden dolfijnen en andere kleine walvisachtigen. Er is bewijs dat het jagen op walvissen en dolfijnen al eeuwen voorkomt in dit gebied. Wat nieuw is, is de “drijfjacht".

Culturele traditie?

De autoriteiten in Taiji en Wakayama laten ons graag geloven dat deze vorm van jacht net zo oud is, maar dat is simpelweg niet waar. De drijfjacht werd ontwikkeld in de jaren zeventig. Het is niet eens zo oud als de meeste van de mannen die het beoefenen. Mensen maken graag een hoop ophef over “cultuur” en oude gebruiken. Japan in het bijzonder is verknocht aan dit ideaal. Echter omdat iets al lange tijd gedaan wordt maakt het niet goed, noch geeft het een speciale status om het te blijven doen indien het niet goed blijkt te zijn. Slavernij is een goed voorbeeld van iets dat zich een zeer lange tijd voordeed in de menselijke geschiedenis en is sindsdien bepaald als niet goed. In het geval van de drijfjacht op walvisachtigen is er niet eens een legitieme reden om aanspraak te maken op geschiedenis. Het is een leugen om te beweren dat het cultuur is.

Vandaag de dag zijn er nog maar een paar landen die het toestaan om commercieel of op grote schaal walvisachtigen te doden. Landen die ooit grote walvisjacht naties waren, hebben een einde gemaakt aan deze praktijken. IJsland, Noorwegen, de Deense Faeröer eilanden en Japan beoefenen nog steeds op grote schaal walvisvangst. Japan is de meest flagrante van het stel. De Japanse natie stuurt elk jaar hun commerciële walvisvloot naar de Stille-en Zuidelijke Oceaan. Japan autoriseert en ondersteunt ook de jacht op walvissen en kleine walvisachtigen in de kustwateren. Sea Shepherd is niet anti-Japans. We zijn simpelweg gelijk in onze afkeer voor het doden van walvisachtigen, het maakt niet uit welk land dit doet.

dolphin killing

Moordende Natie, Moordende Stad 

Maar liefst 20.000 dolfijnen en bruinvissen worden elk jaar1 gedood in de Japanse wateren. De meeste (18.000 hiervan) zijn Dall’s bruinvissen gedood op zee door een harpoen in het noordelijk deel van het land. De tsunami van 11 maart 2011 verwoestte een groot deel van de infrastructuur die deze slachting mogelijk maakte. Het blijft nog te bezien of de slachting weer terug gaat naar de aantallen van voor de aardbeving.

Taiji is goed voor ongeveer 2.000 van dat aantal. In de afgelopen jaren zijn de aantallen van de gedode en gevangen walvisachtigen, zoals gerapporteerd door de vissers, gemiddeld uitgekomen op 1.600. Het moordseizoen is in feite 12 maanden lang, beginnend op 1 september. Meestal eindigt de drijfjacht in maart en zoeken de vissers andere soorten om hun pijlen op te richten. De Vissers Unie (FU) dient een verzoek voor een vergunning in bij de gouverneur van de Wakayama prefectuur. De Gouverneur verleent vervolgens de vergunning. Er is geen bewijs dat wetenschap of duurzaamheid een serieuze vereiste is om de vergunning te krijgen. Het blijkt dat de FU gewoon de gouverneur vertelt wat het wil vangen en de gouverneur verleent vervolgens de vergunning. Dit jaar (september 2011 – augustus 2012) heeft Taiji de FU een quotum voor 2165 dolfijnen en andere kleine walvissen2 toegestaan.

Het merendeel van de dolfijnen en kleine walvissen die worden gevangen tijdens Taiji’s FU-drijfjachten worden gedood en het vlees wordt verkocht voor menselijke consumptie. Gerespecteerde wetenschappers van over de hele wereld rapporteren over de hoge niveaus van kwik en andere verontreinigende stoffen in het vlees van deze dieren maar de lokale bevolking van Taiji negeert deze waarschuwingen. Ze zeggen dat er genoeg oude mensen zijn die al hun hele leven dolfijn eten en helaas accepteren ze daardoor de propaganda van de Japanse regering, die ze vertelt dat de niveaus en de dreiging van kwik in het vlees niet significant is.

Taiji is een zeer kleine stad, zelfs voor de benaming “kleine stad”. Bewoners van de naburige kleine steden maken vaak grappen over de bewoners van Taiji en noemen hen “ouderwets” en “boeren”. Deze visie op Taiji komt niet alleen door de dolfijnjacht maar voor velen die weten dat Taiji op dolfijnen jaagt, ze doodt en eet, is de jacht een verder bewijs van de rechtvaardige reputatie van Taiji als “ouderwets”. Binnen de kleine stad/dorp van Taiji zijn er ongeveer 28 mannen betrokken bij de dolfijnjacht. Er zijn veel voorstanders van de jacht te vinden in Taiji maar er zijn ook tegenstanders. Niet iedereen in Taiji waardeert de negatieve aandacht die deze mannen bezorgen aan hun stad en hun land.

Sea Shepherd is vastbesloten om internationale schijnwerpers op de stad Taiji en de beruchte baai te blijven richten, zodat de wereldwijde druk toeneemt om deze gruweldaden stilgelegd te krijgen.1. De werkelijke aantallen variëren elk jaar. 20.000 Is aan de hoge kant. De gerapporteerde cijfers in de afgelopen jaren dalen.
2 Tuimelaar – 652, Gestreepte Dolfijn – 450, Gevlekte Dolfijn – 400, Grijze Dolfijn – 275, Zwarte Griend – 184, Witflank Dolfijn – 134, Zwarte Zwaardwalvis- 70.

 
Cove Guardian Reports
What You Can Do
Photo Gallery
Shop to Support
Donate Now