Het is tijd om de wereld te vertellen over de afschuwelijke grindadrap

14 januari 2016

Het is tijd om de wereld te vertellen over de afschuwelijke grind

Veranderende strategieën om de misdaden door de Deense Faeröer-Eilanden aan de kaak te stellen 

Commentaar door Captain Paul Watson

Since 2010, Sea Shepherd has focused international media attention on the grindadráp. Photo: Mayke WendtAl sinds 2010 richt Sea Shepherd internationale media-aandacht op de grind. 

Sea Shepherd Conservation Society was de eerste organisatie die de gruwelijke slachting van grienden en dolfijnen op de Deense Faeröer-Eilanden wilde stoppen. Dat was in 1983. We keerden terug in 1985 en 1986 met een bemanning van de BBC om de documentaire Black Harvest te maken. Ook in 2000, 2010, 2011, 2014 en 2015 waren we te vinden op de eilanden. Acht campagnes, tal van confrontaties en duizenden walvissen die zijn gered van de bloedige messen van de Faeröers.

Sea Shepherd verwacht geen snelle of gemakkelijke overwinningen. Wat Sea Shepherd doet vereist geduld, doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen. We zijn al 32 jaar bezig met onze campagnes op de Faeröer-Eilanden en we zullen hiermee doorgaan totdat de slachting, de ‘grind’ (moord op walvissen), wordt beëindigd.

Een hele generatie van Faeröers is opgegroeid met de ogen van Sea Shepherd op hen gericht. Ze hebben geleerd om ons te haten, ons te verachten, zelfs om bang voor ons te zijn, maar het enige dat ze niet hebben kunnen doen is, Sea Shepherd negeren.
Sea Shepherd is en zal altijd de beschermengel van de dolfijnen blijven. Zozeer zelfs dat wanneer mensen over de hele wereld horen over de Faeröer-Eilanden, ze ook over Sea Shepherd horen, omdat ze zich de beelden van zinloze en genadeloze slachtingen zullen herinneren waar deze eilanden berucht om zijn geworden, een reputatie die ze over de hele wereld delen met de dolfijnenmoordenaars van Japan.

Over the years hundreds of Sea Shepherd volunteers have stood up in opposition to this barbaric massacre.	Photo: Eliza MuirheadAl honderden Sea Shepherd vrijwilligers zijn door de jaren heen opgestaan tegen deze barbaarse slachtingen.  

Ervaring

Sea Shepherd heeft ervaring met lange campagnes tegen koppige en wrede moordenaars. We hebben sinds 1975 gevochten tegen de woeste zeehondenafslachters van Oost-Canada met campagnes op het ijs in 1976, 1977, 1979, 1981 en 1983, tot het slachten van pasgeboren zeehondenpups, met hun witte bontvacht, definitief werd beëindigd. Het slachten werd weer nieuw leven ingeblazen in 1995 en Sea Shepherd keerde terug naar het ijs in 1995, 1996, 1998, 2005 en 2008, tot Europa een verbod legde op zeehondenproducten. En nu Canada probeert om de markt voor zeehondenbont te bevorderen in China, moeten we weer terug met onze campagnes voor de zeehonden, met nieuwe strategieën en tactieken.

Sea Shepherd vecht al sinds 2002 tegen de Japanse illegale walvisjacht in de Zuidelijke Oceaan en sinds 2003 tegen de slachting van dolfijnen in Taiji, Japan. Onze campagne om de stroperij op de Galapagos te stoppen gaat nu zijn 16e jaar in.

Strategie

Sea Shepherd geeft nooit op en geeft nooit over, en onze terugtrekkingen zijn strategische terugtrekkingen.

Om effectief te zijn, moeten strategieën zich ontwikkelen. De oppositie moet blijven gissen en zodra de oppositie besluit tegen een strategie in te gaan, moet de strategie veranderen.

Als ze verwachten dat we iets gaan doen, doen we iets anders. Als ze ons bedreigen met boetes en gevangenisstraffen, weigeren wij om de boetes te betalen en gaan we juist in de cel zitten.  Als ze verwachten dat we ergens zijn, zijn we juist ergens anders. Strategie is de precieze keuze van tijd en plaats gecombineerd met de juiste tactiek.

Sinds 2010 heeft Sea Shepherd vier campagnes op de Faeröer-Eilanden gevoerd en hebben we de levens van honderden grienden en andere dolfijnen gered. We hebben ook gezorgd voor internationale media-aandacht op deze voortdurende jaarlijkse gruweldaad in de Noord-Atlantische Oceaan.

Gedurende deze tijd hebben we honderden uren video vastgelegd van de Faeröese slachtingen van kleine walvisachtigen en een grote hoeveelheid bewijsmateriaal verzameld van illegale activiteiten door de dolfijnmoordenaars en de Faeröese en Deense regeringen.

Geen schepen naar de Faeröer-Eilanden in 2016

In 2016 zullen we geen schepen terug sturen naar de Faeröer-Eilanden. De schepen zijn dringend elders nodig en nu is het de tijd om die documentaire te maken en om strategieën te ontwikkelen die gericht zijn op het Deense en Faeröese toerisme. Ook zijn we juridisch bezig schendingen van Europese en internationale natuurbehoudwetten bloot te leggen en die te vervolgen.

Misschien dat de schepen en bemanning over een paar jaar weer terugkeren, misschien niet. Misschien gaan we toch deze zomer terug, misschien niet. Strategieën moeten vloeibaar blijven en bewegingen moeten stromen als water, op zoek naar en het benutten van elke kans.

Het verlies van een paar boten (vervangen door onze trouwe achterban) en de arrestatie van een paar dozijn moedige vrijwilligers heeft ons waardevol materiaal gegeven waarmee we deze zaak flink vooruit kunnen helpen.

Toerisme

We weten dat de Faeröers en de Denen bezorgd zijn over wat de gevolgen zullen zijn voor het toerisme wanneer we de wereld vertellen over de walgelijke slachtingen. Cruiseschepen hebben hun bezoeken afgezegd en we zijn van plan om andere bedrijven te overtuigen om af te zien van betrekkingen met de Faeröer-Eilanden. Andere doelstellingen omvatten de Faeröese visproducten en het ontmoedigen van het filmen op de Faeröer-Eilanden. Disney heeft het filmen voor een grote film al geannuleerd. Filmbedrijven zijn zich terdege bewust van de impact op de kaartverkoop wanneer hun productie wordt geassocieerd met plaatsen waar wreedheden tegen wilde dieren en de natuur gepleegd worden.

Traditie

In de loop der jaren zijn honderden vrijwilligers van Sea Shepherd gepassioneerd en moedig in opstand gekomen tegen de barbaarse slachting van deze intelligente, zelfbewuste, sociaal complexe, levende wezens. Dit is en blijft een wereldwijde beweging van compassievol natuurbehoud.

Het standpunt van de Faeröers en de Denen, dat de slachting traditioneel en cultureel is, heeft absoluut geen rechtvaardiging of geloofwaardigheid. Er kan nooit een rechtvaardiging zijn voor een dergelijke wrede en zinloze slachting.

De moordenaars verheerlijken het lijden en de dood. Sea Shepherd strijdt voor het leven en de rechten van walvisachtigen om ongehinderd en ongedeerd te kunnen leven.

 

Sea Shepherd will continue to be the guardian angels of the dolphins. Photo: Sea ShepherdSea Shepherd zal altijd de beschermengel van de dolfijnen blijven. 

 

Operation Sleppid Grindini
Bezoek 
Operation Sleppid Grindini
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: