Sea World merkt effect film Blackfish

20 september 2013

Sea World merkt invloed film Blackfish

door Paul Watson

Als iemand eraan twijfelt dat de film Blackfish een krachtige invloed heeft, dan is de beste plek om te kijken de situatie van de Sea World aandelen op de beurs in New York. De cijfers spreken voor zich met Sea World aandelen die dieper duiken dan een woedende orka met een trainer in z'n mond. Sea World zit al jaren in de zeezoogdierexploitatiehandel, arrogant protesten afpoeierend als een hinderlijke ergernis, maar voor het grootste deel afkerig van elke tegenstand. Ze waren simpelweg te groot en rijk en hun PR-machine bleef mis-informatie rondpompen over hoe educatief hun faciliteiten zijn.

Voor Sea World gaat het allemaal om geld en de kritiek raakte onvoldoende de hoofdpunten om hun bedrijf onder druk te zetten. Tot nu toe. Blackfish heeft hen hard geraakt daar waar het 't meest pijn doet en heeft niet zoveel veroorzaakt door de film zelf, als wel door Sea World's hysterische, agressieve, reactie op de film, inclusief hem verwerpen omdat hij zou liegen over dingen die niet eens zijn genoemd in de documentaire.

Sea World heeft gereageerd op Blackfish door met een driftige, rechtspersoonlijke, woedeuitbarsting te smijten en mensen merken het en belangrijker, mensen wenden zich af van hun poorten. De officiële Sea World reactie op Blackfish is dat het absoluut geen invloed heeft op de opkomst. Indien zo, dan is er iets anders dat dit zeker heeft. De parken hadden 600.000 minder bezoekers in het laatste kwartaal en de inkomsten daalden met 3,4 procent. 

Sea World heeft gereageerd met grote kortingen. De opkomst van bezoekersaantallen werd verwacht hoger te zijn, niet lager, vanwege de opening van 'Antarctica: Keizerrijk van de Pinguïn' - zijn grootste investering als een nieuwe trekpleister om langs te komen - bij Sea World Orlando. ''Als je die kortingen ziet in het eerste deel van augustus, dan verraadt dit dat de opkomst onder de maat is'', sprak Dennis Speigel, voorzitter van Internationale Thema Parken Diensten NV. De laatste cijfers tonen een daling van 6,49% in de beurs gisteren onder $2,06 tot $29,7 per aandeel.

De ontnuchterende waarheid is echter dat Sea Word nog steeds meer dan een miljard dollar per jaar binnenhaalt. En het algemene publiek is meer geïnteresseerd in circussen dan in het welzijn van dieren en de veiligheid van hun trainers. De mensen die hun geld wegsmijten voor de kans om op hun kont te zitten en te gapen naar een gevangen gezette walvis die onnatuurlijke kunstjes doet is nog steeds de reden dat Sea World bestaat.

Deze toeschouwers denken zelden aan het welzijn van de dieren. Ze gapen, ze applaudisseren, ze zeggen 'ooh' en 'aaahh' en dan gaan ze naar huis en kijken een dom programma op de televisie. Het maakt allemaal deel uit van de zombieachtige houding die de hedendaagse maatschappij faciliteert.

Dit is een van de redenen dat Sea Word geen werkelijke educatie toepast. Ze vermelden niet walvisvaart of vervuiling, de dolfijnenslacht in Taiji, de moordpartijen op walvissen in de Faeröer Eilanden of zeehondenjacht in Canada of Namibië. Iets controversieels blijft uit de agenda weg. Het enige waar ze zich op richten zijn domme kunstjes en elegante details, zoals: ''De orka is een zoogdier en niet een vis''. Sea World wil niet dat mensen denken. Denken leidt tot vragen stellen en vragen stellen leidt tot beschouwingen over veiligheid voor de trainers en het welzijn van de dieren en dat zijn twee gebieden die Sea World liever weg houdt bij het publiek.

Blackfish helpt echter om enkele van deze bleke bankhangers te onderwijzen om inlevingsvermogen te voelen voor de orka's. Wat interessant zal zijn is de uitgave van het volgende kwartaalrapport van Sea World en de toekomst van hun aandelenprijzen. Als ik een aandeelhouder zou zijn zou ik niet rekenen op een fortuinlijke ommedraai. De aandelenprijzen van Sea World zullen blijven dalen.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: