De waarheid achter alle rookgordijnen

27 maart 2013

De waarheid achter alle rookgordijnen

Commentaar door Aaron Hall, webmaster en Dam Guardian

ODFW worker burns the flesh of a sea lion while wearing a hat reading "Sea Lion Shepherd"Een medewerker van ODFW brandmerkt het vlees van een zeeleeuw terwijl hij een hoed draagt met daarop de tekst ´Sea Lion Shepherd´ Foto: Aaron Hall/Sea ShepherdJe wordt wakker door de geluiden van vrienden en familie die schreeuwen van angst en pijn. De geur van verbrand vlees en haar vult de lucht. Een man, die je nog nooit eerder hebt gezien, grijpt je dierbaren bij de achterkant van hun hoofd en gooit ze tegen de grond. Terwijl hij hen met zijn laars tegen de grond gedrukt houdt, drukt hij een roodgloeiende ijzeren staaf in hun huid. Het sissende geluid van verschroeide huid maakt je misselijk. Met een sadistisch lachje draait de man zich weer naar de rest van de groep. De angst slaat je om het hart als zijn zielloze ogen je recht aan staren.

Dit klinkt misschien als scene uit een horrorfilm, maar in werkelijkheid is dit wat de zeeleeuwen uit de Columbia rivier op dit moment meemaken bij de Bonneville Dam en de haven van Astoria.

Zeeleeuwen behoren tot de orde van de zogenaamde vinpotigen, dieren die in de VS samen met 125 andere soorten zeedieren beschermd worden onder de Marine Mammal Protection Act (MMPA). In 1994 heeft de federale overheid de MMPA gewijzigd. Er werd een artikel aan toegevoegd waarin het toegestaan werd zeezoogdieren te vangen die van invloed zijn op de commerciële visserij, zelfs als deze dieren een beschermde status hebben. Door deze onrechtvaardige aanpassingen van de wet, zijn er nu alle mogelijkheden om de zeeleeuwen tot zondebok te maken van door de mens veroorzaakte problemen, hebzucht en overbevissing.

In 2012 gaf de NOAA toestemming aan de staten Oregon, Washington en Idaho om tot juni 2016 92 zeeleeuwen per jaar te doden. De zogenaamde misdaad die zij begaan hebben waarvoor zij door zowel de overheid als door federale organisaties de doodstraf hebben gekregen, is het eten van zalm. Als geobserveerd wordt dat een zeeleeuw op slechts vijf verschillende gelegenheden zalm eet, komt de zeeleeuw op een dodenlijst. Dit geeft de lokale rangers toestemming de ‘overtredende’ zeeleeuw te doden. De reden hiervoor? De zeeleeuwen worden ervan beschuldigd dat zij te veel zalm eten en dus van invloed zijn op de commerciële visserij in dit gebied.

In werkelijkheid is dit slechts een rookgordijn. De zeeleeuwen worden de massamoordenaars van de rivier genoemd, maar in werkelijkheid vangen zij nog geen 4% van de totale hoeveelheid gevangen vissen. De Bonneville dam, vogels en commerciële visserij zijn ELK verantwoordelijk voor de dood van 10 tot 20% van de zalm. Deze cijfers worden door de staten echter als verwaarloosbaar beschouwd, terwijl het percentage zalm dat door zeeleeuwen wordt gevangen, wordt gezien als een enorm probleem waarvoor onmenselijke marteling en slachting nodig is.

Dit alles zal plaatsvinden tot en met 31 mei. In tegenstelling tot in eerder genoemde filmscenes, zijn hier geen goedbetaalde acteurs, is er geen script en zijn er geen interviews op de rode loper. Er zijn echter wel toegewijde vrijwilligers, onze Dam Guardians. Zij spelen de rol van producer, regisseur, filmploeg, acteur en leraar. Ze zullen dag en nacht, in regen of zonneschijn, bij de rivier zijn, bij de dam en overal verder waar deze bijzondere dieren worden opgejaagd, gebrandmerkt en uiteindelijk vermoord. Zij zullen het verhaal van de zeeleeuwen onder de aandacht brengen, samen met het onrecht dat deze dieren wordt aangedaan terwijl veel mensen uit hebzucht of apathie de andere kant opkijken. De Dam Guardians zijn de onbezongen helden van elke zeeleeuw van de rivier. Zij zijn hun beschermers, en zullen hen die zichzelf niet kunnen beschermen, verdedigen.

 

Volg @DamGuardians op Twitter en Sea Shepherd USA op Facebook voor de laatste updates. Als je je aan wilt melden als Dam Guardian, stuur dan een e-mail naar: damguardian@seashepherd.org

A freshly branded California sea lionEen zojuist gebrandmerkte Californische zeeleeuw.
Foto: Aaron Hall/Sea Shepherd

Dam Guardians
Bezoek onze
Dam Guardians
website voor meer informatie.

 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: