De illegale babymoordenaars

4 maart 2013

De illegale babymoordenaars

Commentaar door Gary Stokes - Sea Shepherd Hong Kong

Countless shark fins drying on the rooftop of a Hong Kong buildingOntelbare haaienvinnen liggen te drogen op een dak van een gebouw in Hong Kong
Foto: Gary Stokes / Sea Shepherd
Hoewel op nieuwjaarsdag de aanblik van zoveel vinnen op slechts één dak schokkend was, ging de meeste media-aandacht naar de enorme hoeveelheid vinnen. In een hoek uit het zicht stond een speciaal gebouwde schuur waar duizenden kleine vinnen lagen te drogen. Waarom werden deze vinnen verstopt? Waar maakten de haaienvinners zich zorgen over? Na drie maanden onderzoek kwamen we daar achter!

Verborgen bij deze vinnen is het bewijs gevonden vanaf waar zij zijn verscheept - Brazilië. Een zak met duidelijk opschrift laat zien dat deze lading is verscheept door Amazon Catfish Ltd, één van Brazilië's grootste vis- en zeevruchtenleveranciers.

De Braziliaanse autoriteiten maken zich al langer zorgen over verdachte figuren die lokale ambachtelijke vissers voorzien van high-tech apparatuur voor de opsporing van haaien-paargebieden en -kraamkamers. Zwangere moeders, ongeboren baby's, pasgeborenen en jonge hamerhaaien worden systematisch uitgeroeid langs de uitgestrekte kustlijn van Brazilië, om aan de vraag naar 'baby'vinnen te voldoen. Om dit tegen te gaan hebben de Braziliaanse autoriteiten een wet ingesteld, waardoor de vangst van hamerhaaien kleiner dan 60 cm nu illegaal is. Helaas maakt de overweldigende omvang van de kustlijn het onmogelijk om deze wet goed te handhaven. Daarom heeft Brazilië CITES voorgesteld de geschulpte hamerhaai op te nemen in Bijlage II van het CITES-verdrag, omdat ze weet dat dit de enige manier is om een einde te maken aan deze gruwelijke handel.

The shack specially made for baby shark finsDe speciaal gebouwde schuur voor babyhaaienvinnen
Foto: Gary Stokes / Sea Shepherd

Evidence that the fins are being caught and shipped from BrazilBewijs dat de vinnen worden gevangen en verscheept vanuit Brazilië
Foto: Sea Shepherd

Maar waar is de markt voor deze vinnen? In de aanloop naar het Chinese nieuwjaar 2013 verscheen een nieuw gerecht op de menukaarten in het zuidoosten van Azië, namelijk dubbelgesmoorde babyhaaienvin. Bij prestigieuze hotels zoals de Miramar Group en de elitaire Singapore Island Country Club eten onverschillige consumenten babyhaaienvinnen, van de nieuwe generatie haaien die nooit zal bestaan!

De haaienvinhandelaren weten dat deze kleine vinnen illegaal gevangen zijn, en dit kan een groot probleem voor ze worden!

 

Juvenile Hammerhead SharksJonge hamerhaaien
Foto: Eric Cheng

Unborn Hammerhead SharkOngeboren hamerhaaien
Foto: Eric Cheng

INTERNATIONALE NATUURCRIMINALITEIT

Waarom zouden haaienvinhandelaren zich ineens zo druk maken om illegaal gevangen vinnen? Hierin handelen ze tenslotte al jaren! Nou, evenals beschermingsorganisaties zijn ook andere organisaties erg bezorgd over de internationale handel in wilde dieren, maar om hele andere redenen. Ongemerkt richtte de Verenigde Naties in juli 2012 het International Consortium on Combating Wildlife Crime (ICCWC) op, met als doel de groeiende dreiging van internationale natuurcriminaliteit te bestrijden. Deze coalitie bestaat uit CITES, INTERPOL, The World Bank, The World Customs Organisation en the United Nations Office on Drugs and Crime. En in november 2012 hield staatssecretaris Hillary Clinton een toespraak over deze kwestie. Zij beloofde de volledige steun van de Verenigde Staten om de criminele organisaties die betrokken zijn bij internationale natuurcriminaliteit te berechten.

Brazilian Police exposing trays of dried shark finsBraziliaanse politie onthult laden met gedroogde haaienvinnen
Foto: Sea Shepherd

Brazilian Police exposing trays of dried shark finsDe laden kunnen een paar dozijn tot wel honderden vinnen bevatten
Foto: Sea Shepherd

Het is wereldwijd verboden om winst te maken op een misdaad, ook als deze gepleegd is in een ander land.
Als we deze wetenschap toepassen op de haaienvinhandel, dan betekent dit dat alle delen van haaien die gevangen zijn in overtreding van de nationale wetgeving, illegaal worden zodra ze getransporteerd en verkocht worden in een ander land. Dit maakt de babyhaaienvinnen op het dak illegaal en iedereen die betrokken is bij het vervoer, de verkoop en de verwerking hiervan indirect een handlanger bij deze misdaad.

Iedereen die bij deze handel betrokken is, van de luchtvaartmaatschappijen of rederijen die de vinnen tranporteren, de hotels en restaurants die ze als voedsel serveren tot uiteindelijk de consumenten die de vinnen eten, moet bij zichzelf nagaan waar zijn loyaliteit ligt; bij de georganiseerde misdaad of daar lijnrecht daartegenover.

We zeggen niet dat alle haaienvinnen illegaal zijn, maar het is vaak moeilijk vast te stellen en te bewijzen uit welk land ze komen. En met zo veel landen die hun eigen wetgeving hanteren met betrekking tot de vangst en handel in haaien en hun vinnen, wordt de kans steeds groter dat de vinnen zijn ingevoerd uit een land waar ze illegaal zijn gevangen.

Vanuit juridisch oogpunt is er geen snellere manier om criminelen te verrijken dan door je ogen te sluiten terwijl je ze helpt hun schandalige handel te drijven.

Vanuit wetenschappelijk ecologisch oogpunt is er geen snellere manier om een diersoort tot uitsterving te drijven dan door de nieuwe generatie weg te vagen voordat deze de kans heeft gehad om zich voort te planten.

Het is tijd voor actie. WAT GA JIJ HIERAAN DOEN?

 

Menu clearly offering Braised Baby Superior Shark's Fin in Brown SauceMenukaart waarop duidelijk gesmoorde babyhaaienvin in bruine saus wordt aangeboden
Klik om te vergoten

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: