Het leven in de Namibwoestijn

19 december 2012

Life in the Namib Desert

Commentary by Rosie Kunneke and Dinielle Stockigt
Operation Desert Seal team members

Operation Desert Seal crew in the Namib Desert.Het Operatie Desert Seal team in de Namibwoestijn
Foto: Sea Shepherd
Kamperen is een deel van je jeugd als je opgroeit in Afrika. Het slapen in tenten op kampeerterreinen is spannend en als je zo dicht bij de natuur bent, realiseer je je wat belangrijk is in het leven. De Namibische woestijn is echter een harde en meedogenloze plek. Een plek vol steeds veranderende zandduinen, en een wind die je longen met zand vult als je je mond niet met een of andere doek bedekt. Namibwoestijn betekent "plek van geen mensen" in de lokale taal van de KhoiKhoi. Voor een aantal weken was dit ons huis.

Ons huis was ook zeker geen normaal kampeerterrein. Nee, de woestijn werd ons basiskamp van waaruit we onze missies planden, onze apparatuur configureerden en van waaruit we een oogje op de tegenpartij konden houden. Onze tegenpartij wil niet dat wij hun beestachtige slachtpartijen aan de wereld laten zien. Wij nemen het risico om op te komen voor de zeehonden, en voor hen te vechten.

Kamperen in de ruwe woestijn van Namibië zonder te worden opgemerkt (maar nog steeds dicht genoeg bij het doel, waar de beveiliging bijzonder streng is), is wat wij van het Operatie Desert Seal team "een niveau hoger" noemen. Vergeet alle luxe die je soms zo vanzelfsprekend vindt, zoals elektriciteit, stromend water, sanitaire voorzieningen, een douche enz.

Als je wakker wordt in de donkere uren van de vroege ochtend, is aankleden en tanden poetsen bij zo min mogelijk licht je eerste uitdaging (want elke lichtbron kan kilometers ver weg gezien worden in deze uitgestrekte woestijn). De woestijnnachten zijn zo koud dat je echt elk warm kledingstuk dat je hebt aantrekt. De apparatuur die je voor de verkenningsmissie van de volgende morgen nodig hebt, moet de vorige avond al ingepakt zijn en op een plek staan die gemakkelijk in het donker te vinden is. In het donker wordt de afstand tot het verkenningspunt gelopen, met alleen nachtkijkers en GPS om je te begeleiden. Iets was beangstigend kan zijn omdat je nooit weet of je achter de volgende heuvel een hyena of jakhals zult treffen.

Halverwege de ochtend verander je compleet van kleding. De zon brandt genadeloos en op de meeste dagen komt er een harde wind opzetten die voor de rest van de dag zand in je mond, oren, ogen, of andere blootgestelde lichaamsdelen blaast. De maaltijden die we gebruiken bestaan meestal uit voedsel dat snel klaargemaakt kan worden en dat gewoonlijk gekruid is met wat woestijnzand.

Elke taak die uitgevoerd moet worden kan een uitdaging worden als je tegen de hitte, het zand en de wind vecht. Meestal worden UAV’s (onbemande luchtvaartuigen) geconfigureerd en afgesteld in brandschone werkplaatsen of windtunnels. Nou, de wind hadden we wel, alleen het tunnelgedeelte miste nog! Met isolatietape en kartonnen dozen, die als tafels gebruikt werden, zijn de bestuurders erin geslaagd om het te laten werken.

Om ervoor te zorgen dat we geen licht hoeven te gebruiken tegen de tijd dat de avond over de woestijn valt, worden de avondmaaltijden tijdens de laatste stralen van de ondergaande zon voorbereid.

’s Nachts bitter koud, overdag erg heet, omringd door wilde dieren, zandstormen en sterke wind, je toilet is een zelfgegraven gat in het zand, een douche bestaat er niet, waterverbruik wordt tot een minimum beperkt en wat je ook doet of waar je je begeeft, het milieu moet zo weinig mogelijk beïnvloed worden. Dat is kamperen in de Namibwoestijn. Hoe ongemakkelijk het ook kan zijn, het is niets vergeleken bij wat de prachtige Kaapse pelsrobben in de handen van de brute zeehondenknuppelaars moeten doorstaan, dus je borstelt het zand van je af en gaat door met het werk…

Desert Seal
Bezoek onze
Operatie Desert Seal
website voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: