Sponsoring van de cipiers van de oceanen

5 december 2012

Sponsoring van de cipiers van de oceanen

Commentaar door Gary Stokes, Sea Shepherd Hong Kong

Dolphin trainers in Taiji selecting a dolphin for a life of imprisonmentDolfijnentrainers in Taiji selecteren een dolfijn voor een leven in gevangenschap Foto: Sea ShepherdOp dit moment vindt de jaarlijkse bijeenkomst van IMATA (International Marine Animal Trainers Association) plaats in Hongkong. Tijdens deze bijeenkomst ontmoeten dolfijnentrainers van over de hele wereld elkaar om te praten over die dingen waarover dolfijnentrainers praten als ze samenkomen. Afgaande op hun 'Openingsfilm' zou dit op zijn zachtst gezegd behoorlijk beangstigend kunnen zijn!

In 2006 heeft IMATA een verklaring afgegeven waarin zij de inhumane moord op dolfijnen en andere walvisachtigen in de Japanse drijfjacht visserij veroordelen. IMATA heeft echter nog steeds veel leden die banden hebben met de dolfijnenslachting in Taiji. Een vooraanstaand lid van IMATA is het Beijing Aquarium, dat dit jaar één van de sponsoren van dit evenement is. In een persbericht op hun eigen website kondigt het Beijing Aquarium met trots hun nieuwe vriendschap met Taiji aan en dat "beide partijen het plan hebben een platform te realiseren waarmee alle geïmporteerde zeezoogdieren in de aquaria door heel China gearchiveerd kunnen worden.” Op hetzelfde moment werd tussen het Taiji Whale Museum en het Beijing Aquarium een formele band gesmeed. Er zijn voor dit aquarium veel dolfijnen en walvissen vanuit Japan geïmporteerd.

Het ziet er dus niet naar uit dat het IMATA erg goed lukt om zich te distantiëren van de slachtingen in Taiji.

Met dat in ons achterhoofd gaan we door naar de sponsoren van deze ‘bijeenkomst van dood en marteling’. Zoals te verwachten is, zijn er zijdelings betrokken bedrijven die waterfilters, diepvriesvoeding, etc. leveren. Maar tot onze verbazing komen we daarna Scubapro en Sherwood Scuba als respectievelijk zilveren en bronzen sponsoren tegen. Waarom zouden dergelijke respectabele merken in de duikindustrie gezien willen worden terwijl zij dolfijnentrainers en gevangenschap promoten? Verder op de lijst komen we Coca-Cola, Haagen Dazs ijs en Blue Girl bier tegen. Wat een feest is hier aan de gang!

Maar dat is niet alles. Verborgen tussen de sponsoren zitten Parlevliet & Van der Plas B.V., de eigenaren en exploitanten van de supertrawler Abel Tasman (voorheen bekend als de Margiris), die het onderwerp van een grote controverse in Australië zijn geweest. Dit bedrijf verkracht en plundert onze oceanen. Ze leveren ook ingevroren vis, maar dit lijkt meer op een geval van 'groenwassen' om naast respectabele bedrijven zoals Coca-Cola, Haagen Dazs, Blue Girl bier, Scubapro en Sherwood gezien te worden.

Dit alles wordt georganiseerd door Ocean Park Hong Kong, een themapark dat graag verkondigt dat al hun dolfijnen in gevangenschap gefokt en geboren zijn. Wat ze niet vertellen is dat tot 1994, 90% van hun dolfijnen uit de Taiji / Taiwan dolfijnenjacht afkomstig was. Hierdoor zijn de meeste dolfijnen in het park dus eigenlijk afstammelingen van Taiji dolfijnen. In feite werd enige tijd geleden het enige nog levende dier in Amerika afkomstig van de Taiji jacht overgeplaatst vanuit het Ocean Park Hong Kong.

Bottlenose dolphin being forced to perform for foodTuimelaars worden gedwongen kunstjes uit te voeren voor voedsel Foto: Sea Shepherd

Nadat de Scubapro / Sherwood sponsoring aan het licht kwam, waren wereldwijd natuurlijk veel duikers geschokt en zij hebben Scubapro waarschijnlijk aangeschreven. Vanmorgen maakte Scubapro nog een grote fout. Zij beweerden dat de berichten op Facebook ‘valse beschuldigingen’ waren waaraan geen aandacht moest worden geschonken. Toch was het overduidelijk dat zij onder de zilveren sponsoren vermeld stonden op de conferentie-website. Vervolgens stelden ze dat hun logo zonder hun medeweten of toestemming gebruikt was. Dit is vreemd aangezien Grant Abel van IMATA conferentie in een e-mail schreef dat Scubapro hen van alle informatie voor deze publicatie had voorzien.

Daarna maakte Scubapro hun grootste blunder tot nu toe, door te verklaren dat zij inderdaad het Ocean Park steunen; volgens hen één van de weinige en zorgvuldig geselecteerde marineparken die voorlichting en onderwijs geven. Hierdoor moet iemand zijn of haar baan kwijt geraakt zijn! Ze beseffen niet dat de meeste duikers voor het plezier van de verkenning, natuur en de interactie met wilde dieren duiken. Als we ze in betonnen bassins zouden willen zien, dan zouden we al hun dure duikspullen niet hoeven te kopen!

De slachting gaat ook vandaag nog door. Het wordt tijd dat we allemaal onze handen uit de mouwen steken en meedoen, dat we ons verzetten tegen deze nutteloze afslachting en dat grote bedrijven een beslissing maken en een duidelijk standpunt innemen. BEN JE VOOR OF TEGEN GEVANGENSCHAP?

Scubapro – waar het op neerkomt: als duikers houden we van jullie producten, maar we houden nog meer van vrijheid voor onze zeezoogdieren. We kunnen onze uitrusting elders kopen; wilde zeezoogdieren kunnen we nergens anders vandaan halen.

 

Captive Bottlenose dolphins in Taiji sea pensTuimelaars in gevangenschap, in zeehokken in Taiji Foto: Sea Shepherd Screenshot of Beijing Aquarium Press ReleaseHet Beijing Aquarium is het sprekende bewijs: dit aquarium is de toegangspoort naar China. En hun verklaring dat zij met Taiji een platform willen realiseren voor de levering aan heel China is uiterst vernietigend. Het feit dat zij lid zijn van IMATA is erg belangrijk en toont aan dat IMATA serieuze banden met Taiji heeft, en dus met de slachting. Daarom heeft iedereen die banden heeft met IMATA het bloed van Taiji aan zijn handen
(Klik voor grotere weergave)
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: