Wilde dieren zijn van ons allemaal en geen wegwerpartikelen

25 november 2012

Wilde dieren zijn van ons allemaal en geen wegwerpartikelen

Sea Shepherds standpunt over aquariumhandel

Door Robert Wintner, lid van Raad van Bestuur van Sea Shepherd

Live fish ready to be sold onlineLevende vissen, klaar om online te verkopen
Foto: Robert Wintner
Een duistere hobby

De aquariumhandel draagt bij aan een duistere hobby, namelijk het vangen van koraalrifdieren en het vernietigen van riffen wereldwijd. Het leegroven van koraalriffen voor de amusementsindustrie is in theorie niet anders dan het vangen van walvisachtigen voor commerciële shows. 98% van alle aquariumvissen wordt in het wild gevangen. Veel mensen denken waarschijnlijk niet na over de kleurrijke vissen in aquaria die dienst doen als inrichting in kantoren, restaurants, wachtkamers en huiskamers. Andere mensen nemen misschien aan dat deze vissen in gevangenschap zijn gekweekt. Feit is dat 2% van deze vissen gekweekt is en dat 98% in het wild is gevangen. Deze verwoestende praktijk veroorzaakt veel sterfte vanaf het moment van vangen, gedurende het vervoer en tijdens de acclimatisering. Schade aan het koraal wordt goed gedocumenteerd. Zo komt het vaak voor dat ankers, kettingen en netten koraal beschadigen en dat verzamelaars stukken koraal afbreken voor financieel gewin.

Aquariumhandel

De aquariumhandel wordt uitgebreid verdedigd, maar de verkoop van wilde diersoorten afkomstig van koraalriffen is niet duurzaam. Het zijn dus ook geen ‘in gevangenschap gekweekte dieren’. Jaarlijks worden 40 miljoen koraalvissen en ongewervelden aangevoerd voor de 1,5 miljoen aquaria in de wereld. Wilde dieren zijn van ons allemaal en geen wegwerpartikelen. Het ecosysteem van het koraalrif is complex, elke soort speelt een rol bij het voortbestaan en de balans. Gestreepte koraalvlinders verlaten het rif nooit uit zichzelf. Als een rif de gestreepte koraalvlinders verliest, is het rif deze soort voor altijd kwijt. De roodstaart poetsvis is een betoverende, inheemse soort en van vitaal belang voor Hawaii. Ze bevinden zich in poetsstations, waar diverse soorten komen voor een reiniging. De roodstaart poetsvis sterft in gevangenschap, zonder het reinigen van dertig tot veertig vissen, binnen dertig dagen. Toch worden dagelijks poetsvissen gevangen voor de verkoop. Veel riffen in Hawaii zijn nu kwetsbaar voor parasieten. Gele zeilvindoktersvissen zijn planteneters. Ze grazen de hele dag algen van het koraalrif en voorkomen dat het rif verstikt. Toch worden er miljoenen van verhandeld ten behoeve van de aquariumhandel. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen van Hawaii zou geen aquariumverzamelaar mogen zijn. Ook zouden de koraalrifsoorten niet opgeofferd mogen worden aan de amusementsindustrie, met inbegrip van de verkoop van aquaria, lampen, tickets en decoratieve snuisterijen. Koraalriffen moeten een optimaal immuunsysteem in stand houden, met inbegrip van alle dier- en plantsoorten. Dit ondanks de wereldwijde druk op koraalriffen door verzuring, klimaatverandering en de gevolgen daarvan, zoals de invasie van zeesterren vanwege het warmere water.

Multiband Butterflyfish duetEen tweetal gestreepte koraalvlinders
Foto: Robert Wintner

Sterfte

De meeste wilde koraalrifsoorten sterven binnen de dertig dagen tussen vangst en de foute samenstelling van het aquariumwater. Veel van deze soorten kunnen in het wild tientallen jaren oud worden, waarbij zij bijdragen aan de balans van het koraalrif.

Zondebok

Hawaii is de op twee na grootste leverancier van koraalvissen voor de aquariumhandel in de VS, dat daarmee verantwoordelijk is voor lege riffen en verdwijnende rifsoorten. Florida koopt jaarlijks miljoenen exemplaren maar desondanks geeft de samenleving de koraalduivel, een vraatzuchtige roofvis, de schuld. Dit terwijl deze soort door de aquariumhandel is geïntroduceerd in de oostkust en de Caraïbische riffen. De koraalduivel had de Atlantische Oceaan nooit op eigen kracht kunnen bereiken.

Balans

De aquariumhandel laat de koraalriffen uit balans, aangetast en uitgeput achter. Geen enkele oorzaak van de achteruitgang van de koraalriffen kan de exploitatie voor aquaria rechtvaardigen. Ook niet de verzuring, klimaatverandering of welk ander negatief effect op de gezondheid van het koraalrif. Sea Shepherd Conservation Society probeert de wereldwijde handel in levende vissen voor hobby of voor sier tegen te gaan.

This yellow tang died in a hotel "seafood" restaurant from terminal fin rot caused by dirty waterDeze gele zeilvindokersvis stierf in een visrestaurant als gevolg van
terminale vinrot veroorzaakt door vies water.
Foto: Robert Wintner

650 dead yellow tangs and butterflies pulled from a Kona dumpster after a collector dumped them because he couldn't quite get his chemistry right650 dode gele zeilvindoktersvissen en koraalvlinders in een afvalton, nadat ze door een verzamelaar waren gedumpt.
Foto: Robert Wintner

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: