Bescherming van de reuzenkraak

7 november 2012

Bescherming van de reuzenkraak

Wet tegenover ethiek bij de bescherming van onze oceanen

Commentaar door Suzanne West, coördinator Sea Shepherd Seattle

Giant Pacific OctopusReuzenkraak
Archieffoto
Als inwoner van Seattle heb ik grote waardering gekregen voor de wateren van Puget Sound. Veel toeristen die onze regio bezoeken komen in aanraking met de grote diversiteit van ons landschap en een verscheidenheid aan toeristische attracties, waarvan een aantal van de belangrijkste zich onder water bevinden. Deze regio kent een lange en rijke duiktraditie en er zijn veel populaire locaties voor lokale duikers. Recent vond er op een populaire duiklocatie een incident plaats waarna werd opgeroepen tot bescherming van de reuzenkraak door het aanwijzen van een gebied als officieel zeereservaat.

Tijdens Halloween ontvouwde zich een schouwspel als een scene uit een horrorfilm bij Cove 2 op het strand van Alki. Getuigen zagen dat een duiker een reuzenkraak uit het water sleepte. Men zag dat de duiker, Dylan Mayer, de octopus stompte. Volgens een artikel in de Seattle Times zei Mayer (19 jaar) dat hij geen andere keuze had dan het dier te stompen, aangezien de octopus zijn tentakels om zijn duikmasker, neus en mond had gewikkeld en hij geen adem meer kon halen. Hij vertelde dat het dier extreem agressief was en dat "het niet van mensen hield, waardoor ik er vanuit ging dat het een nieuwkomer in het gebied was en niet één van de vaste bewoners, die ik altijd met rust laat."

De reuzenkraken vormen een populaire attractie voor duikers in de Puget Sound. Mayer zei in de media dat hij er geen idee van had dat deze populaire duiklocatie informeel als reservaat wordt beschouwd en ook niet dat mensen geschokt zouden zijn door de jacht op octopussen. Ik vind dat zijn opmerkingen hierboven dit standpunt tegenspreken. Als hij wel weet dat bepaalde octopussen als ‘vaste bewoners’ worden beschouwd, waarom zou hij dan verbaasd zijn over de publieke ophef op het moment dat hij wordt betrapt op het slaan en doden van één van deze dieren?

Hoe schokkend het ook was, de gebeurtenis bij de Alki Cove 2 was legaal. Mayer had een geldige vergunning om deze octopus te bejagen, maar hij kwam op deze manier wel midden in een controverse terecht. Foto's op zijn Facebookpagina, bijvoorbeeld een waarop te zien is hoe hij een stekelvarken schopt en andere soortgelijke foto’s, stellen hem nog verder in een kwaad daglicht. Aan de andere kant van de Stille Oceaan vinden andere gruwelijkheden plaats in een gebied dat wereldwijd bekend is geworden als The Cove en ook deze slachting is volkomen legaal. Ironisch genoeg kan de gebeurtenis bij Alki Cove tijdens Halloween ook worden beschouwd als een drijfjacht. In de Seattle Times staat dat "de jager onder water twee metalen stangen tegen elkaar sloeg om de octopus te irriteren en hem uit zijn hol te lokken. Het is volkomen legaal om deze dieren te irriteren met geluiden." Opnieuw stel ik vragen bij het standpunt van Mayer dat de octopus "agressief was en niet van mensen hield". Misschien hield het dier er enkel niet van dat Mayer hem uit zijn veilige hol had gelokt.

Terwijl de Cove Guardians in Taiji onvermoeibaar doorgaan om het lot van de dolfijnen wereldkundig te maken en om druk uit te oefenen op Japan om een einde te maken aan deze slachting, moet de verandering met betrekking tot deze jacht en de bescherming van de dolfijnen van hun overheid komen. Verandering voor bescherming van de reuzenkraak en andere geliefde dieren bij Cove 2 moet ook van de overheid komen. Met steun van het publiek om Cove 2 tot officieel zeereservaat te verklaren lijkt dat hier in de Verenigde Staten mogelijk te zijn.

De familie Keffler, eigenaar van de toonaangevende duiksportwinkels Underwater Sports in de omgeving van Seattle, en haar personeel hebben hun standpunt met betrekking tot het incident bij Cove 2 op hun Facebookpagina geplaatst:

“Alhoewel de gebeurtenis bij Cove 2 volkomen legaal was, vinden wij het ethisch laakbaar. Cove 2 bij Alki is een bekende plek waar de beroemde reuzenkraak kan worden gevonden. Hij wordt door veel duikers als een uiterst belangrijke soort binnen onze gemeenschap beschouwd. Daarom zijn wij van mening dat onze energie en middelen het best kunnen worden besteed aan het beschermen van deze kostbare dieren en hun leefomgeving. Het belakomt erop neer dat we moeten samenwerken om deze wonderlijke wezens te beschermen. Eerst moeten we een strategie ontwikkelen om ervoor te zorgen dat de reuzenkraak in onze regio wordt beschermd en behouden. Vervolgens is het essentieel dat wij doorgaan met het geven van voorlichting aan zowel de duikers binnen onze gemeenschap als aan het grote publiek over het kwetsbare ecosysteem van Puget Sound.”

Wie je ook bent, een buurtbewoner, duiker, potentiële toerist of iemand die de waarde erkent van de bescherming van het zeeleven, we hebben allemaal belang bij het beschermen van deze kleine baai voor toekomstige generaties. Zonodig met kleine stukjes oceaan per keer. Voor veel soorten begint de tijd te dringen en onze oceanen zijn in gevaar. Zoals kapitein Watson zegt: "Als de oceanen sterven, dan sterven wij." Steun ons hier in Seattle en help ons een aantal vreemde en nieuwsgierige dieren uit de diepe zee te beschermen.

Sea Shepherd Seattle heeft geweldige steun gekregen van de duikersgemeenschap, de familie Keffler en het Dive Network News. Doe alstublieft met ons mee en teken de petitie die is opgesteld door Dive Network News.

Een link naar de petitie staat hier:

De uiteindelijke beslissing ligt bij de Washington State Fish and Wildlife Commission. Als je contact met deze commissie wilt opnemen, bel, schrijf of mail dan naar de volgende personen/instanties:

Phil Anderson – Directeur Washington Fish and Wildlife

director@dfw.wa.gov +1-(360) 902-2200

Habitat Programs Office

habitatprogram@dfw.wa.gov +1-(360) 902-2534

Fish and Wildlife Commission

commission@dfw.wa.gov +1-(360) 902-2267

Leg hen respectvol uit dat je graag wilt dat Cove 2 officieel wordt aangewezen als zeereservaat.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: