Zal Woodside de "Vaticaan-kelken" van de Goolarabooloos kapot smijten?

5 october 2012

Zal Woodside de "Vaticaan-kelken" van de Goolarabooloos kapot smijten?

Operatie Kimberly Miinimbi-update door Sea Shepherd Australië directeur Jeff Hansen

Footprint of small theropodVoetafdruk van kleine theropode.
Foto: Adam Toole

Het voorgenomen gasknooppunt bij James Price Point bedreigt niet alleen de bultruggen in het gebied, maar naar nu blijkt ook miljoenen jaren oude dinosaurussporen en waardevolle Aboriginal-cultuur.

Donderdag 4 oktober keek ik naar het programma Catalyst op het Australische ABC TV. Het onderwerp van de show was “Kimberley-dinosaurussen”.

Alsof we nóg een reden nodig hadden om het plan van Woodside om een van de meest omvangrijke gasknooppunten ter wereld midden in de grootste bultruggenkraamkamer ter wereld te plaatsen, te stoppen. Nu blijkt ook nog eens dat Woodsides project dinosaurussporen zal vernietigen die nergens anders op aarde te vinden zijn.

De Kimberly is een regio in het verre noorden van West-Australië waar de wetenschap nog veel te leren heeft, waar de natuur overvloedig en divers is en het landschap wild en onvervuild. Wat echter pas écht verbazingwekkend is het feit dat de grootste dieren die vandaag de dag op deze planeet leven, langs de voetafdrukken zwemmen van de grootste dieren die ooit op aarde hebben rondgelopen. We komen er een dinosaurusverhaal tegen van lang geleden, vastgelegd in zandsteen, van sporen die 130 miljoen jaar geleden werden gelegd. Ze vormen een geweldige momentopname van hoe het leven miljoenen jaren geleden was.

De vondst omvat waarschijnlijk een van de grootste dinosaurussporen ter wereld. Het huidige record voor een Sauropode-voetafdruk is 1,5 meter, maar de sporen bij James Price Point zijn rond de 1,7 meter lang. De verteller van het verhaal vertelt dat “een dier met poten zo groot als vrachtwagenbanden zou een heuphoogte van zo’n 7 a 8 meter hebben gehad en minstens 35 meter lang zijn geweest. Als je sporen van ‘s werelds grootste sauropoden al indrukwekkend vindt, wat dacht je dan van keihard bewijs van een Australische stegosaurus? Deze vondst is van mondiaal belang. Zonder dit soort sporen zouden we nooit hebben geweten dat hier ooit stegosaurussen leefden."

Perhaps the largest sauropod footprint ever found at a size of 1.7 metresMet een lengte van 1,7 meter is dit wellicht de grootste sauropode-voetafdruk die ooit gevonden is.
Foto: Catalyst

Wat uniek is: de dinosaurussporen hier zijn verweven met Aboriginal-song lines en scheppingsverhalen. Het tv-programma biedt fantastische inzichten van drie inspirerende mensen: Dr. Steve Salisbury, paleontoloog van de universiteit van Queensland, Louise Middleton, dinosaurus-spoorzoeker uit Broome, en Richard Hunter, stamoudste en traditioneel landbeheerder van de Goolarabooloos.

Richard Hunter: “Nou, de voetafdrukken zijn in zekere zin onze voorouders, begrijp je? Zij waren de eerste...de eerste levende wezens in dit land. We hebben een “song line”, weet je... We hebben het over cultuur - als ze de song line kapot maken, nou, dan hebben we niets meer.”

Louise Middleton voegt eraan toe: “Toen ik dit ontdekte, bevatte ik direct het belang ervan. Ik viel letterlijk op mijn knieën en begon te huilen, omdat ik voelde dat als we James Price Point met deze sporen niet kunnen redden, we nóóit iets zullen redden. Die song line kapot maken is als naar het Vaticaan gaan en de kelken kapot gooien of het altaar vernielen - dat is de betekenis en de kracht van deze dinosaurussporen. Zij zijn de scheppingswezens, en om ze te verstoren of te vernielen is als spugen in je ziel.”

Dr. Salisbury: “Er is geen andere plek op aarde waar je over prachtige stranden kunt dwalen en enkele van de belangrijkste dinosaurussporen ter wereld tegenkomt. Deze plek zou in zijn geheel behouden moeten blijven. Er is een heel wetenschappelijk verhaal dat we nog maar net beginnen te begrijpen, een verhaal dat kennis van alle sporenlocaties samen vereist om ze allemaal met elkaar te verbinden en zodoende de algehele context te begrijpen. Ik bedoel, hier kun je dinosaurusecologie bedrijven. De complete 200 kilometer van deze dinosauruskust is het waard om als werelderfgoed beschermd te worden."

Zouden we toestaan dat iemand het Vaticaan ontheiligt? Nee, natuurlijk niet! Net zo min zouden we Woodside en de joint-venturepartners BHP Billiton, Shell, Mitsubishi en Mitsui moeten toestaan om dinosaurussporen te ontheiligen die nergens anders ter wereld voorkomen, die de voorouders van de bewoners vertegenwoordigen, hun cultuur, hun song line. Als Woodside en de joint-venturepartners dat wegnemen van de Goolarabooloos, dan laten ze ze met niets achter.

Het gasknooppunt kan wel op een andere plek komen, maar ‘s werelds grootste bultruggenkraamkamer en deze dinosaurussporen, die nergens anders voorkomen en zijn verbonden met de “song line” en cultuur van de Goolarabooloos, niet!

Tijdens een openbare vergadering in Broome legt Dr. Steve Salisbury uit waarom we belang moeten hechten aan de dinosaurussporen.

Lees het volledig verhaal: Kimberley Dinosaurs - ABC TV Science

Catalyst Productions films the Stegosaur trackway found at James Price PointCatalyst Productions filmt de stegosaurussporen die zijn ontdekt bij James Price Point.
Foto: Adam Toole

Kimberley Miinimbi
Bezoek onze
Operatie Kimberley Miinimbi
website voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: