Mijn broer Stephen

1 september 2012

Mijn broer Stephen

DOOR CAPTAIN PAUL WATSON

Stephen Watson. Photo: Paul Everest/London Community NewsStephen Watson.
Foto: Paul Everest/Londen Community News

Mijn broer Stephen Michael Watson is op 29 augustus overleden; in hetzelfde ziekenhuis in St. Stephen (New Brunswick) waar hij in 1958 is geboren. Dit is ook hetzelfde ziekenhuis als waar onze moeder Annamarie in 1964 is overleden. Mijn broer was de vijfde van de zeven kinderen, en de eerste die is komen te overlijden.

Van ons zeven was hij het meest geliefd, het vriendelijkst en ook het meest getalenteerd. Zijn kunstwerken zijn origineel, uniek, levendig en intuitief verbonden met onze planeet en de tegenstellingen tussen de mensheid en de schoonheid van deze (water)wereld vanwaar wij deel uit mogen maken.

Als kleinzoon van de grote Deens-Canadese kunstenaar Otto Larsen Sumner heeft hij als enige van ons allen het gevoel en de kunde gehad om zijn fantasiëen op het doek om te zetten. In al die tijd dat hij hiermee bezig is geweest is hij nooit geinteresseerd geweest om zijn werk commercieel te maken. Hij heeft ervoor gezorgd dat deze altijd voor de ‘gemiddelde’ mens beschikbaar zijn geweest, en heeft zijn werken gedoneerd aan ontwikkelingsorganisaties waaronder een aantal aan Sea Shepherd.

Stephen heeft jarenlang in de voedselindustrie gewerkt als inkoper, en wat hij heeft gezien en geleerd heeft hem ervan overtuigd om biologisch te eten en veganist te worden.

Mijn broer heeft altijd achter Sea Shepherd gestaan, en heeft jarenlang evenementen georganiseerd om geld hiervoor in te zamelen. Zijn oudste zoon Shawn was op zijn 14e een van de eerste crewleden van de Sea Shepherd II gedurende onze drijfnet-campagnes. Zijn jongste dochter Hillary zal binnenkort de crew van de Steve Irwin versterken. Stephen heeft zelf deelgenomen in een belangrijke, juridische actie van Sea Shepherd, waarbij hij van grote invloed was op het succes hiervan.

De moed van Stephen met het oog op zijn eigen sterfelijkheid is inspirerend geweest. Hij was altijd positief en hoopvol en sprak enthousiast over de kunstexpositie voor de komende zomer in Londen en de ideeën die hij had voor de schilderijen.

Recentelijk, in juni, heeft Stephen nog een Sea Shepherd evenement georganiseerd in Londen (Ontario) welke hij maandenlang heeft voorbereid. Ik keek er destijds naar uit om hem en veel van mijn familieleden terug te zien, maar Duitsland weigerde om mij hierheen te laten gaan. We hadden ook een verzoek ingediend bij de Duitse minister van justitie om hem in juli te zien, nadat er een hersentumor bij hem was vastgesteld, maar blijkbaar had ze meer sympathie voor de onzinnige beschuldigingen van genadeloze haaienvinnenstropers uit Costa Rica. Gelukkig snapte Stephen de situatie, en toen ik Duitsland verliet vroeg hij maar één ding aan me, en dat is of ik zijn as mee zou willen nemen naar Antartica indien hij de volgende campagne niet meer zou halen.

En dat zal ik zeker doen.

Vanuit mijn huidige locatie leef ik mee met Stephen’s vrouw Renee, zijn dochters Lea en Hillary en zijn zonen Shawn en Garrett. Zij waren, samen met mijn zussen Sharyn en Rosemarie bij hem toen hij ons verliet. Ze hebben een wake voor hem gehouden met uitzicht op de St. Croix rivier, waar de grote Fundy stroming overgaat in de eindeloze zee. Die zee vol leven waar Stephen zo van hield, en welke hij vereerde met zijn kunstwerken.

Mijn broer was een strijder, met zijn kunst als wapens. Ik ben altijd trots geweest op hem, en zal altijd van hem blijven houden, net als de liefde van ons beiden voor de natuur en al diens levende schatten.

De man die is geboren en gestorven in St. Stephen was op vele manieren op zich een beschermheilige. Zowel als een zachtaardige liefhebber van dieren, het milieu, schoonheid en creativiteit, alswel als liefhebbende echtgenoot, gedreven vader en loyale broer.

We zullen hem voor altijd missen.

"Humpbacks" door Stephen Watson

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: