Sta even stil bij de grijze dolfijn aan de vooravond van het jaarlijkse bloedbad

31 augustus 2012

Sta even stil bij de grijze dolfijn aan de vooravond van het jaarlijkse bloedbad

Commentaar door Erwin VermeulenRisso's Dolphins before the slaughter...Grijze dolfijnen voor...Dolphins

Op 1 september begint het jaarlijkse dolfijnenbloedbad in Taiji. Als ik terugdenk aan de tijd die ik doorbracht in Taiji, denk ik niet aan de onrechtvaardigheid van mijn opsluiting maar aan het onrecht dat de grijze dolfijnen wordt aangedaan.
Gedurende mijn meer dan 20 jaren op zee had ik er nog nooit één van dichtbij gezien. In Taiji zag ik ze elke week, en in sommige verschrikkelijke weken zelfs elke dag.

Verschrikkelijk omdat dit geen spelende dieren in het wild waren, op zoek naar voedsel of sociale interactie, maar doodsbange dieren op de vlucht. Tevergeefs op de vlucht, want hoe intelligent deze dolfijnen ook zijn, ze zijn niet opgewassen tegen 12 uiterst wendbare dieselboten die hen opjagen met een muur van geluid, gevormd door motorlawaai en mannen die met hamers op stalen buizen slaan. Ze worden een doolhof van natuurlijke rotsachtige inhammen langs de kust ingedreven totdat er geen uitweg meer is. De netten worden achter ze gesloten. Dit is de inham des doods, de dodelijke 'Cove'.

Men zegt wel "beauty is in the eye of the beholder", oftewel schoonheid is subjectief. Ikzelf vind de grijze dolfijn mooi, met zijn meloenvormige hoofd en getekende bleke lijf. Zelfs zonder snuit zie je een zweem van de misleidende dolfijnenglimlach. Als de drijfjacht voorbij is en de gestrande dolfijnen op een rijtje klaarliggen, komen de dolfijnenhandelaars naar deze met zeildoek bedekte slavenmarkt en selecteren, behalve op leeftijd, voornamelijk op schoonheid. Zeildoek wordt gebruikt om wat er gebeurt te verbergen voor de Sea Shepherd vrijwilligers bovenop de rots, de _Cove Guardians_ die zich inzetten voor de levens en het lot van deze dieren. Wij zijn de laatsten die deze dolfijnen zien voor hun dood of hun leven in slavernij. We mogen dan de laatste handelingen niet kunnen zien, horen kunnen we ze wel.

Als de slavendrijvers van de concentratiekampen voor zeezoogdieren een paar zieltjes hebben uitgezocht voor een slavenbestaan, veroordelen ze daarmee meteen de rest van de groep ter dood en de slachtpartij begint. We kunnen tot het bittere einde het spartelen van de staartvinnen in het water horen en hoe de dieren in paniek lucht blazen door hun spuitgaten. Vooral op een windstille dag volgt hierop een verschrikkelijke stilte. Het geluid van stilte kan oorverdovend zijn.

...and after....en na.

Denk niet dat dit een eervolle traditie of een eetcultuur is die we moeten respecteren. Neem niet zomaar aan dat dit arme visserslui zijn die proberen hun kostje bijeen te schrapen. Dit is slavenhandel.  Dit gaat over veel geld. Geld voor nieuwe dolfijnen, betaald door concentratiekampen voor dolfijnen overal ter wereld, omdat de meeste dolfijnen het nu eenmaal niet lang uithouden in gevangenschap.  Geld dat beschikbaar is omdat de bezoekers van deze zeecircussen betalen om de gevangen dolfijnen dwaze trucjes te zien doen in ruil voor voedsel. Als je plekken zoals Sea World (of dolfinarium Harderwijk - red.) bezoekt of meedoet met zwemexcursies met gevangen dolfijnen, dan hou je deze industrietak in leven en de slavenhandel in dolfijnen in stand.

De handel in levende dolfijnen maakt de slachtpartij in Taiji mogelijk en winstgevend.

Vorig jachtseizoen werden de dolfijnen gedood door een metalen stang in de buurt van hun ruggenmerg te steken...

Hierdoor raken ze verlamd, maar het doodt ze niet altijd. Elke dag van het bloedbad zagen we dolfijnen die naar hun laatste adem snakten, voortgesleept aan een touw om hun staartvin, op weg naar het slachthuis terwijl ze verdronken in hun eigen bloed.

Grijze dolfijnen zijn roofdieren aan de top van de voedselketen, ze leven van vissen, octopussen, pijlinktvissen en krill. Hoewel er geen schattingen zijn van hun aantal en daardoor ook niet bekend is in hoeverre hun soort bedreigd is, is het bekend dat ze voorkomen tussen 60 graden noorderbreedte en 60 graden zuiderbreedte en ze houden een dikke laag blubber in stand om warm te blijven in deze koude wateren. De combinatie van een roofdier dat én aan de top van de voedselketen staat én op zijn vet vertrouwt ter isolatie is een gevaarlijke. De giftige stoffen die we sinds de industriële revolutie in de lucht en in de waterwegen pompen, hopen zich op in het lichaamsvet. Hoe hoger een dier zich bevindt in de voedselketen, hoe langer het leeft en hoe hoger de concentratie van deze stoffen. Dit is de hoofdoorzaak van één van de in Taiji gepleegde misdaden. Het vlees van de dolfijnen wordt net als rundvlees gesneden, de blubber wordt gebakken, en beide eindigen in de schappen van de supermarkt en voorheen in lunchpakketten op scholen. Een regering die het toestaat dat zijn burgers vergiftigd worden, hetzij door onwetendheid, hetzij door ontkenning van de feiten, is misdadig.

Sea Shepherd oprichter Paul Watson, _Infinite Patience_ coordinator Scott West en alle _Cove Guardian_ vrijwilligers hebben beloofd om zich te houden aan de Japanse wet terwijl ze zich in Japan bevinden, maar desondanks interpreteren de autoriteiten de wet op hun eigen manier. De leugen van een slaventrainer, de onbekwaamheid van de politie en officier van justitie en een algemene gretigheid om iemand in Sea Shepherd kleding in hechtenis te krijgen, leidden uiteindelijk tot een uitzonderlijke en pijnlijke vrijspraak en het betalen van een vergoeding voor de ten onrechte gevangenneming. Deze vergoeding ging vervolgens regelrecht naar de _Cove Guardian_ campagne van dit jaar.

Alle vrijwilligers betalen hun eigen vervoer, maaltijden en verblijf, maar desondanks zijn er ook uitgaven voor bijv. huurauto's, benzine, radio's en andere communicatiemiddelen. Alle donaties zijn dus welkom!  Wees gerust, we zullen geen cent uitgeven in het stadje Taiji zelf.

Maar wat we het meeste nodig hebben is uw hulp! We hebben praktische, meelevende, dappere, toegewijde mensen nodig in Taiji zelf. Hoe meer hoe beter, want samen maken we het verschil! Niet alleen gaat het aantal gedode dolfijnen naar beneden, ook weten steeds meer mensen af van Taiji en de banden die het heeft met dolfinariums overal ter wereld. Door deze invloed en door plaatselijke druk zijn een aantal van deze dolfinariums in Europa en elders de deuren aan het sluiten. Zoals ook voor andere campagnes geldt; als we hun harten niet kunnen bereiken dan kunnen we nog steeds het geld uit hun zakken houden met onze protestacties. Als ze het woord 'mededogen' niet begrijpen, dan begrijpen ze misschien de taal van de economie wel.

Wilt u een _Cove Guardian_ worden? Mail ons op: coveguardian@seashepherd.org

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: