Costa Ricaanse regering riskeert ‘s eco-vriendelijke reputatie door haaienvinners te beschermen

16 augustus 2012

Costa Ricaanse regering riskeert 's lands eco-vriendelijke reputatie door haaienvinners te beschermen

Door kapitein Alex Cornelissen, operationeel directeur, Sea Shepherd Galápagos

Sea Shepherd Galapagos Director, Alex Cornelissen, inspects the seized catch of an illegal shark fishing operation in Galapagos National ParkSea Shepherd Galapagos directeur, Alex Cornelissen, inspecteert de in beslag genomen vangst van een illegale haaienvin onderneming in Galápagos National Park

De Costa Ricaanse overheid doet halfhartige pogingen om de illusie in stand te houden, dat zij zich bekommert om de Costa Ricaanse wateren. De arrestatie van kapitein Watson in Duitsland heeft tot forse kritiek op de regering van president Chinchilla geleid, voor deze duidelijk politiek gemotiveerde rechtszaak. Sindsdien worden in de Costa Ricaanse media verslagen gepubliceerd over kleinschalige haaiontvinningspraktijken, die zijn opgepakt. Hoewel dit een positieve ontwikkeling lijkt, is het in werkelijkheid slechts een rookgordijn. De Costa Ricaanse regering doet helemaal niets om de illegale haaienvinners te stoppen in hun wateren. Het lijkt erop dat niet alleen Sea Shepherd hiervan overtuigd is, maar nu ook de media in eigen land, zoals blijkt uit dit onlangs verschenen artikel van de Costa Rican Times .

 

Helaas is dit de realiteit voor de rangers van Cocoseiland. Door buitenlandse vissersschepen wordt de haaienpopulatie grote schade aangedaan, in wat een beschermd zeegebied zou moeten zijn en Werelderfgoed heet te zijn. De rangers hebben beperkte middelen en kunnen onmogelijk alle schepen tegenhouden. Ze nemen het op tegen hele vissersvloten, zonder steun van hun regering of kustwacht. Sea Shepherd heeft in 2002 en wederom in 2012 aangeboden om te helpen met patrouilleren in het zeereservaat van Cocoseiland, maar onze hulp is niet welkom. Niet dat het moeilijk is om Cocoseiland te beschermen, het is eigenlijk zelfs één van de makkelijkste plaatsen ter wereld waarin de illegale visserij kan worden gestopt. Dit kan op zeer efficiënte manier en met minimale kosten worden gedaan. Het is duidelijk dat we een verschil kunnen maken, zoals we al jaren doen in de Galápagos, maar het lijkt erop dat een dergelijke mate van controle niet te rijmen is met het smeergeld dat de Costa Ricaanse overheid ontvangt van de haaienvinners.

De Costa Ricaanse regering maakt de vorderingen die andere landen in het gebied hebben gemaakt belachelijk, door te blijven doen alsof zij het probleem van het ontvinnen van haaien onder controle hebben. De realiteit is dat de buitenlandse haaienvinnersvloten de Costa Ricaanse wateren beheersen en de regering van Chinchilla is niet van plan om er iets aan te doen.

An illegal Taiwanese shark finning operation near Costa Rican watersEen illegale Taiwanese haaiontvinningsoperatie nabij Costa Ricaanse wateren

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: