Plastic stranden

1 augustus 2012

Plastic stranden

Commentaar door Gary Stokes, Sea Shepherd Hong Kong

Nurdles are often mistaken for fish eggs and eaten by many birds and fish. Photo: Gary StokesPlastic bolletjes worden regelmatig aangezien voor viskuit en door vogels en vissen opgegeten.
Foto: Gary Stokes

Deze week zijn als gevolg van de nasleep van de tyfoon Vincent, de zwaarste tyfoon die Hong Kong in de afgelopen vijftien jaar teisterde, honderden plastic zakken van 25 kilo gevuld met plastic bolletjes aangespoeld op de stranden van Hong Kong. Deze plastic bolletjes zijn zogenaamde nurdles, een grondstof voor de plasticindustrie en zijn afkomstig van het bedrijf SINOPEC Petroleum Hainan. Tracey Read van de lokale milieugroep DB Green heeft de zakken woensdag 25 juli ontdekt en waarschuwde Sea Shepherd Hong Kong voor deze ramp. Tracey kwam net terug van de 5 Gyres Algalita expeditie, waarbij werd gezocht naar materiaal afkomstig van de tsunami in Japan en plasticvervuiling in de Stille Oceaan.

We hebben tot nu toe minimaal 250 zakken gevonden, waarvan ongeveer de helft hun dodelijke inhoud in het ecosysteem is kwijtgeraakt. Dit is vergelijkbaar met een lozing met ruwe olie. Elke zak bevat ongeveer 1 miljoen plastic bolletjes. De 250 zakken werden allemaal op ons plaatselijke strand gevonden. Wij hebben een oproep gedaan aan alle liefhebbers van de oceaan uit heel Hong Kong om hun plaatselijke strand te bezoeken en te controleren op de aanwezigheid van deze ‘dodelijke witte zakken’. Als ze iets vinden, moeten zij dit melden bij Sea Shepherd Hong Kong die met de lokale autoriteiten samenwerkt om de vervuiling op te ruimen.

Het grootste probleem is dat dit materiaal giftige en vervuilende stoffen opneemt, waardoor de bolletjes een geelbruine kleur krijgen. Hoe donkerder de bolletjes zijn, des te giftiger ze zijn. Kleine vissen, vogels en zelfs grote diersoorten die hun voedsel uit het water filteren, zoals walvissen, walvishaaien en mantaroggen, eten deze bolletjes, omdat ze denken dat het viskuit is. Zodra ze de bolletjes opeten, raken de dieren vergiftigd en sterven ze uiteindelijk. Grotere vissen eten kleine vissen, waardoor de giftige stoffen steeds hoger in de voedselketen terecht komen, in vis en schaaldieren, en zo uiteindelijk ook in het voedsel op ons eigen bord.

Gary Stokes of Sea Shepherd Hong Kong and Tracey Read of DB Green with sacks of plastic pellets found on the Hong Kong coastline. Photo: Gary StokesGary Stokes van Sea Shepherd Hong Kong en Tracey Read van DB Green met zakken plastic bolletjes, gevonden aan de kust van Hong Kong.
Foto: Gary Stokes

Nadat contact was opgenomen met de lokale autoriteiten in Hong Kong (FEHD, Marine, EPD en het lokale management van HKR), werden de gevonden volle zakken veilig afgevoerd. De losse bolletjes hebben zich langs de kust verspreid. De schoonmaakactie is inmiddels begonnen, maar helaas zullen veel bolletjes in het ecosysteem achterblijven.

Kapitein Charles Moore PhD, een deskundige op het gebied van plastic en schrijver van het boek Plastic Ocean, heeft commentaar gegeven op de vervuiling in Hong Kong…

“Het gaat om de zwaarste vervuiling met plastic bolletjes ooit. Het is in Californië verboden om plastic bolletjes te lozen en de boetes die hierop staan lopen in de honderdduizenden dollars.” – Kapitein Charles Moore PhD

SINOPEC heeft gisteren het topmanagement naar het gebied gestuurd om Sea Shepherd Hong Kong te ontmoeten en om de stranden te inspecteren. Zij hebben de serienummers van de zakken meegenomen, zodat ze kunnen nagaan bij welk bedrijf deze zakken waren ten tijde van de tyfoon.

De havenmeester van Hong Kong heeft bevestigd, dat ten zuiden van Lamma Eiland drie containers van ongeveer 12 meter overboord zijn geslagen. Deze containers zijn inmiddels teruggevonden en opgeslagen in Tsing Yi. Van twee van de containers waren de deuren open. Wij hebben de havenmeester gevraagd om deze containers te mogen inspecteren om te onderzoeken hoeveel zakken er in de oceaan terecht kunnen zijn gekomen. Ook hebben wij gevraagd om de kapitein te mogen spreken, om na te gaan of de containers vol waren ten tijde van het overboord slaan. Meer details zullen bekend worden na het onderzoek.

Er worden inmiddels ook op andere stranden in Hong Kong zakken aangetroffen. Meer informatie volgt. 

editorial_120731_1_1_PB1Nurdles (plastic bolletjes als grondstof in de plasticindustrie)
Foto: Gary Stokes
editorial_120731_1_3_PB3De geweldige dames van de lokale schoonmaakploeg.
Foto: Gary Stokes
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: