Koreaanse walvisjacht

7 juli 2012

Koreaanse walvisjacht

Mother and calf Minke Whales hauled aboard the Nisshin Maru. Photo: Australian CustomsMoeder en kalf dwergvinvis worden aan boord van de Nisshin Maru getrokken.
Foto: Australische douane

Zuid-Korea is een land van tegenstellingen als het gaat om het vermoorden van walvissen. Jarenlang heeft Korea Japan bekritiseerd om het gebruik van de wetenschap als excuus voor commerciële walvisjacht.

Maar deze week, bij de bijeenkomst van de Internationale Walviscommissie (IWC) in Panama, heeft Zuid-Korea aangekondigd dat ze een wetenschappelijk onderzoeksproject willen starten. Zij beredeneren, dat als Japan weg kan komen met het voor de gek houden van de hele wereld, dat zij dat ook kunnen. Het verschil is dat Korea eerlijk en open zegt dat de walvisjacht voor wetenschappelijk onderzoek een vals excuus is voor commerciële walvisjacht. Maar als dit excuus werkt voor Japan zal het ook voor Korea werken.

Zuid-Korea heeft haar eigen sluwe manier om walvissen te doden. Al jaren staat zij toe, dat Koreaanse vissers walvissen, die per ongeluk in hun vissersnetten zijn terechtgekomen, “oogsten”. Resultaat hiervan is dat het aantal walvissen, dat per ongeluk gevangen wordt in vissersnetten in Zuid-Korea, het aantal walvissen dat in de rest van de wereld in vissersnetten wordt gevangen overschrijdt.

De Zuid-Koreaanse vissers zeggen dat ze het aantal walvissen moeten verminderen, omdat de dwergvinvissen al “hun” vis opeten. Dwergvinvissen eten voornamelijk krill en hele kleine vissen en ze zijn onderdeel van een complex ecosysteem, dat in harmonie is met andere soorten. Menselijke vissers zijn daarentegen met zwaar geschut, technologie en buitensporige behoeften de vissoorten aan het uitputten. En net als andere vissers overal ter wereld gebruiken zij andere diersoorten als zondebok voor hun eigen hebzucht.

Wat kan Sea Shepherd doen ?

Op dit moment heeft Korea simpelweg kennisgegeven van hun plannen om hun zogenaamd wetenschappelijk onderzoeksprogramma uit te voeren. Waarschijnlijk zullen ze komend jaar nog niet gaan beginnen met het doden van walvissen en het jaar daarop ook nog niet. Dit geeft ons voldoende tijd om een strategie voor te bereiden om hen te confronteren.

Dit zal niet zo gemakkelijk zijn. Waar de Japanse walvisjagers zich richten op walvissen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, willen de Koreanen hun slachtoffers maken in de Koreaanse wateren. Dit is geen onbekend terrein voor Sea Shepherd. We hebben Noorse, IJslandse, Canadese, Amerikaanse, Russische en Faeröerse walvisjagers in hun eigen territoriale wateren geconfronteerd. Het is doorgaans meer controversieel en meer confronterend, maar het is wel effectief geweest.

Ons eerste doel, voordat we naar de Japanse Zee gaan, is een einde maken aan de illegale walvisjachtactiviteiten van de Japanse walvisvloot in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. In de tussentijd heroverweegt Zuid-Korea misschien de toetreding tot de club van walvismoordenaars, door internationale en binnenlandse druk.

Dat kunnen we alleen maar hopen.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: