De zeeleeuwen zijn het probleem niet op de Columbia rivier!

12 juni 2012

De zeeleeuwen zijn het probleem niet op de Columbia rivier!

Commentaar door Sandy McElhaney

Sea Lions in Astoria, Oregon. Photo: Kimber HamiltonZeeleeuwen in Astoria, Oregon
Foto: Kimber Hamilton

Op 3 april 2012 zijn Oregon en Washington begonnen met de jaarlijkse slachting van Californische zeeleeuwen, die leven bij de Columbia rivier. Overheidsmedewerkers brandmerken de zeezoogdieren met gloeiend hete ijzers, beschieten hen met rubberen kogels en vermoorden hen met dodelijke injecties – dit alles omdat de zeeleeuwen schuldig zouden zijn aan het eten van de ‘bedreigde’ zalm. Hoewel deze handelingen gruwelijk zijn, worden ze toegestaan en ondersteund door de National Marine Fisheries Service. Sinds het begin van de slachting, in 2008, zijn er minstens 39 zeeleeuwen gedood en zijn er 11 gevangen genomen.

De zalmvisserij is big business op de Columbia rivier. Zeeleeuwen worden gemarteld en gedood, omdat ze nauwelijks meer dan 1 procent van de jaarlijkse aantallen zalm opeten. Daarentegen wordt visserij door tribale stammen en door commerciële en recreatieve vissers aangemoedigd, terwijl zij rond 17 procent van de bedreigde vissoort vangen. Sportvissers hebben al vaker geklaagd dat zeeleeuwen hen beconcurreren bij de zalmvangst. Hun oplossing is om zich te ontdoen van de zeeleeuwen. Hierbij krijgen ze de volledige steun van locale politici en van de federale overheid.

De afname van de hoeveelheid zalm in de Columbia rivier is terug te voeren naar de bouw van de kolossale Bonneville sluis en dam. Sinds 1938 levert deze dam elektriciteit, waarbij hij de natuurlijke migratieroute van de zalm vernietigt. Tel daar de overbevissing en introductie van uitheemse vissoorten die zalm eten bij op en het is eenvoudig te begrijpen, dat de mens de echte jager van de Columbia rivier is – NIET de zeeleeuwen.

Sea Lions in Astoria, Oregon. Photo: Kimber HamiltonZeeleeuwen in Astoria, Oregon.
Foto: Kimber Hamilton

In het besef dat het echte probleem van de Columbia rivier niets te maken heeft met de zeeleeuwen, is Sea Shepherd Conservation Society in april begonnen met de actie Dam Guardians. Vrijwilligers stonden als Dam Guardians op de oevers van de Columbia, vlakbij de Bonneville Dam en ook bij de haven van Astoria. We zijn getuige geweest van gruwelijkheden die overal in de Verenigde Staten als misdadige handelingen zouden worden gezien, behalve hier. We hebben gezien hoe dieren geschopt werden en hoe ze gestoken werden met stokken. We hebben herhaaldelijk rook uit de kooien zien komen als gloeiende ijzers in de huid van eerder nog onbeschadigde dieren werden gezet. De zeeleeuwen worden verder nog gepijnigd met volgzendertjes en labels die hun vinnen doorboren. Tragisch genoeg hebben we ook gezien dat zeeleeuwen in kooien werden gevangen en naar een boothuis werden gesleept, waar de dood op hen wachtte.

Onlangs ging Scott West, campagneleider van Sea Shepherd’s Dam Guardians, samen met lerares Angela Casey uit San Francisco naar het kantoor van John Kitzhaber, gouverneur van de staat Oregon, om hem honderden brieven en tekeningen van basisschoolleerlingen te overhandigen, waarin de kinderen vragen een einde aan de slachting te maken. De gouverneur was onbereikbaar voor bezoek. Hij geeft clementie aan een veroordeelde moordenaar, maar negeert de pleidooien van bezorgde kinderen en volwassen die niets anders willen dan zeezoogdieren van een zinloze dood redden.

De Humane Society uit de Verenigde Staten vecht in de rechtbank om een einde te maken aan deze belachelijke zeeleeuwenslachting. Tot die tijd zal Sea Shepherd op de oevers van de Columbia staan getuigen en rapporteren aan de rest van de wereld. Wil jij ons helpen? Zeeleeuwen zijn niet het probleem bij de Columbia. Het probleem zijn die verdomde dam en zij die denken dat mensen het exclusieve recht hebben op zalmvisserij.

Neem contact op met de gouverneurs van Oregon en Washington om ze te vragen te stoppen met het doden van zeeleeuwen:

John Kitzhaber, Gouverneur van Oregon
telefoon: (503) 378-4582
e-mail: http://governor.oregon.gov/Gov/contact.shtml
facebook: https://www.facebook.com/johnkitzhaber
twitter: @govkitz

Chris Gregoire, Gouverneur van Washington:
telefoon: (360) 902-4111
e-mail: http://www.governor.wa.gov/contact/
facebook: https://www.facebook.com/govgregoire
twitter: @govgregoiretwitter: @govkitz

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: