Het Beschamende Geheim van Namibië

5 juni 2012

Het Beschamende Geheim van Namibië

Door Rosie Kunneke, Nikki Botha en Dinielle Stöckigt (Sea Shepherds uit Zuid-Afrika en leden van het Operatie Desert Seal team)

Sea Shepherd representatives with Namibian Ombudsman, John Walters (L)Vertegenwoordigers Sea Shepherd met ombudsman van Namibië, John Walters (L)

Het is elk jaar hetzelfde hartverscheurende verhaal. In de maanden juni en juli krijgt de wreedste zeehondenslacht ter wereld in Namibië vrij spel. De lokale autoriteiten geven groen licht voor het bij elkaar drijven en op gruwelijke wijze afslachten van soms wel 90.000 zeehondenbaby’s. De stress en verwarring, die de zeehondenkolonie ondervindt van de groep met knuppels zwaaiende mannen, is voor een normaal mens al bijna niet voor te stellen. En dan moet het ergste nog komen. Pups, die nog moeten groeien van hun moeders zoete melk, worden genadeloos op hun hoofd en lijf geslagen. Daarna worden ze, dood of levend, met messen gestoken en open gesneden, terwijl de moedermelk uit hun mond en neus loopt en al het vrijgekomen bloed uit hun kleine kronkelende lijfjes stroomt. De wanhopige moeders roepen tevergeefs om hun dode en gewonde pups. Vervolgens worden tussen de 6.000 en 7.000 mannelijke zeehonden, ook wel stieren genoemd, met een pistool door het hoofd geschoten. Maar hun pijn is van korte duur vergeleken met die van de baby’s uit de kolonie. De vergunninghouders, die hun vergunning gewoon krijgen van de overheid, verklaren de zeehonden te doden uit winstoogpunt. De overheid beweert echter, dat het gaat om indamming van de populatie, omdat de zeehonden teveel vis zouden eten. Daarnaast zou de zeehondenbontindustrie voorzien in werkgelegenheid.

De vergunningen voor het ruimen van de Kaapse pelsrob worden afgegeven door het Ministerie van Visserij en Mariene Hulpbronnen, onder leiding van Bernard Esau. Het ministerie beweert, dat het doden plaatsvindt om redenen van natuurbehoud (d.w.z. een ruiming), terwijl het voor de tegenstanders allang duidelijk is dat het hier gaat om een oogst, gezien het financiële gewin van de moord. Helaas ziet de Namibische regering niet in, dat de verhoogde visquota misschien wel iets te maken hebben met de teruglopende visvoorraad. Er wordt nu handig gebruik gemaakt van de zeehonden als zondebok, door te beweren zij alle vis opeten.

Het doden van de Zuid-Afrikaanse pelsrob is barbaars en enkel gebaseerd op hebzucht en ijdelheid. De botten worden verwerkt in sieraden en van de huid worden schoenen en andere lederen luxeproducten gemaakt. Hoewel de regering van Namibië beweert dat geen enkel deel van de zeehond verloren gaat, verdient het land ongeveer 120.000 dollar met deze industrie, terwijl een bontverkoper genaamd Hatem Yavuz lachend naar de bank loopt met een inkomen van 3,25 miljoen dollar, afkomstig uit de verkoop van zeehondenvel. In 2008 ondertekende deze bonthandelaar namelijk een exclusief contract met de overheid van Namibië voor de verkoop van al het zeehondenbont. Dit contract blijkt geldig te zijn tot 2019. Yavuz woont in Australië en zijn verwerkingsbedrijf is gevestigd in Turkije. Volgens het Australische televisienetwerk Channel 7 heeft Yavuz wereldwijd 60% van de zeehondenbonthandel in handen. Omdat Turkije geen deel uitmaakt van de Europese Unie (waarvan de leden een verbod hebben op de import en export van zeehondenproducten), worden de huiden verzonden vanuit Namibië naar Turkije, waar ze worden verwerkt en verkocht aan landen als China en Rusland.

Cape Fur seals gathered at the Cape Cross ReserveKaapse pelsrobben verzamelen zich bij Cape Cross Reserve

Naast Yavuz zijn er nog drie invloedrijke rechthebbenden, die financieel profiteren van de zeehondenjacht. Dit in tegenstelling tot een minder fortuinlijke en kleine groep van nog geen honderd Namibiërs, die voor een schijntje het vuile en ongetwijfeld traumatiserende werk mogen opknappen en zeehondenpups dood moeten knuppelen. Het ministerie heeft dit jaar de ‘killing rights’ verdubbeld van drie naar zes. Dit tot grote ergernis van de drie oorspronkelijke rechthebbenden, die beweren dat er niet genoeg zeehonden zijn om in de zakelijke behoefte van alle eigenaren te voorzien.

Bovenop de stijging van het aantal rechthebbenden, wordt er dit jaar ook een grotere quota voor de zeehondenslacht verwacht. Esau heeft openlijk verklaard dat het slachten door zal gaan, ondanks het feit dat de Namibische ombudsman in 2011, na een ontmoeting met belanghebbenden (waaronder Sea Shepherd), heeft beloofd de rechtmatigheid van deze slacht te onderzoeken en de bevindingen dit jaar, voor aanvang van de ruiming, te publiceren.

De stranden van Namibië zijn doordrenkt van bloed, verzuurd van verspilde melk en bevolkt met de geest van afgeslachte dieren. Maar het Afrikaanse land doet zijn uiterste best om dit te verbergen voor de miljoenen toeristen die deze plek elk jaar bezoeken. Het bloedbad vindt namelijk plaats in de vroege ochtenduren, voordat het gebied is opengesteld voor toeristen. Onafhankelijke rapporten hebben aangetoond, dat compassievol ecotoerisme tussen de drie- en vijfhonderd keer meer winstgevend is dan de wrede handel in dode zeehonden.

In 2011 waagde Sea Shepherd zich in de killing fields van Namibië en de resultaten van Operatie Desert Seal onthulden het gruwelijke geheim van Namibië aan een veel groter en wereldwijd publiek. De Namibische wetten schrijven voor, dat het filmen van de zeehondenslacht illegaal is. Deze belachelijke wetten worden gezien als een wanhopige poging om deze afschuwelijke misdaad tegen de natuur verborgen te houden.

Sea Shepherd zal zich blijven inzetten voor de Kaapse pelsrobben van Namibië en niet opgeven voor zij ongehinderd kunnen leven in een land, dat verder zo adembenemend mooi is.

Cape Fur seal with pup at the Cape Cross ReserveKaapse pelsrob met pup bij Cape Cross Reserve

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: