De wet prevaleert boven rechtvaardigheid in Duitsland

30 mei 2012

De wet prevaleert boven rechtvaardigheid in Duitsland

 

Commentaar door Kapitein Paul Watson

Captain Paul Watson in Antarctica during the most recent Antarctic Whale Defense Campaign, Operation Divine Wind, which successfully saved 768 whales from a horrific death.  Photo:  Billy DangerIk blijf een gevangene in Duitsland in een zaak die hoogst ongebruikelijk, omstreden en internationaal is geworden.

Op 13 mei 2012 werd ik op de luchthaven van Frankfurt in Duitsland gearresteerd, omdat Costa Rica in oktober 2011 een verzoek voor mijn arrestatie en uitlevering had afgegeven, voor een incident dat in 2002 had plaatsgevonden.

Dat incident betrof een confrontatie tussen de bemanning van Sea Shepherd en een stroperijboot, die we betrapten op het ontvinnen van haaien in de Guatemalteekse wateren. We kregen toestemming van de regering van Guatemala om in te grijpen, om het doden van de haaien te stoppen. Geen enkele persoon raakte gewond en er was geen schade aan eigendommen, maar de Costa Ricaanse stropers beschuldigden ons ervan dat wij hun levens in gevaar brachten.

En 10 jaar later zie ik mezelf gearresteerd in Duitsland vanwege deze aanklacht.

Nog merkwaardiger is dat ik tussen oktober 2011 en heden veel heb gereisd, ook naar Europa, en daarbij niet gearresteerd ben. Dat kwam omdat Interpol het uitleveringsbevel had afgewezen, als zijnde politiek gemotiveerd. Maar om onverklaarbare redenen had Duitsland het bevelschrift, ondanks de afwijzing van Interpol, niet naast zich neer gelegd.

Duitsland heeft geen uitleveringsverdrag met Costa Rica, maar houdt vol dat ze kunnen uitleveren aan Costa Rica, mochten ze daartoe besluiten.

Is het toeval, dat Japan in oktober 2011 een civiele procedure tegen Sea Shepherd is gestart, toen zij 30 miljoen dollar uit het Tsunami Earthquake Relief Fund toegekend kregen om te gebruiken voor bescherming van de Japanse walvisvloot tegen Sea Shepherd Conservation Society?

Is het toeval, dat de Costa Ricaanse president Chinchilla in december 2011 een bezoek aan de minister president van Japan bracht?

Het is wel toeval, dat president Chinchilla 10 dagen na mijn arrestatie Duitsland bezocht, omdat ze op geen enkele manier kon weten dat ik gearresteerd zou worden. Bovendien bracht mijn arrestatie haar juist problemen en verwarring, die ze liever niet gehad zou hebben tijdens haar bezoek aan Duitsland.

Het was ongebruikelijk, dat ik toestemming kreeg om op borg vrij te komen, in een land dat deze voorziening niet heeft voor gevangen die op uitlevering wachten.

Het was ongebruikelijk, dat de Costa Ricaanse minister van Buitenlandse Zaken om een ontmoeting met mij heeft gevraagd, gedurende zijn bezoek aan Duitsland met de president van Costa Rica.

Het was ongebruikelijk, dat de president van Costa Rica een openbare verklaring heeft afgelegd, dat ik in Costa Rica een eerlijk proces zou krijgen. Deze verklaring alleen al suggereert dat er vermoedens zijn dat ik geen eerlijk proces in Costa Rica zou krijgen.

Ik geloof, dat ik onschuldig bevonden zou worden, als ons de gelegenheid wordt gegeven onze documentatie, bewijsmateriaal en getuigen in een Costa Ricaanse rechtbank te presenteren.

Ik heb de Costa Ricaanse minster van Buitenlandse Zaken verteld, dat ik vrijwillig met mijn juridische team naar Costa Rica zou terugkeren, als er een procesdatum was vastgesteld. Maar ik denk, dat het oneerlijk zou zijn om mij gevangen te nemen in Costa Rica, totdat er een procesdatum wordt vastgesteld, omdat dat maanden zo niet jaren kan duren.

Ook heb ik de Costa Ricaanse minister van Buitenlandse Zaken verteld, dat Sea Shepherd wil samenwerken met Costa Rica om haaien te beschermen en om het Cocos Island National Park Marine Reserve te beschermen.

Ik denk niet dat Duitsland of Costa Rica de internationale reactie ter ondersteuning van mijn positie verwacht hadden. Tientallen demonstraties voor de Duitse ambassades over de hele wereld, 400 demonstranten in Berlijn om de Costa Ricaanse president te begroeten, een verklaring van de president van de Braziliaanse senaat vragend om mijn vrijlating, verklaringen van beroemdheden wereldwijd, steun van het Europees Parlement, bedreigingen om het toerisme naar Costa Rica te boycotten.

Ons juridische team heeft een voorstel ingediend om de aanklachten wegens fouten in het arrestatiebevel te seponeren.

Indien het voorstel niet wordt aangenomen, heeft Costa Rica 90 dagen om het dossier van het uitleveringsverzoek aan de Duitse autoriteiten te verstrekken.

Het is dus mogelijk dat ik over een paar dagen, een paar weken of 3 maanden vrij ben om Duitsland te verlaten. Of, als we de zaak verliezen, word ik onder dwang uitgeleverd worden aan Costa Rica OF als ik de zaak verlies, kan de Duitse regering politiek ingrijpen om uitlevering te voorkomen.

Al met al lijkt het een enorme moeite om te doorstaan, alleen omdat een paar haaienstropers, die niet gewond raakten noch hun bezittingen beschadigd zagen, een aanklacht indienden.

Ondertussen is nooit iets gebeurd met de kapitein van de Shonan Maru 2 voor de vernieling van de Ady Gil, met een waarde van 1,5 miljoen dollar, en voor het bijna doden van 8 mensen en het verwonden van een van hen. Er is geen uitleveringsbevel voor hem, geen arrestatiebevel – niets!

Waarom?

Omdat de wet er is om degenen te beschermen die van de exploitatie van de oceanen profiteren en niet voor degenen die werken om de oceanen te beschermen.

Wat er ook gebeurt, het onbetwistbare positieve resultaat van dit hele incident is de wereldwijde aandacht die wordt gericht op het ontvinnen van haaien en het gruwelijke bloedbad van jaarlijks tientallen miljoenen haaien en voor wat?

Voor een kop soep!

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: