Pleiten voor ecologische rechtvaardigheid in de Stille Oceaan

25 mei 2012

Pleiten voor ecologische rechtvaardigheid in de Stille Oceaan

Commentaar door Sea Shepherd Galapagos

photo: Eric Chengfoto: Eric ChengNa een twee jaar durend pleidooi zijn we nu wellicht getuige van het begin van juridische transformatie op de Galapagos eilanden. Als onderdeel van een nationaal proces onderzoeken de nationale gerechtelijke autoriteiten van Ecuador niet alleen de oprichting van de eerste rechterlijke macht, gespecialiseerd in milieuzaken, maar ook diens vestiging op de Galapagos eilanden.

Indien gerealiseerd, zal de baanbrekende milieuautoriteit een voorbeeld zijn voor het verbeteren van de gerechtelijke respons in beschermde zeegebieden – een kwestie die door Sea Shepherd al sinds het begin van haar pleidooi voor justitiële specialisatie in milieurecht ter sprake is gebracht.

Na twee jaar heeft dit juridische project, dat gericht is op handhaving van de wetten voor zeebescherming in de rechtbank, bewezen hoe belangrijk de rol van het gerechtelijke systeem voor de bescherming van zeedieren zou kunnen zijn. We hebben geleerd dat er, om de wetgeving ter bescherming van de zee effectief toe te kunnen passen, zowel gespecialiseerde rechters als gespecialiseerde politieagenten en officieren van Justitie nodig zijn. Op dit moment zouden de Galapagos eilanden op het punt kunnen staan de eerste archipel aan deze zijde van de Stille Oceaan te worden, die een dergelijke gerechtelijke specialisatie installeert.

Gezien de resultaten van onze wetshandhavingprojecten, bekijken we momenteel de mogelijkheden om het juridische project ook in andere beschermde zeegebieden in de regio, zoals Cocoseiland in Costa Rica, te implementeren.

Voor Sea Shepherd Conservation Society is Cocoseiland altijd een gebied van zorg geweest, ook al is het beschermd. Wij geloven meer dan ooit dat Cocoseiland, als leefomgeving van haaien en andere soorten die naar de Galapagos migreren, zou kunnen profiteren van het justitiële ontwerp, dat hier ontwikkeld wordt, om de uitdagingen ter handhaving van milieuwetgeving in beschermde zeegebieden beter aan te pakken.

Aangezien ons uiteindelijke doel het bereiken van regionale doelstellingen is, hoopt Sea Shepherd al onze ervaring op dit gebied te delen; niet alleen op Cocoseiland, maar ook op Malpelo en Coíba. Als het gaat om de bescherming van haaien in de Stille Oceaan moeten we allemaal samenwerken om gemeenschappelijke doelen te verwezenlijken.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: