Een oproep vanuit Berlijn om onze oceanen te beschermen

23 mei 2012

Een oproep vanuit Berlijn om onze oceanen te beschermen

Commentaar door Kapitein Paul Watson

Wat een dag!

Captain Watson joins Sea Shepherd supporters in Berlin. Photo: Jan HolsteKapitein Watson met Sea Shepherd supporters in Berlijn. Foto: Jan HolsteNa slechts een paar uur slaap namen Scott West en ik om half vijf in de ochtend een taxi naar vliegveld Frankfurt en stopten onderweg voor mijn eerste melding van de dag bij het politiebureau van Frankfurt. We namen de vlucht van half acht naar Berlijn, waar we Jean en Ulrike van Sea Shepherd Berlijn ontmoetten. Vandaar werden we rechtstreeks naar het Plein van de Overwinningszuil gereden, waar de president van Costa Rica, Laura Chinchilla Miranda, rond die tijd langs zou komen.

Toen we arriveerden waren er al zo’n honderd mensen aanwezig en niet veel later reed de president van Costa Rica voorbij, op weg naar de stad. We trokken duidelijk haar aandacht. We wisten dat ze terug zou komen voor haar vergadering met de Duitse regering in slot Bellevue, de residentie van de Duitse bondspresident. Terwijl we aan het wachten waren arriveerden honderden mensen, die allemaal een Sea Shepherd shirt droegen, uit Hamburg, München en Bremerhaven, Keulen en anderen uit Australië, Nederland, en zelfs uit Costa Rica.

Tegen de tijd dat president Chinchilla Miranda terugkwam met haar politie-escorte, waren er zo’n vierhonderd Sea Shepherd supporters aanwezig. Er waren eveneens ongeveer een dozijn Berlijnse politieofficieren aanwezig, die ook erg ondersteunend waren. Er was geen twijfel dat Sea Shepherd Berlijn goed was vertegenwoordigd en het werd duidelijk gemaakt aan de president dat ons draagvlak sterk is.

De hele dag bleven berichten binnenkomen over demonstraties door Sea Shepherd voor de Duitse ambassades en consulaten in Hong Kong, Australië, Canada, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Frankrijk, Spanje, Brazilië, Costa Rica en uit vele andere landen. In Parijs vond het protest plaats bij de Eiffeltoren.

The Jolly Roger flies proudly above the Victory Statue Plaza in Berlin. Photo: Jan HolsteDe Jolly Roger waait trots boven het Plein van de Overwinningszuil. Foto: Jan Holste

De demonstraties waren georganiseerd om op te roepen tot mijn vrijlating en om een boodschap naar Duitsland te sturen om het uitleveringsverzoek te laten vallen. Dit uitleveringsverzoek is door Interpol reeds eerder afgewezen omdat het politiekgemotiveerd was. De demonstraties hadden echter nog een andere reden: Mijn arrestatie op grond van het verstoren van haaienstroperij praktijken in Centraal-Amerika tien jaar geleden, gaf Sea Shepherd Conservation Society een geweldige kans om de focus te verleggen naar de internationale zwendel en criminaliteit van haaienontvinning. Dit is de brutale en meedogenloze slachting van tientallen miljoenen haaien wereldwijd, om te leveren aan een paar Aziatische landen die per se haaienvinnensoep willen eten.

Het was een goede kans om de aandacht te vestigen op Dr. Giam Choo Hoo uit Singapore, het beruchte lid van Verenigde Naties commissie CITES (Conventie van Internationale Handel in Bedreigde Planten en Dieren), die werkt voor de haaiontvinnigsindustrie en die heeft bijgedragen aan het blokkeren van de bescherming van bedreigde haaiensoorten. Het was een kans de aandacht te vestigen op de ongelooflijke slachting van haaien in Centraal en Latijns Amerika, en de onverzadigbare vraag naar haaienvinnen in Azië.

Het was ook een kans om de aandacht te vestigen op onze komende zomercampagne in de Stille Oceaan, om de haaienontvinning te onderzoeken. En het was ook een kans om Costa Rica hulp en steun aan te bieden bij het verdedigen en beschermen van het prachtige unieke mariene ecosysteem rond het door Costa Rica gekoesterde Cocoseiland.

Hoewel ik voor één dag een Berlijner was, moest ik de enorme menigte van gepassioneerde Duitse Sea Shepherd activisten achterlaten om naar Frankfurt terug te gaan, om me vóór vijf uur te melden bij de politie. Onder de voorwaarden van mijn vrijlating moet ik me tweemaal per dag melden bij het politiebureau van Frankfurt, een keer vóór elf uur in de ochtend en weer een keer vóór vijf uur in de middag. Uiteraard mag ik Duitsland niet verlaten. Hoewel ik niet meer in de gevangenis zit, blijf ik een gevangene onder huisarrest. Het is verboden om Duitsland te verlaten tot het verzoek tot uitlevering is komen te vervallen of tot ik gedwongen word naar Costa Rica te gaan.

Sea Shepherd demonstrators in Berlin. Photo: Jan HolsteSea Shepherd demonstranten in Berlijn.
Foto: Jan Holste
Hoewel ik die avond in Frankfurt was en dus niet de bij de fondsenwerving ter ere van onze 35-ste verjaardag in Cannes aanwezig kon zijn, kon ik er via Skype toch een beetje bij zijn. Niet helemaal hetzelfde, maar toch beter dan niets. Het is altijd mijn beleid geweest het onverwachte te verwachten, en dan het onverwachte van dienst te laten zijn voor het doel. Dat is wat we nu doen en we maken van het ongemak van mijn beperkingen in Duitsland een campagne. Niet alleen om mijzelf te bevrijden van het uitleveringsverzoek, maar belangrijker: Om dit een campagne te laten zijn voor het redden van onze haaien en het verdedigen van onze oceanen.

In 1997 zat ik in een zelfde soort situatie in Nederland, waar ik 120 dagen werd vastgehouden vanwege een Noors verzoek om uitlevering. We waren toen in staat de aanhouding om te zetten in een campagne tegen de Noorse walvisjacht die veel publiciteit kreeg. We hebben nu een uitstekende gelegenheid om te profiteren van de huidige gang van zaken en het lot van de haaien van ‘s werelds oceanen aan te pakken. Het feit dat duizenden mensen wereldwijd oproepen tot actie voor mijn vrijheid, wordt zeer gewaardeerd en is ongelooflijk bemoedigend. Nog meer bemoedigend is de kans om reële mogelijkheden te verkennen voor praktijkgerichte bescherming van haaien in Costa Rica. En ook de kans om miljoenen mensen te bereiken met de belangrijke boodschap, dat haaien bedreigd worden en dat we alles moeten doen wat we kunnen om hen te verdedigen en te beschermen. Dankzij de bemoedigende steun van duizenden mensen over de hele wereld, kan ik de positieve kant zien van mijn gevangenschap hier in Duitsland. De stem van Sea Shepherd Conservation Society in de verdediging van de diversiteit van de levende soorten in onze oceanen klinkt elke dag sterker. Vandaag gaf me de gelegenheid om de collectiviteit in actie te zien en wat ik zag was een gepassioneerde, toegewijde en liefdevolle zorg voor onze oceanen en de prachtige wezens die wonen in de zilte diepten van de oceanen die ons leven in stand houden.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: