De zaak van de massamoord op de Faeröer Eilanden

11 mei 2012

De zaak van de massamoord op de Faeröer Eilanden

 

Commentaar door Kapitein Paul Watson

Photo: Peter HammarstedtFoto: Peter Hammarstedt

De Faeröers noemen hun massaslachting van grienden de ‘Grindadráp’. Als voormalig student taalwetenschappen vind ik dit heel verhelderend. Grindehval betekent griend in het Faeröers. In het Zweeds is het grindval; in het Noors grindhval; Deens grindehval; IJslands grindhvalur. In het Faeröers is het woord afgekort tot Grind, wat nog steeds griend betekent. Het is het woordje ‘dráp’ dat mijn aandacht trok.

Het Scandinavische woord ‘drap’ betekent letterlijk moord. Dråp, in het Zweeds, betekent moord, drap is Noors voor moord, drab is Deens voor moord, dráp is IJslands voor moord op een mens, en ook in het Faeröers betekent dráp moord. Drap is de wettelijke term voor moord in de Scandinavische landen. In een poging om hier omheen te draaien, zeggen sommige Faeröers dat het woord voor moord ‘mord’ is. Dit is niet het Scandinavische woord, maar is in feite afgeleid van het Germaanse woord ‘mord’, dat moord betekent. De Faeroërs gebruiken het woord als  “morð”.

Het klopt dat het woord ‘mord’ nu algemeen gebruikt wordt door de Faeröer, maar de wettelijke term voor moord is nog altijd ‘drap’. Uitzondering is Zweden, waar het woord ‘mord’ nu gebruikt wordt als het officiële woord voor moord, hoewel het woord dråp de juiste term is in alle oudere Zweedse wetboeken. Het woord dråp is nog steeds de juridische term voor doodslag in Zweden.

In IJsland en op de Faeröer Eilanden is het wettelijke woord voor doodslag ‘manndráp’. Het woord voor kindermoord is ‘barnadråp’

Links:

Moord (Noorse wetgeving) (Wikipedia)

Moord (Zweedse wetgeving) (Wikipedia)

Linguïstisch gezien betekent het woord Grindadráp dus letterlijk Griendenmoord. Het woord ‘hópdráp’ betekent genocide, het woord ‘oyðdráp’ betekent uitsterven enzovoort.

Vanuit mijn standpunt is dit een correcte beschrijving, omdat ik ervan overtuigd ben dat het opzettelijk doden van een walvis of dolfijn moord is. Walvissen en dolfijnen zijn zeer intelligente, sociaal complexe, zelfbewuste, gevoelige wezens. Er is voor mij geen enkele rechtvaardiging voor het afslachten van deze dieren en dus zie ik het als moord.

Wat men moet bedenken, is dat een eeuw geleden het opzettelijk doden van een Aboriginal niet gezien werd als moord en ook het doden van een Amerikaanse indiaan of een Afrikaanse slaaf was geen moord. De definitie van moord is dus niet statisch. Als een intelligente levensvorm op aarde zou landen en een mens opzettelijk de bezoeker zou doden, denk ik dat de meeste intelligente mensen dat als moord zouden zien.

We hebben ontdekt dat walvissen, dolfijnen, chimpansees, bonobo’s en zelfs olifanten een ver ontwikkeld brein hebben. Het zijn heel sociale, zelfbewuste wezens. Het is mijn overtuiging dat zij beschermd moeten worden. Zowel empatisch als logisch gezien, zouden we deze levende wezens wettelijke erkenning moeten geven. Linguïstisch gezien erkennen de Faeröers al dat het doden van grienden moord is, maar de empathie en logica zijn nog niet gelijk aan het taalgebruik.

Het is een feit dat het doden van walvissen niet nodig is voor het levensonderhoud van de Faeröers, niet eens als voedingsbron. In werkelijkheid is het vlees van grienden giftig, doordat het kwik en andere zware metalen als lood en PCB’s bevat. Als traditie en cultuur geaccepteerd worden als rechtvaardiging voor de moord op walvissen, dan kunnen de Solomon Eilanden argumenteren dat de traditie van koppensnellen van andere stammen ook gerechtvaardigd is.

Het zal een lange, moeilijke strijd zijn om de Faeröers ervan te overtuigen, dat grienden medeleven en wettelijke bescherming verdienen, maar elke belangrijke strijd voor rechten en erkenning is een lang, zwaar gevecht. De sleutel tot succes is doorzettingsvermogen en een onvermoeibaar, vastberaden en standvastig nastreven van het doel: Het beëindigen van de massamoord op grienden in de bloederige zeeën van de Faeröer Eilanden.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: