De Canadese zeehondenjacht

8 mei 2012

De Canadese zeehondenjacht

Commentaar door Sea Shepherd veteraanbemanningslid Shannon Mann

Canadian Seal Hunt

Al jaren is de Canadese zeehondenjacht een controversieel onderwerp onder milieu- en dierenwelzijnsorganisaties. Deze controverse komt voort uit het feit dat de baby zadelrobben worden doodgeknuppeld, soms zelfs levend gevild, voor hun vacht. Ik wil iedereen die van mening is dat dit een humane jacht is, uitnodigen om dit bloedbad met eigen ogen te gaan aanschouwen.

In 2008 deed Sea Shepherd dit vanaf de Farley Mowat. We volgden enkele weken de schepen die gebruikt werden voor de zeehondenjacht en we maakten videobeelden van volwassen mannen die jonge zeehondjes doodden. Ik zal niet ingaan op de bloederige details, maar de beelden die we verzamelden tonen vele overtredingen en gruwelijke wreedheden. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als er géén getuigen of camera’s bij zijn.

Na het bekijken van het bewijs van onze campagne, concludeerde het Europees Parlement, dat de jacht onmenselijk was en verbood de invoer van zeehondenproducten uit de commerciële zeehondenjacht.

Afgezien van de onmenselijke aard, blijft de “jacht” de Canadese belastingbetaler nog steeds geld kosten. Een paar jaar geleden verscheen er een artikel over deze gang van zaken in The National Post – één van de grootste kranten van Canada. Ook toen subsidieerden de Canadezen (bewust of onbewust) de jacht aanzienlijk. Na het Europese verbod daalden de prijzen van de pels drastisch, wat betekende dat er nog meer geld van de belastingbetaler werd besteed aan de financiering van de zeehondenjacht.

Ik bezocht onlangs de website van het ministerie van Visserij en Oceanen en ik was geschokt door de (mis)informatie die er werd gepresenteerd. Zij verklaren dat :

“Zeehonden zijn een waardevolle natuurlijke hulpbron en de zeehondenvangst is een economische steunpilaar voor tal van lokale gemeenschappen in Atlantisch Canada, Quebec en het noorden.”

We weten dat dit niet waar is. Zeehonden zijn bovendien geen groenten die moeten worden ‘geoogst’.

De website gaat verder met :

" De regering van Canada (GOC) heeft strenge, op wetenschap gebaseerde regelgeving, die regelmatig wordt herzien om een humane vangst te garanderen.”

Het is dan ook opmerkelijk dat het Europees Parlement achtte dat de jacht dusdanig onmenselijk is, dat zij de invoer van de vacht heeft verboden. Tal van onafhankelijke biologen en dierenartsen uit de hele wereld die zijn afgereisd om getuige te zijn van de jacht, kwamen tot dezelfde conclusie.

"De zeehondenvangst wordt nauwlettend gevolgd en is strak gereguleerd."”

Uit ervaring weten we dat dit gewoonweg lachwekkend is.

“Mensen die geloven dat zij getuige zijn geweest van een inbreuk op de Marine Mammal Regulations zouden alle relevante informatie onder de aandacht moeten brengen van hun lokale kantoor van het ministerie van Visserij en Oceanen Canada.”

Wat ze natuurlijk niet vermelden, is dat het eigenlijk ILLEGAAL is om getuige van deze jacht te zijn zonder vergunning. Veel succes om er een te krijgen en als je er een hebt, zullen ze je vertellen waar je heen moet en wanneer.

Dit is een uitstervende industrie, die een pijnlijke schaduw werpt op de meerderheid van de Canadezen. Laten we ons verenigen voor de zeehonden en opkomen tegen deze zinloze slachting en verspilling van belastinggeld.

Ben je het ermee eens?

 Teken deze petitie!

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: