Sea Shepherd Chili krijgt de kans een hulpbehoevende baby zeeleeuw te helpen

12 april 2012

Sea Shepherd Chili krijgt de kans een hulpbehoevende baby zeeleeuw te helpen te midden van een landelijke discussie over een voorgestelde zeeleeuwenruiming

Commentaar door Marco A. Garcia León, Sea Shepherd Chili

dsc_0056

8 April 2012 – De heftige golfslag bij de kust van Iquique bij Chili zorgde ervoor, dat een baby zeeleeuw van zijn moeder gescheiden werd en in een gebied met druk scheepsverkeer belandde. De baby zeeleeuw moest het opnemen tegen de beukende golven, de gevaarlijke schroeven van passerende boten en afval verspreid over het wateroppervlak, in zijn zoektocht naar de kust. Uitgeput en de verdrinking nabij, bereikte hij eindelijk de kust, om daar te worden aangevallen door honden.

Omar Pardo, eigenaar van een lokale winkel, belde onmiddellijk Sea Shepherd Chili. Niet lang daarna kwamen we aan op de locatie, om de hulpbehoevende baby zeeleeuw te helpen. Het personeel van de marine bood vriendelijk hun hulp aan waar nodig. We beoordeelden de zeeleeuw en waren opgelucht te zien dat hij alleen moe en hongerig was. De volgende stap was de baby zeeleeuw te laten zien, dat wij er waren om hem te helpen. We lieten hem aan onze aanwezigheid wennen en hij kon ons zo benaderen in zijn eigen tempo.

Met de hulp van het personeel van de marine brachten we de zeeleeuw naar het maritiem opvangcentrum in de stad. In de auto keek hij rustig naar onze ogen, leunde op onze armen en viel uiteindelijk in slaap. We realiseerden ons, dat hij een soort van comfort bij ons had gevonden en dat hij voelde dat we hem wilden helpen. Hij was in staat onze bedoelingen te begrijpen en dat we ons best wilden doen om hem tegen gevaren te beschermen.

We arriveerden bij het maritiem opvangcentrum en moesten onze kleine vriend wakker maken. We vertrouwden hem toe aan het toegewijde personeel, tot hij hersteld was en weer terug naar zijn familie kon. We verwachten dat we hem weer kunnen zien zwemmen in de zee, genietend van zijn vrijheid, zonder de dreiging van hen die het vangen van en jagen op zeeleeuwen in Chili willen toestaan.

10 April 2012 – Goed nieuws! De baby zeeleeuw is vandaag door de autoriteiten vrijgelaten op Papache Beach. Sea Shepherd vrijwilligers uit Iquique City waren bij deze gebeurtenis aanwezig. De zeeleeuw was volledig hersteld en blij. Onze vrijwilligers zullen hem in de gaten houden, om te zien of hij weer op het strand verschijnt.

Speciale dank aan: Barbara Gajado, David Gómez, Zico Henríquez en het gehele team van Sea Shepherd Chili en haar vrijwilligers.

dsc_0060 dsc_0050

Chileense zeeleeuwen vormen het onderwerp van een grote discussie. Ondanks het feit dat zeeleeuwen wettelijk beschermd zijn in Chili (vangst en jacht zijn verboden), is er momenteel een grote discussie over hen gaande in het land. Er is een ernstig gebrek aan vis langs de gehele kustlijn vanaf het noorden naar het uiterste zuiden van Chili. Vissers wijten dit aan de zeeleeuwen, maar de waarheid is dat de zeeleeuwen niet het probleem zijn. Het zijn juist de agressieve, zinloze industriële visserij en het gebruik van sleepnetten in de oceanen. Vissers verwijten de zeeleeuwen het beschadigen van hun visnetten. Zalmkwekerijen beschuldigen hen van het beschadigen van hun kooien en het opeten van de zalmen. Beide partijen doden om die redenen illegaal zeeleeuwen.

De Chileense autoriteit voor visserij gaf al opdracht tot het jagen op driehonderd zeeleeuwen in Arica City, want “er is een overbevolkingsprobleem, ze eten vis en beschadigen de eigendommen van mensen”. Geen van die redenen zijn waar. Maar, moeten we ons afvragen, vanwaar deze leugens? Waarom zijn deze mensen zo gericht op vangst- en slachtquota? Het antwoord is simpel: vanwege geld.

Er is geen enkele studie die de overbevolking van zeeleeuwen bewijst, maar er zijn veel bedrijven op zoek naar zeeleeuwen om ze als circusact te gebruiken voor hun dolfinarium. Er is ook een zwarte markt voor zeeleeuwgenitaliën voor Aziatische landen, onder de valse claim dat ze lustopwekkende kwaliteiten hebben.

Vrijwilligers van Sea Shepherd Chili zijn al vele maanden de illegale activiteiten met betrekking tot dit onderwerp aan het onderzoeken en documenteren. Gedurende de komende weken zullen we beginnen met het delen van al onze informatie. Zeeleeuwen zijn in groot gevaar en we moeten hen beschermen, wat er ook gebeurt.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: