Zalmkwekers in Chili verjagen bedreigde pinguïns door grind van Islote Conejos te stelen

6 april 2012

Zalmkwekers in Chili verjagen bedreigde pinguïns door grind van Islote Conejos te stelen

Commentaar door Marco García León van Sea Shepherd Chili

Humboldt and Magellanic penguins on Islote Conejos before being displacedHumboldt - en Magelhaenpinguïns op Islote Conejos voordat ze werden verjaagd

Een paar dagen geleden ontvingen wij een verslag over een zalmkwekerij - Salmonera Mainstream -, die grind heeft gewonnen op Islote Conejos. Dit eilandje was de thuishaven van 600 Humboldt- en Magelhaenpinguïns, beiden bedreigde diersoorten, totdat het bedrijf hun leefomgeving begon te exploiteren en de pinguïns hun thuis moesten verlaten. Getuigen zagen twee werknemers van Salmonera Mainstream zakken vullen met grind. Na een tijdje gingen de getuigen terug naar het eiland en vonden daar dertig zakken begraven onder de grond, om later naar de zalmkwekerij gestuurd te worden.

Voordat wij deze informatie kregen, zijn de autoriteiten al ingelicht over de activiteiten van Salmonera Mainstream. Maar de autoriteiten weigerden er iets aan te doen. Toen hebben wij de situatie openbaar gemaakt en foto’s, die de getuigen hadden gemaakt, naar buiten gebracht. Dit resulteerde in sterke kritiek op Salmonera Mainstream en natuurlijk ook op de autoriteiten, die niets deden om de verjaagde dieren te helpen.

Na het publiceren van de foto’s gaf het bedrijf onder publieke druk toe, dat het grind had gestolen uit de leefomgeving van bedreigde pinguïns. Ze kregen een boete van de havenautoriteit. Ja inderdaad, alleen een boete. 600 bedreigde pinguïns moeten hun thuis verlaten door de onverantwoordelijke en hebberige acties van een zalmkwekerij. Het is onwaarschijnlijk, dat de pinguïns terug zullen keren naar deze plek. Ze hadden hun nesten gebouwd op slechts een paar meter van waar de werknemers het grind hebben weggehaald. De pinguïns zagen hun habitat vernietigd worden, werden bang, voelden zich onveilig en sloegen op de vlucht. En het enige dat de zalmkwekerij kreeg was een boete. Geen straf om criminelen af te schrikken, of maatregelen om de verwoeste omgeving weer te herstellen.

Salmonera Mainstream attempts to hide their illegal acts by burying the gravelSalmonera Mainstream probeert de illegale activiteiten te verbergen door het grind te begraven

Wat Salmonera Mainstream gedaan heeft, is roofbouw plegen op de natuur. Zalmkwekerijen in Chili weten donders goed dat ze kunnen doen en laten wat ze willen. In het ergste geval moeten ze een boete betalen; en dat is nu precies wat er hier is gebeurd. Zulke bedrijven zullen altijd argumenten gebruiken als “de één zijn brood is de ander zijn dood”, om het misbruik te vergoelijken, ondanks de aangetaste ecosystemen en geschade of gedode dieren. De wet is niet genoeg om ze te stoppen. En autoriteiten als Sernapesca (nationale visserijdienst), die daadwerkelijk een verschil zouden kunnen maken, jagen liever zeeleeuwen de dood in en geven grote visserijen uitgebreide visquota. Op die manier, als er geen recht of moraliteit is, kunnen plunderaars uit de natuur halen wat ze maar willen, zonder enkele consequentie.

Dit is niet ongewoon voor Salmonera Mainstream. Ze zijn betrokken geweest bij andere verwerpelijke en illegale activiteiten. Zo kregen ze in 2006 een boete van slechts 800 Amerikaanse dollars voor het dumpen van industrieel vloeibaar afval. Geen indrukwekkende straf natuurlijk, maar het laat wel de aard van het bedrijf zien. De boetes zijn altijd minder dan de geboekte winst, waardoor het verlangen naar geld het altijd weer wint van ethiek of respect.

Vandaag is Salmonera Mainstream de vertegenwoordiging van het kwaad tegen de aarde. Morgen zal er weer een ander zijn en zo verder. Winst is nog steeds het motto van teveel machtige milieucriminelen. Ideeën als respect, harmonie, empathie en zelfs gezond verstand komen niet bij hen op. Voorschriften en controles zijn niet genoeg. Als een industrie of commerciële activiteit de aarde beschadigt, zou het simpelweg niet mogen bestaan. Als een bedrijf enthousiast te maken is voor een destructieve activiteit als zalmkweken, dan is het niet zo’n grote stap naar het vernietigen van de leefomgeving van bedreigde diersoorten – dat heeft Salmonera Mainstream laten zien.

Jij kunt deze situatie veranderen. Als je iets ziet of hoort dat op een illegale activiteit duidt, en je wilt hier iets tegen doen, neem dan contact met ons op via: chile@seashepherd.org Jij bent in staat om de wereld te verbeteren.

Workers caught in the act of stealing gravel from endangered penguin habitatWerknemers op heterdaad betrapt bij het stelen van grind uit de leefomgeving van bedreigde pinguïns

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: