Impressie vanaf de Bonneville Dam

29 maart 2012

Impressie vanaf de Bonneville Dam

SEA SHEPHERD VRIJWILLIGERS BEZOEKEN DE LOCATIE VAN DE VOORGESTELDE ZEELEEUWRUIMING

Door oudgediende Sea Shepherd vrijwilliger Erwin Vermeulen

 

Sea Lion

Afgelopen weekend hebben vrijwilligers van Sea Shepherd Conservation Society de Bonneville dam bezocht. Dit was voor het eerst, sinds de National Marine Fisheries Service van de Amerikaanse weer- en klimaatorganisatie NOAA op 15 maart haar irrationele voornemen aangekondigde om beschermde Californische zeeleeuwen te doden, in een poging de bedreigde zalm te beschermen.

Het bezoekerscentrum van de dam vertelt het trieste verhaal van de teruglopende zalmpopulatie:

 “Kort nadat de eerste blanke kolonisten zich langs de kloof van de Columbia rivier vestigden, werd het pekelen en conserveren van zalm een winstgevende handel.”

 “De industrie moderniseerde het door de kano voortgetrokken Indiaanse sleepnet tot een versie die werd voortgetrokken door een paard. Er werden boten ontwikkeld, die duizenden kilo’s vis konden vervoeren en zowel stilstaande als drijvende kieuwnetten werden in migratieroutes gehangen om vis in de mazen te verstrikken. Ook vingen vissers zalm met verschillende soorten fuiken. Maar de meest vernuftige, arbeidsbesparende uitvinding van de commerciële visserij was het viswiel.”

"Rond de eeuwwisseling waren minstens 76 viswielen in bedrijf langs de Columbia rivier. Het visapparaat draaide iedere dag van zonsopkomst tot zonsondergang, gedurende de zalmmigraties van de lente tot in de herfst.”

“Inblikbedrijven pakten dagelijks duizend 500-grams blikken zalm in en rond 1880, met de komst van gekoelde treinstellen, kon verse zalm op ijs naar het oosten verscheept worden, langs de net voltooide transcontinentale spoorweg, de Northern Pacific Railroad.”

Bonneville Dam

Volgens de informatie van het bezoekerscentrum trok 200 jaar geleden (jaarlijks) 12 miljoen zalm door het gebied, dat nu de Bonneville dam is. Vandaag de dag is dat aantal minder dan een miljoen.

De Amerikaanse Fish & Wildlife Service vat het als volgt samen:

 “De ongerepte wateren van Amerika ondersteunden eens een overvloedige en krachtige visserij. De schatten van ons land leken eindeloos. De Verenigde Staten voedden de industriële revolutie met middelen als water, hout, mineralen en wilde dieren. Toen begon de vis te verdwijnen…”

Het is niet alleen de visserij die de zalmpopulatie heeft uitgedund. Veranderingen in leefgebied, irrigatie, verzanding, verdelgingsmiddelen, kunstmest, chemicaliën, riolering, veeteelt, uitheemse soorten en visteelt hebben allemaal invloed gehad. En het is allemaal menselijke invloed.

De zeeleeuwen zijn niet verantwoordelijk voor het verdwijnen van de zalm. In 1805 zagen Lewis en Clark zeehonden en mogelijk zeeleeuwen in de buurt van Celilo Falls aan de Columbia rivier. Waar de roofdieren toen de trechter van de watervallen gebruikten om hun deel van de zalm te vangen, gebruiken zij nu de vispassages bij de dam om hetzelfde te doen. Een balans, die de mens heeft vernield.

Zeeleeuwen slachten om zalm te beschermen is onrechtvaardig. De wetenschappelijke cijfers laten zien, dat de invloed van zeeleeuwen op de terugkerende zalm klein is vergeleken met die van de visserij en de dam zelf.

Sea Lion Cages

Er was maar een klein aantal regenboogforel in de vispassages bij de dam aanwezig toen wij er waren. De lentemigratie van de chinookzalm gaat waarschijnlijk in de aankomende weken van start. We zagen een Californische zeeleeuw en een stellerzeeleeuw bij de dam. Een medewerker van het Amerikaanse ministerie van Landbouw was de dieren aan het verstoren met rubberen kogels en vuurwerk. Volgens deze medewerker waren er op dat moment maar drie of vier Californische zeeleeuwen bij de dam in de buurt. Er zou ook een aantal stellerzeeleeuwen zijn, die wettelijk beschermd zijn en niet in de ruiming worden meegenomen. De medewerker verwacht, dat het aantal zeeleeuwen zal groeien wanneer de zalmmigratie begint. De klaarliggende vallen waren een verontrustend beeld. Met deze vallen zullen de zeeleeuwen gevangen worden en deze vangst kan tot euthanasie leiden.

Dit is onaanvaardbaar!

Zoals Scott West, directeur Onderzoek en Informatie voor Sea Shepherd, vorige week zei: “Wij hebben ervaring met het documenteren van zinloze slachtingen. Misschien moeten we een “Dam Guardian” campagne beginnen bij de Bonneville dam. Hoeveel vrijwilligers zouden bereid zijn om naar de dam te komen en te helpen? Blijf ons volgen.”

Klik hier om de petitie te tekenen.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: