Geen bescherming – geen hoop

19 maart 2012

Geen bescherming – geen hoop

Commentaar door Gary Stokes – Sea Shepherd Hong Kong

sharksFoto: Gary StokesIk heb nooit geweten wie dr. Giam Choo Hoo was, tot ik een paar maanden geleden over hem las in een rapport dat we kregen. Sindsdien heb ik dr. Giam behoorlijk goed leren kennen, voor iemand die ik nog nooit heb ontmoet!

Ik heb me vaak verbaasd over de waanzin achter organisaties als CITES (Conventie van Internationele Handel in Bedreigde Diersoorten) en complottheorieën zijn er dan ook in overvloed. Na het lezen van dit 50 pagina’s tellende rapport zijn het niet slechts complottheorieën, maar werkelijkheid. In het verslag wordt een “belangenverstrengeling” aan het licht gebracht, in een zaak waar de hoofdschuldige, dr. Giam Choo Hoo, gebruik maakt van zijn machtspositie om de mensen binnen CITES te overtuigen tegen elke bescherming van haaiensoorten te stemmen.

Met jaarlijks honderd miljoen gedode haaien en de roep van wetenschappers en non-gouvernementele organisaties om de meeste haaiensoorten te schermen, kan zelfs mijn kind van vier zien dat het doden van haaien niet bepaald duurzaam is en moet worden gestopt. Toch doet CITES, het orgaan van de Verenigde Naties dat toeziet op de handel en dat deze (indien nodig) kan verbieden, niets als het gaat om haaien.

thresher sharkVoshaai – foto: Gary Stokes

Van het verslag zelf zou een internationale bestseller kunnen worden gemaakt, met als belangrijkste personage een slechte arts met de bedoeling alle haaien in de wereld te slachten en te vernietigen. Er liggen ook andere personages op de loer in dit verhaal. Zoals de kopstukken die aanwezig waren op de bijeenkomst van de haaienindustrie, welke plaatsvond achter gesloten deuren. Maar ook internationale auteurs, een voormalige voorzitter van CITES en zelfs een gastoptreden van een zekere heer Glenn Inwood, om het verhaal nog pittiger te maken. Glenn is het meest bekend vanwege zijn rol als PR-marionet voor de Japanse walvisjagers, maar hij heeft ook de industrie voor haaienvinnen en de arts in hun anti-anti-haaienvin campagnes geholpen!

Zonder het aftreden van dr. Giam en de invoering van 'belangenverstrengeling'-bepalingen bij CITES zal er NOOIT iets worden beschermd en zal de biodiversiteit van het leven op ONZE planeet in de handen liggen van degenen wiens enige wens het is om uit te buiten voor de eigen hebzucht.

Het is tijd voor ACTIE…..!!!

shark being finnedHaai wordt ontvind – foto: Gary Stokes street of shark finsStraat van haaienvinnen –
foto: Gary Stokes
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: