Geschikt voor het banket van de keizer?

2 maart 2012

Geschikt voor het banket van de keizer?

Commentaar door Gary Stokes, Coordinator van Sea Shepherd Hong Kong

Photo: Gary StokesFoto: Gary Stokes

Na meer dan 20 jaar in Hong Kong gewoond te hebben, denk ik dat ik een vrij duidelijk beeld heb ontwikkeld van de lokale gewoontes van de bevolking. Voor het grootste deel is Hong Kong een redelijk schone stad, zeker als je bedenkt hoeveel mensen er in zo’n kleine plaats zijn gepropt. Toegegeven, toen ik voor het eerst hier aankwam kon je geen paar meter lopen zonder iemand langdurig en grondig te horen rochelen, waarna één en ander op de stoep werd uitgespuugd. Die dagen zijn bijna voorbij, vooral dankzij een overheidsinitiatief om spugen in het openbaar te beboeten. De stad is wel erg vies; dit wordt veelal toegeschreven aan de luchtvervuiling door fabrieken over de grens, en aan de enorme hoeveelheid stadsverkeer.

Wat ik vooral heb opgemerkt in Hong Kong, is de enorme hoeveelheid “bacteriebestrijders”, mensen die hun handen afvegen aan een klein pakje tissues na het aanraken van een reling of iets anders dat de stedelijke viezigheid op zich zou kunnen hebben. Nu is dit zeker geen slechte zaak, en veel hiervan is denk ik afkomstig van de SARS-uitbraak die burgers van Hong Kong ‘ziektekiem-bewust’ maakte, bovenop een bewustzijnsontwikkeling die eerder door de regering werd geinitieerd

Dus vanuit deze gedachte ben ik volledig verbijsterd door het feit dat in de meest besproken, controversiële, en prestigieuze schotel – haaienvinnensoep (die meer dan US $100 per kom kost) – het belangrijkste ingrediënt een stukje half rottend vlees is, dat wordt gedroogd in de zon op een godverlaten plek, waarna het wordt verscheept naar Hong Kong. Bij aankomst wordt dit dure ingrediënt dan verspreid over trottoirs, er wordt tegenaan geschopt, en zelfs overheen gelopen. Een restaurant koopt het vervolgens van een dealer in Sheung Wan voor een mooi prijsje en maakt het dan weer malser door het een nacht laten weken. Daarna wordt de vin gestoomd en het kraakbeen verwijderd, waarna het opnieuw wordt gestoomd in een bouillon van ham, kip en rundvlees om extra smaak toe te voegen. De slappe en vezelig substantie wordt dan in een kom met bouillon gegoten, samen met maïszetmeel, monosodium glutamaat (ve-tsin), oestersaus, sojasaus, en een groot aantal andere aroma’s. Daarna wordt het geserveerd in een mooie kom, naar de tafel gebracht alsof het de kroonjuwelen zijn, en door de gasten in koor begroet met “whaaaa!”

Photo: Gary StokesFoto: Gary Stokes

Milieu-aspecten terzijde, dit moet de beste marketingcampagne ter wereld zijn. Neem het meest onsmakelijke object wat je kunt bedenken, voeg het ‘Keizerlijke Banket’-verhaal toe, gooi er een aantal indianenverhalen tegenaan over hoe het kanker op afstand houdt en seksuele prestaties verhoogt, en BINGO, meteen een koper. Voeg hier nu ook nog aan toe het feit dat de haaienpopulatie over de hele wereld wordt weggevaagd, en je hebt een markt gecreëerd om dit ongewenste product te verkopen. Heel slim! Neem 5-sterren hotels die het aan bruiloften verkopen als de “must-have schotel”, zinspelend op de Aziatische cultuur van gezichtsverlies, en het gerecht wordt meteen massaal verkocht. Met zo’n prestigieus imago wil de toenemende bevolking op het vasteland van China met een modaal inkomen allemaal wel een deel van de actie. Deze enorme toename van de consumptie creëert vervolgens een nog grotere vraag naar een steeds kleiner wordende voorraad.

Wat betreft het milieu is het effect van het elimineren van de toproofdieren uit een ecosysteem verwoestend. Er waren al haaien op de wereld voordat er dinosaurussen waren. Haaien ontwikkelen zich voortdurend om het meest efficiënte en effectieve roofdier te worden. Ze zijn daardoor ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van andere diersoorten in de oceaan, die wel mee moeten veranderen om te overleven. Door het elimineren van haaien uit het ecosysteem, zal er een teveel aan vis ontstaan, omdat er geen natuurlijke vijand meer is. Door die enorme groei ontstaat er dan een voedseltekort, waardoor de vissen uitsterven. De dieren die de prooi waren voor de nu uitgeroeide vissoort, hebben dan geen ook geen natuurlijke vijanden meer. En zo ontstaat er als het ware een neerwaartse spiraal door het ecosysteem heen, tot we op de bodem terecht komen. Hier op de bodem vinden we plankton, en als het plankton weg is, is 70% van de zuurstof die we inademen ook weg. Daarom zijn natuurbeschermers en NGO’s wereldwijd campagne aan het voeren om het eten van haaienvinnensoep te stoppen.

Haaien zijn essentieel voor de gezondheid van de oceanen en voor de gezondheid van het wereldecosysteem.

De klok tikt.. Zullen de mensen die haaienvinnensoep eten wakker worden en beseffen dat ze letterlijk straatvoedsel eten – of zullen we verder gaan met het uitroeien van een belangrijke diersoort, waarmee we uiteindelijk in feite onszelf zullen uitroeien?

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: