The Empire Strikes Back

16 februari 2012

The Empire Strikes Back

Commentaar door Kapitein Paul Watson

The Yushin Maru No. 2 attacks the Delta with its water cannon. Photo: Billy DangerThe Yushin Maru No. 2 attacks the Delta with its water cannon. Photo: Billy DangerAls "Whale Wars" "Star Wars" was, dan zou dit seizoen The Empire Strikes Back heten.

Afgelopen seizoen keerde de walvisvloot anderhalve maand eerder terug naar Japan, verslagen, bankroet en vernederd. We hadden de dark side verslagen.

Ze hadden maar zeventien procent van hun jachtquota gehaald en ze liepen tientallen miljoenen dollars aan winst mis.

Terwijl Sea Shepherd de halve aardbol overging om zich te verzetten tegen blauwvintonijnstropers in de Middellandse Zee, wrede zeehondenknuppelaars in Namibië en de kwaadaardige Faeröer griendenmoordenaars in de Noord-Atlantische Zee, beraamden de bureaucraten van het Japanse Ministerie van Visserij hun wraakactie.

Dankzij de gulle donaties van mensen over de hele wereld hadden ze een oorlogskas om te gebruiken, en dus namen ze dertig miljoen dollar uit het tsunami- en aardbevinghulpfonds om de beveiliging te subsidiëren van hun schandelijke walvisvloot en die drijvende “Doodsster der Walvissen”, de Nisshin Maru.

De Sea Shepherd schepen de Steve Irwin en de Brigitte Bardot keerden via het Suezkanaal terug uit Europa, ontliepen de blokkade van Somalische piraten bij de Hoorn van Afrika, en kwamen aan in Australië met weinig tijd over om weer zuidwaarts te varen. Dit keer voor de achtste campagne naar het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan om de grote walvissen te beschermen tegen de meedogenloze dodelijke harpoenen van het trio van dood en verderf: de drie Japanse harpoenschepen van de Yushin klasse.

Meteen aan het begin kreeg de Sea Shepherd operatie Divine Wind een klap te verwerken toen ons verkenningsschip, de Brigitte Bardot, werd beschadigd door een harde golf, waardoor de Steve Irwin genoodzaakt was haar terug te begeleiden naar Fremantle, West-Australië voor reparatie.

Hierdoor bleef de Bob Barker alleen achter om de walvisvloot te achtervolgen, tot de Steve Irwin weer terug zou zijn.

Door het ontbreken van een verkenningsschip had de Japanse vloot nu het voordeel. Ze offerden twee harpoenschepen op, de Yushin Maru nr. 2 en de Yushin Maru nr. 3, om samen met de Shonan Maru nr. 2 achter de Steve Irwin en de Bob Barker aan te varen.

Ondanks het feit dat Sea Shepherd de Nisshin Maru met onbemande verkenningsvliegtuigen (drones) kan opsporen, is het ons niet gelukt om op hen in te lopen omdat de achtervolgende schepen simpelweg onze positie doorgeven waardoor de “Doodsster der Walvissen” steeds buiten ons bereik blijft.

Ze doen dit nu al 12.000 zeemijlen lang.

Een voordeel is wel dat, door de constante achtervolging en het feit dat er maar één harpoenschip in gebruik is, er aanzienlijk minder walvissen gevangen kunnen worden.

Maar zonder verkenningsschip om de Nisshin Maru in te halen kunnen we ze niet honderd procent tegenhouden, en daardoor worden er nog steeds enkele walvissen gedood.

Ondertussen zijn de kleine bootjes van de Steve Irwin en de Bob Barker ingezet om de achtervolgende harpoenschepen te bestoken en te vertragen. Het is gevaarlijk, koud en frustrerend werk.

De harpoenschepen zijn veel betere schepen, sneller en wendbaarder dan de schepen van Sea Shepherd. Ze hebben scherpe uitsteeksels op hun assen om onze sabotagelijnen door te snijden en ze zijn tot aan de nok toe bewapend met waterkanonnen, accoustische langeafstandswapens, schokgranaten en impulsgeweren.

Ze hebben ook het voordeel dat hun overheid ze honderd procent steunt en ze weten dat als ze iemand van ons verwonden of doden, hun overheid het zal rechtvaardigen. Onze overheden daarentegen veroordelen praktisch alles wat we doen om de illegale afslachting van walvissen in een walvisreservaat tegen te gaan.

Nog maar twee seizoenen geleden ramde de beruchte Shonan Maru nr. 2 de stealth-trimaran Ady Gil in tweeën waarbij bijna een aantal bemanningsleden omkwam. Ze hebben hiervoor aan niemand verantwoording hoeven afleggen.

Sea Shepherd kan slechts zo effectief zijn als de middelen die we beschikbaar hebben, en ook al zijn we sterker geworden en worden we ieder jaar effectiever, dan nog is het moeilijk om het op te nemen tegen een vloot met een oorlogskas van dertig miljoen dollar die meer dan de helft van de vloot aanwendt om de schepen van Sea Shepherd te blokkeren.

Er is geen twijfel mogelijk dat we hun activiteiten dit jaar vertragen. Er is geen twijfel mogelijk dat we hen tientallen miljoenen dollar verlies laten lijden.

The Steve Irwin chases the Yushin Maru 3 around pack ice. Photo: Billy DangerThe Steve Irwin chases the Yushin Maru 3 around pack ice. Photo: Billy Danger

We moeten wel toegeven dat we in de minderheid zijn en het moeilijk hebben tegenover een sterke oppositie die naast alle confrontaties hier op de Zuidelijke Oceaan ook politieke en economische druk uitoefent op Australie, New Zeeland, Nederland, Canada en de Verenigde Staten om ons te laten stoppen met het verdedigen van de walvissen.

Mijn bemanning van internationale vrijwilligers vervult haar taken met een ongelooflijke moed en doorzettingsvermogen. Ze hebben zich binnen het bereik van waterkanonnen en geworpen projectielen begeven, zijn van hun boot afgegooid en werden bijna gedood door enterhaken die zo scherp waren dat ze de stoelen en romp van de Deltaboot openscheurden. Mijn bemanning is zelfs in het gezicht geraakt door lange staken terwijl er tegelijkertijd bamboe speren naar hen toegeworpen werden. Dit alles bij temperaturen onder nul in een bevroren en met ijs bezaaide zee.

Het Japanse Rijk heeft teruggeslagen in hun volharding om de grootste en intelligentste wezens van de zee af te slachten en al zal het ze niet lukken om hun gruwelijke quota te halen, toch nemen ze nog de levens van een paar honderd walvissen.

Voor Star War fans zijn de overeenkomsten tussen dat epische verhaal en wat wij doen interessant. Soms lijkt het wel of we op een ruimteschip zitten, alleen op de uitgestrekte oceaan terwijl we ons een weg banen tussen ijsbergen en ijsschotsen, op zoek naar het gigantische schip van de dood terwijl we in gevecht zijn met snelle, slanke, superieure schepen.

De dood zal bij een val in het omringende zwarte water net zo snel intreden als wanneer je een ruimteschip uit zou gaan.
Ik vond het erg leuk om een aantal jaar geleden te horen dat George Lucas de aflevering van Whale wars leuk vond waarin we een achtervolgend beveiligingsschip kwijtraakten, in een omgeving vol ijsbergen en mist, door achter een grote ijsberg te schuilen terwijl we het Japanse schip langs ons zagen varen op de radar. Hij vergeleek het met de ontsnapping van de Millennium Falcon aan de star troopers in een veld van asteroïden.

En eigenlijk is het hetzelfde verhaal, een confrontatie tussen de krachten voor het leven en de krachten van de dood, tussen the Force en the Dark Side of the Force.

Er zijn mensen die zeggen dat de walvisjagers niet slecht zijn maar gewoon hun werk doen. Bewakers in Auschwitz waren ook mensen die gewoon hun werk deden, maar zij waren slecht en alleen iemand met een erg donker hart kan een weerloze, intelligente walvis van achteren neerschieten met een explosieve harpoen en niks voelen bij het hartverscheurende geschreeuw van een gemartelde en stervende walvis dat daarop volgt.

Wat gaat er nu gebeuren?

We blijven ze de rest van het seizoen vertragen door de “Doodsster der Walvissen” op te jagen en we bereiden ons voor om weer terug te keren voor het walvisseizoen van 2012-2013.

Dit betekent dat we de komende tien maanden hard moeten werken om fondsen te werven om de Steve Irwin en de Bob Barker te onderhouden, om de Brigitte Bardot te repareren en om een vierde schip te bemachtigen, namelijk een tweede verkenningsschip, sneller dan de harpoenschepen maar groot genoeg om de Nisshin Maru te blokkeren.

We moeten terugkomen met vier schepen en een helikopter, drones, kleine bootjes en een bemanning die bereid is om alles op te geven om de walvissen en de oceanen te beschermen.

De Japanse walvisvloot kan alleen overleven met subsidies en alleen door het misbruiken van geld, gedoneerd door goedbedoelende mensen wereldwijd, dat bedoeld was om de slachtoffers van de rampen die afgelopen maart plaatsvonden in Japan te helpen.

De vreselijke Japanse walvisslachting kan alleen blijven bestaan doordat de Japanse overheid de mensen heeft verraden die hulp nodig hebben en de mensen die hen wilden helpen.

Het laatste waar mensen aan dachten toen ze een cheque uitschreven voor de dakloze tsunamislachtoffers in Japan, was wel dat hun geld gebruikt zou worden om de slachting van walvissen in de Zuidelijke Oceaan te bekostigen.
En zo gaat de schaamteloze seriemoord op de walvissen door als een veredeld welzijnsproject, wat totaal in tegenspraak is met het zogenaamde kapitalistische economische systeem van Japan.

De Japanse walvisindustrie is nu gewoon nog een zakelijke steuntrekker die over de rug van het Japanse volk leeft.
Sea Shepherd zal zich nooit overgeven of zich terugtrekken uit deze campagne om deze gesubsidieerde zwerver, de seriemoordende walvisjagers, uit de Zuidelijke Oceaan te verdrijven. Als ze onze schepen laten zinken, vervangen we ze.

Als ze ervoor zorgen dat we onze vlaggen kwijtraken, dan vinden we nieuwe vlaggen. Als ze onze bemanning opsluiten, komen er nieuwe mensen voor terug. Als het ze lukt om mij te stoppen, zal er iemand opstaan om mijn plaats in te nemen.
Sea Shepherd zal hoe dan ook de walvisjacht in het walvisreservaat stoppen, of strijdend ten onder gaan.

The Force is met ons en the Dark Force is met de moordenaars in deze klassieke epische strijd tussen goed en kwaad, leven en dood, menselijkheid tegen onmenselijkheid, vriendelijkheid tegen wreedheid en mededogen tegen grove arrogantie.

Ik heb er vertrouwen in dat het leven de dood zal overwinnen en dat het goede het kwade zal overwinnen.
Hier op de afgelegen en vijandige, donkere en koude wateren van het Zuidelijke walvisreservaat dragen de goeden zwart..

Divine Wind
Bezoek onze
Operatie Divine Wind
website voor informatie over onze
"2011-12 Antarctic Whale Defense" 
Campaigne
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: