Racisme drijfveer Japanse politieacties in Taiji

1 februari 2012

Racisme drijfveer Japanse politieacties in Taiji

Commentaar door Kapitein Paul Watson

Shingu Police Station and Detention Center where Erwin was held for nearly a month.Het Shingu politiebureau en detentiecentrum waar Erwin bijna een maand werd vastgehouden.

Laten we er niet omheen draaien. Iedereen aarzelt om het te zeggen, maar het bewijs is nu overduidelijk en ik zal het dan ook duidelijk verwoorden. De politie van de Wakayama prefectuur is racistisch.

Ze zijn niet onpartijdig. Ze zijn niet objectief. Er is in Japan één wet voor Japanners en een andere wet voor de Gaijin. Een Gaijin is een buitenlander. De naam betekent letterlijk “buitenstaander”. Het wordt gebruikt om niet-Japanners aan te duiden, maar slaat meestal op westerlingen. In Taiji, Japan, worden de Cove Guardians, die vanuit de hele wereld komen om de dolfijnen te verdedigen, absoluut behandeld als buitenstaanders.

Toen een Japanse dolfijnhandelaar simpelweg een beschuldiging maakte, zonder getuigen of documentatie om dit te bevestigen, arresteerde de politie zonder aarzeling Cove Guardian Erwin Vermeulen. Ze gooiden hem in de gevangenis, omdat hij beschuldigd werd van het “duwen” van een Japans staatsburger.

Op het woord van één enkele Japanner, die er belang bij heeft de dolfijnbeschermers in diskrediet te brengen, zit een Nederlands staatsburger al bijna vijftig dagen in de gevangenis, waar hij al bijna een maand alleen maar witte rijst krijgt en wordt vastgehouden in een koude, vochtige cel zonder communicatie met familie of vrienden. Hij wordt dagelijks ondervraagd. Hij mag geen post ontvangen en leesmateriaal is niet toegestaan. Dit alles enkel en alleen naar aanleiding van de aantijging, dat hij een Japanse man “geduwd” zou hebben.

Hij heeft de man geen pijn gedaan. Hij heeft hem zelfs niet aangeraakt. En toch was hij geketend met een touw rond zijn middel, vastgemaakt aan een riem, toen hij de rechtszaal ingebracht werd. Door hem op deze wijze te behandelen, doen ze het lijken of hij van moord wordt beschuldigd.

Erwin is een borgsom geweigerd en hij moet drie weken langer in zijn cel blijven, in afwachting van het vonnis, in een land dat prat gaat op het hebben van 99% succesvolle vervolgingen. Blijkbaar zijn advocaten slechts aanwezig voor de show – om de illusie van een eerlijke rechtszaak op te houden.

Na twee jaar tegenstand van de Cove Guardians en na een paar miljoen dollar te hebben besteed aan patrouilleren, heeft de politie niets concreets om deze uitgaven te verantwoorden. Cove Guardians staan onder strikte orders de Japanse wetten niet te overtreden. De politie moest iemand ergens voor arresteren en besloot dit te doen om de Cove Guardians in diskrediet te brengen. Als de Guardians niet van plan waren wetten te overtreden, zou de politie toch een zaak op touw zetten.

Waarom Erwin? Omdat hij een Nederlander is en de Sea Shepherd schepen onder de Nederlandse vlag varen. Japan wilde een signaal afgeven aan Nederland, om haar ontevredenheid te uiten over het feit dat de Nederlandse regering Sea Shepherd niet berispt voor het verstoren van Japan’s illegale walvisjacht in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.

De politie was dusdanig wanhopig op zoek naar bewijs, dat ze zelfs een DNA test uitgevoerd hebben op het shirt van het vermeende slachtoffer in de hoop sporen van Erwin’s DNA te vinden – om aanraking te bewijzen. De testen bleken negatief te zijn. Ondanks dit feit ging de rechtszaak door en blijft Erwin opgesloten.

Maar wat gebeurt er als een Japanse visser twee Gaijin vrouwen fysiek mishandelt, één uit Zuid-Afrika en de ander uit Canada? Waarbij ze bovendien niet alleen werden mishandeld, maar waarbij andere Cove Guardians èn de Japanse politie getuige waren van de aanval EN waarbij de mishandeling op video werd vastgelegd en er een officiële aanklacht door de twee vrouwen werd ingediend.

Wat gebeurde er?

Helemaal niets!

En daar is maar één verklaring voor.

Racisme!

De politie van de Wakayama prefectuur is openlijk en schaamteloos racistisch.

Blijkbaar is racisme aanvaardbaar binnen het Japanse politiedepartement, als deze gericht is op de Gaijin.

Echter, als de Cove Guardians de slachting van dolfijnen filmen, worden ze beschuldigd van racisme. Als Sea Shepherd het doden van walvissen en dolfijnen veroordeelt, worden we van racisme beschuldigd, vanwege het strijden tegen de “Japanse eetcultuur”.

Het woord ‘racist’ wordt tegenwoordig royaal rondgesmeten. Het gebruik van het woord kan subjectief zijn, maar er is één duidelijke indicatie van racisme binnen een samenleving en dat is wanneer de politie en het gerechtshof medeplichtig zijn aan racisme.

Wanneer de politie van een land schaamteloos racistisch is, wijst het erop dat racisme is ingebed binnen de samenleving. Gevestigd racisme werd zo’n 65 jaar geleden uit de Japanse samenleving verbannen. Nu lijkt het erop, dat het opnieuw de kop op steekt in de vorm van discriminerende politiepraktijken, die de barbaarse slachting van weerloze dolfijnen steunen.

De boodschap, die de politie duidelijk heeft overgebracht, is dat de Cove Guardians niet hoeven te rekenen op enige rechtvaardigheid of objectiviteit van hun kant. De politie is in Taiji om het doden van dolfijnen te verdedigen en niet om op rechtvaardige en gelijkmoedige wijze de vrede te bewaren.

Borden, die alleen in het Engels zijn geplaatst, waarschuwen mensen bepaalde terreinen niet te betreden, terwijl Japanners het gebied wel vrij in kunnen. De politie stopt en ondervraagt de Gaijin, maar niet de Japanners.

De Cove Guardians hadden niet verwacht dat, toen ze naar Taiji kwamen om dolfijnen te verdedigen, ze ook geconfronteerd zouden worden met een racistische politiemacht met een agenda om niet-Japanners openlijk te discrimineren.

Bekijk het werkelijke videobewijs van de mishandeling van twee Cove Guardian vrouwen door een Japanse visser.

 

  Draag alstublieft bij aan ons
fonds voor rechtsbijstand en educatiecontribute

Donate Now
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: