De misdaad Nederlander te zijn

27 januari 2012

De misdaad Nederlander te zijn

Commentaar door Kapitein Paul Watson

Waarom zit Erwin Vermeulen al 44 dagen in een Japanse gevangenis?

Het antwoord is: omdat hij Nederlander is.

Erwin werd in eerste instantie gearresteerd op grond van de beschuldiging dat hij iemand geduwd zou hebben, zonder dat daar iemand getuige van is geweest. De beschuldiging kwam van een man die er direct belang bij heeft dat de Sea Shepherd Cove Guardians met hun werkzaamheden stoppen. Er was geen schijn van bewijs, slechts het woord van een medewerker van het bedrijf dat dolfijnen afslacht. En daarvoor zit Erwin Vermeulen nu al 44 dagen in de cel. Hem werd verteld dat hij zou worden vrijgelaten, maar dan alleen als hij zou bekennen.

Het is een keuze tussen vrijheid in ruil voor een bekentenis en een voortgezet verblijf in de gevangenis voor het vertellen van de waarheid en het volhouden onschuldig te zijn. Dit is het soort rechtspraak dat je zou verwachten in een middeleeuwse rechtbank en niet in een democratisch en gerespecteerd land als Japan.

De Japanse aanklager in de prefectuur van Wakayama heeft dringend een bekentenis of een veroordeling nodig om de miljoenen dollars te rechtvaardigen die sinds 1 september 2009 zijn uitgegeven aan extra politie-inzet tegen de Cove Guardians.

Toen ik de Cove Guardians oprichtte, zijn aan de deelnemers duidelijke en specifieke instructies gegeven. Zij mogen onder geen enkele voorwaarden de Japanse wetten overtreden en zij mogen tevens onder geen beding de dolfijnenslachters fysiek aanraken. De aanwezigheid van de Cove Guardians is alleen mogelijk als zij binnen de Japanse wetten opereren. De aanklager beschikt zelfs over een brief van mij, waarin ik dit heb bevestigd.

Om ervoor te zorgen dat alle leden van het team zich hieraan houden, heb ik Scott West, een voormalige handhaver van het Amerikaanse Environmental Protection Agency, aangewezen om het Cove Guardians-project te leiden. Scott heeft de politie duidelijk gemaakt dat de Cove Guardians te allen tijde met de politie zullen samenwerken en geen enkele Japanse wet zullen overtreden.

De politie heeft echter een misdrijf nodig om hun uitgaven te kunnen rechtvaardigen.

Er werd inderdaad een misdrijf begaan en dit is vastgelegd op video. Het betreft de fysieke aanval op twee vrouwelijke leden van de Cove Guardians door een Japanse visser. De politie heeft met de aanvaller gesproken en hem slechts gewaarschuwd om het niet opnieuw te doen.

En nu, op basis van de verklaring van één persoon, zonder enig bewijs en zonder ooggetuigen, wordt Erwin al sinds zijn arrestatie op 16 december 2011 gevangen gehouden.

Hij wordt vastgehouden zonder dat hij bezoek mag ontvangen of met iemand contact mag hebben, behalve met zijn advocaat. Hij mag bovendien geen post ontvangen van zijn familie of vrienden. En het enige wat hij al die tijd te eten heeft gekregen is witte rijst.

Dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, nu zegt dat Erwin goed wordt behandeld en dat hij een eerlijk proces zal krijgen, is misleidend. Dit is een politieke zaak.

Schepen van Sea Shepherd varen onder Nederlandse vlag en schepen van Sea Shepherd voorkomen dat Japan walvissen afslacht. Dit is dus de manier van Japan om wraak te nemen.

Waarom hebben zij anders uitgerekend een Nederlandse burger gearresteerd, terwijl honderden Cove Guardians actief waren in Taiji die afkomstig waren uit Canada, VS, Australië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en diverse Europese landen?
Erwin heeft geen misdrijf begaan. Maar zelfs als hij deze man zou hebben geduwd, wat hij niet heeft gedaan, dan is het toch niet voor te stellen dat iemand in Nederland 44 dagen in de cel zou worden gehouden met uitzicht op een gevangenisstraf van twee jaar voor een ‘duw’?

En, opmerkelijk genoeg, ‘het slachtoffer’ heeft ook nooit gezegd dat hij is geslagen, geschopt, gestompt of door een elleboog is geraakt. Hij zegt alleen dat hij is geduwd. Een celstraf van 44 dagen voor een duw is in elk land extreem en zeker in een land waar mensen elkaar elke dag duwen en opzij schuiven alleen om een trein in te kunnen komen.
Er is geen sprake van letsel, geen blauwe plek, geen schrammetje en er is geen haar gekrenkt. Er is slechts de beschuldiging van een man die zijn geld verdient met het doden van dolfijnen en die geïrriteerd werd door mensen die een gewelddadige aanval op dolfijnen met messen, speren, haken en knuppels wilden voorkomen.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken heeft vooral oog voor de goede handelsbetrekkingen met Japan. Dat heeft zijn prioriteit – niet de eerlijke behandeling van een Nederlandse burger die om politieke redenen vals wordt beschuldigd, zonder enige vorm van bewijs.

Wat zal er van Japan terechtkomen na deze politieke klucht?

De aanklagers hebben aangegeven dat Erwin een gevangenisstraf van twee jaar kan krijgen voor deze ‘duw’.

Bovendien hebben zij gezegd dat als Erwin nog steeds in de gevangenis zit als zijn visum verloopt, hij een aanvullende aanklacht kan verwachten vanwege het in het land verblijven zonder geldig visum.

De zaak begint inmiddels volkomen absurd te worden en toch laat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken niets van zich horen. Zij zeggen zelfs niet dat het toch een op zijn minst enigszins ongebruikelijke zaak is.

Japan loopt het risico zichzelf internationaal volstrekt belachelijk te maken als het dit kangoeroeproces tegen Erwin doorzet. En Nederland zet zijn lange traditie van respect voor mensenrechten op het spel als het een eigen burger offert op het altaar van de internationale handel.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: