Veel gedoe over niks

17 januari 2012

Veel gedoe over niks

Procureur-generaal Australië pest walvisbeschermers

Commentaar door Kapitein Paul Watson

De Australische minister-president Julia Gillard en de Australische procureur-generaal Nicola Roxon hebben veel misbaar gemaakt over de grote hoeveelheid geld die het heeft gekost om de drie Forest Rescue mannen die de Shonan Maru Nr. 2 enterden terug te brengen. Als je de dames hoort zou je denken dat de schatkist totaal leeg is en dat de belastingbetaler zwaar verontwaardigd in opstand zou moeten komen tegen zo’n verspilling van Australische inkomsten.

Uiteraard is het allemaal hypocriete demonisering. Het enig doel hiervan is om de publieke opinie zich te doen keren tegen de protestactie door Geoffrey Owen Tuxworth, Simon Peterffy en Glen Pendlebury.

De dames willen zich natuurlijk politiek profileren. Minister-president Julia Gillard en procureur-generaal Nicola Roxon misbruiken simpelweg hun machtspositie om drie burgers te pesten die het lef hebben gehad om hun passie te tonen voor de bescherming van onze bossen en het eco-systeem van de oceanen

De procureur-generaal staat sinds vandaag op de “Name and Shame” lijst van het Ministerie van Financiën omdat ze heeft nagelaten haar uitgaven te rechtvaardigen. Het bedrag in kwestie betreft 190.500,00 dollar.

Pardon Nicola? Het kostte “enkele honderdduizenden dollars” om drie Australische burgers terug te brengen die werden vastgehouden op een walvisvaarder binnen de Australische territoriale wateren. Dat lijkt maar een paar dollars minder dan de fondsen waarvoor ze heeft nagelaten rekenschap af te leggen.

En dan is er de Ocean Protector. De regering heeft beloofd dat dit schip de walvisvangst in de Zuidelijke Oceaan in de gaten zou houden. Niettemin heeft het schip jaren in de haven gelegen zodat veel fondsen niet aan deze belofte zijn besteed. Het lijkt toch dat in elk geval een klein percentage van deze winst zou kunnen worden besteed aan iets dat, zoals beloofd, met de bescherming van walvissen te maken heeft.

De procureur-generaal zei dat de Ocean Protector weggeroepen was van acties tegen stropers om de mannen van het Japanse schip te halen. Welke acties tegen stropers? De stropers zitten in de Zuidelijke Oceaan, onder een Japanse vlag, en ze maken walvissen af in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan en de Australische Antarctische territoriale wateren.

En wat denkt de Australische bevolking hier nu echt over? Zijn ze echt verontwaardigd, zoals de procureur-generaal ons wil laten geloven?

Een enquête op 17 januari door ABC Radio lijkt iets anders te suggereren:

ABC News Radio enquête over de Forest Rescue activisten:

gestoorde herrieschoppers 10.9%
helden 72.6%
schurken 3.1%
goedbedoelende weldoenersintentioned do-gooders 13.4%

Het is te wijten aan de politiek dat de mannen van Forest Rescue er worden uitgepikt door de minister-president en de procureur-generaal vanwege de kosten van hun reddingsoperatie. Ze willen hen en meteen ook Sea Shepherd demoniseren.

De regering zweeg als het graf toen de Britse zeiler Tonny Bullimore in 1997 in de Zuidelijke Oceaan werd gered, hetgeen destijds bijna 7 miljoen dollar kostte.

Bullimore verkocht zijn verhaal zelfs voor een miljoen pond en weigerde om de regering ook maar een cent terug te betalen voor zijn redding.

En overigens, dit is hoe de Australian Maritime Safety Authority (AMSA) reageerde toen Bullimore zich opnieuw voor een race rond de wereld in dezelfde Zuidelijke Oceaan bevond:

Tracey Higgins, de woordvoerster van het reddings-coordinatiecentrum van de Australian Maritime Safety Authority, zei dat de autoriteiten er alle vertrouwen in hadden dat meneer Bullimore zich deze keer beter had voorbereid op zijn avontuur.

"Hoe dan ook, het is zijn keuze, of het nu de juiste is of niet."

Mevrouw Higgins zei ook dat de AMSA niet zou aarzelen om Bullimore te hulp te komen als hij dat nodig zou hebben.

"Als er een probleem is, een ongeval, of als hij zichzelf in de nesten werkt en hij bevindt zich in ons zoek- en reddingsgebied, dan zullen we daarop reageren zoals we dat bij iedereen zouden doen," zei ze.

En ik ben het met haar eens. Vorig jaar besteedde Sea Shepherd drie dagen en meer dan 50.000 dollar aan de zoektocht naar overlevenden van een Noors jacht dat verloren was gegaan in McMurdo Sound. We hebben niet om een vergoeding gevraagd, noch hebben we gezeurd en geklaagd over de kosten.

De procureur-generaal had wel degelijk een keuze. Ze had er op kunnen aandringen dat het Japanse schip de mannen naar Australië terugbracht of ze had hen kosteloos kunnen laten overstappen op de +Steve Irwin_.
In plaats daarvan koos ze voor de duurdere optie.

In 2008 voer de Australische marine tot 900 mijl ten zuiden van Perth (dezelfde afstand die nu werd afgelegd voor het ophalen van de drie Forest Rescue mannen) om de Franse zeiler Yan Elies te redden. Geen woord werd gerept over de last voor de belastingbetaler.

In 1995 werd de Franse zeilster Isabelle Autissier 900 zeemijl ten zuiden van Adelaide gered nadat de mast van haar jacht was afgebroken tijdens de BOC Challenge. Geen klachten van Canberra.

Ook voor vissers zijn dure reddingsoperaties uitgevoerd in de Zuidelijke Oceaan.

Okee, ik begrijp dat zeilers en vissers met véél belangrijkere dingen bezig zijn dan het redden van walvissen en het beschermen van de territoriale soevereiniteit van Australië, dus dat zal denk ik verklaren waarom zij niet gevraagd werden om de kosten terug te betalen aan de Australische belastingbetalers.

En het andere grote verschil is uiteraard dat het geld dat werd uitgegeven aan de redding van de zeilers gespendeerd werd aan buitenlandse zeilers en niet aan Australische burgers. Misschien zijn het dus alleen Australische burgers die zich zorgen moeten maken om op hun kop te krijgen wanneer Australische belastingdollars uitgegeven worden.

Het punt is, dat als de Australische regering echt aan het doen was wat ze in 2007 hebben beloofd, dan zou het niet nodig zijn geweest om Japanse schepen te enteren (die zich illegaal in de Australische territoriale wateren bevonden), en dan zou het ook niet nodig zijn dat Sea Shepherd in de Zuidelijke Oceaan aanwezig is om te doen wat de ondertekenaars van internationale beschermingsverdragen zelf zouden moeten doen.

De procureur-generaal zou eens rustig moeten gaan zitten en een lijstje maken van waar ze 190.500,00 dollar heeft aan uitgegeven, voordat ze drie moedige Australische helden gaat pesten, helden die de moed hadden om op te komen tegen illegale Japanse walvisvangst in Australische wateren.

 

Divine Wind
Visit our
Operation Divine Wind
site for information about our
2011-12 Antarctic Whale Defense Campaign
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: